söndag 5 december 2021

Recension Civivi Lumi

- en skandinaviskt sparsmakad design


Designern och knivmakaren Justin Lundquist är bland annat känd genom ett flertal samarbeten med kända knivmärken som Kizer, Kansept och inte minst WE-Knives. WE har nyligen släppt ett antal mindre knivar signerade honom som exempelvis Angst, Black Void, and Eidolon.

Men det går inte att komma ifrån att WE-Knives inte tillhör de billigaste av märken. Det har därför dröjt ett tag innan någon av hans designer varit mer tillgängliga för dem med inte fullt lika rymlig plånbok. Det är där WEs systermärke Civivi kommer in i bilden. Det här är den första modellen som släppts från Lundquist i deras regi. Kniven har fått namnet Lumi och det är den jag skall presentera här.

Civivi C20024-3 Lumi


Vem som formgett den här kniven råder det ingen tvekan om för dem som är bekant med hans formspråk. En kniv som den direkt påminner mig om är t ex ett äldre samarbete mellan Lundquist och Kizer som resulterade i en kniv som kallas Feist. 

Hans stil passar mycket väl ihop med den mindre typ av fickknivar som Civivi ofta gör. En sak som kännetecknar Lumi är nämligen att den är renodlad. Med det menar jag att det inte är en kniv som skall klara "allt". Något som kan vara skönt som omväxling i en tid då marknadsföringsavdelningar ibland sträcker sig lite väl långt när det kommer till hur man formulerar säljtexter rörande fällknivar. 

Det här är en dedikerad EDC-kniv som till och med kan hänföras till "gentlemannafacket" som dylika knivar ibland kallas med anglosaxisk terminologi. En kniv mer för paketöppning än för att tälja till en båge för att göra upp friktionsbrasor med. 

Vasst och spetsigt är hur det här bladet bäst kan beskrivas



Twitterversion: Civivi Lumi, en riktig fickskalpell. Rakbladsvass egg och nåluddsspets för de mindre sysslorna i vardagen som tarvar en kniv.


Blad


Bladet på Lumi är en drop point men en mycket spetsig sådan. Ett faktum som är svårt att missa. Längden skrivs till 65 mm och höjden är blygsamma 17 mm som mest. Tjockleken matchar de i övrigt modesta måtten med sina 2 mm. Ett litet och slankt knivblad med andra ord. Därtill är det försett med en snygg stentumlad finish och är nästan lika diskret märkt som alla knivar från Civivi. Jag skriver nästan för här hittar man för ovanlighets skull en logga, fast inte Civivis utan Lundquists "J". Vilket märke det handlar om kan som vanligt uttydas av det stiliserade c:et på pivotskruvens huvud. 

Lumi ståtar med ett tunt nåluddsvasst drop point-blad


Stålet Civivi har valt är i mitt tycke väl anpassat till prisklass och användningsområde. Här handlar det om ett stycke svenskt Sandvik 14C28N. Det är ett dedikerad knivstål som utvecklades tillsammans med Kershaw en gång i tiden. Egenskaperna känns igen från det enklare 12C27 det bygger på men är bättre i alla avseenden. Framförallt kan det sägas vara mycket rosttrögt samtidigt som det tar en god egg och är lättslipat. 

Appropå slipning så var fabrikseggen som vanligt med Civivis knivar utmärkt direkt ur lådan. Eggen har i det här fallet hjälp av att bladet är mycket tunt från början och att det trots det försetts med en skålslipning. Ett riktigt bra val för den här typen av kniv då det ger en kniv som skär riktigt bra. Dock inte i riktigt grova material men det är ändå inte vad den här lilla kniven är ämnad för. 

På låssidan  hittas Justin Lundquists logotyp, ett J


Extra kompetent är förstås spetsen som är nåluddsvass. Den är emellertid inget man bräcker med. Men i gengäld är den förträfflig till sådant som kräver precision. Inte minst att avlägsna metallspån ur fingertoppar och handflator*. Av samma skäl är den bra för all penetration som inte kräver styrka. Något som är en bra egenskap när den där sega plasten runt osten skall bort till exempel. 

Det skålslipade lilla bladet skär dessutom utmärkt i kartong, papp, tejp, snöre och liknande ting som en sådan här kniv kan tänkas användas till. Att bladet är tunt och dessutom skålslipat ger som sagt goda skäregenskaper. Det känns särskilt när man strimlar lådor och liknande. Teoretiskt skulle man kunna använda den här som liten skalkniv i köket men det är inget jag rekommenderar. I övrigt är bladet för litet för kökssysslor. 



Handtag


Det här handtaget kännetecknas av Lundquist bedrägligt enkla formspråk. De mjuka linjerna och den slanka formen döljer mer arbete än vad man först kan förledas att tro. Det här lätt spolformade handtaget är nämligen inte platt eller rakt någonstans. Till att börja med är båda ändar rejält avrundade som synes. Alla kanter är även fasade eller lätt brutna. 

Sedan välver sig själva handtagssidorna i längsled. De är även kupade i höjdled. För att ytterligare förstärka den rundade känslan höjer sig ramen något över sidorna runt hela handtaget. 

Ett bedrägligt enkelt handtag som ligger bra i  handen


Materialet som använts i sidorna är G10 som förutom att det rundats rejält även försetts med en mjukt slipad yta. Mycket komfortabelt att hålla i men inget som ger grepp som räcker till i en fiskfabrik. Den släta ytan har en enda fördjupning och det är det för clipet frästa spåret. Det är centrerat för att förstärka det visuella intrycket av symmetri. Där hittas även den enda skruv som håller samman kniven utöver pivotskruven. Skruvhuvudet är föredömligt försänkt och sticker inte upp. 

Kniven är öppen i ryggen och stålramen är kraftigt lättad invändigt


Skruven går igenom en snygg timglasformad distans. Kniven är annars helt öppen i ryggen.  Stålramen som utgör knivens stomme är väl bearbetad. Alla kanter har rundats och slipats föredömligt utan undantag. Civivi missar inte dylika detaljer. Därtill är ramen rejält urborrad eller kanske snarare urfräst för lättare vikt. Det är jag tacksam för eftersom kniven trots det har balansen förskjuten mot handtaget. Något som i och för sig inte spelar så stor roll i en så här liten kniv.  

Handtaget är inte stort men rymmer trots det nästan alla fyra fingrar tack vare sin mjuka form


Lumi har en nästan skandinavisk enkelhet i handtagsformen. Tänk en slankare version av en Mora No 1 och ni förstår vad jag menar. Av det skälet finns inga begränsningar alls i hur kniven kan hållas. Det är upp till användaren. Clipet skulle kunna innebära ett problem i form av skav men eftersom kniven är så liten smiter det för det mesta undan i handen. Tvärtom hjälper clipet nästan till att fylla handen bättre. Det enda som sätter gränser för hur det här handtaget kan nyttjas är storleken. Med en längd på ca 8 cm för jag precis plats med fyra fingrar men då sticker lite av dem ut utanför handtaget. Det gör dock inte så mycket. Handtaget är ganska exakt en centimeter tjockt och 21 mm högt. Det är tämligen litet sett till volym med andra ord. 

Själva materialet i sidorna hjälper som sagt inte till med fäste då det är halvpolerat. Men i gengäld behövs vare sig det, fingerskydd, "jimpings" eller annat till det här formatet på kniv. Vill man sticka spetsen i något placerar man helt enkelt bakänden av handtaget mot handflatan och sen är det bara att trycka till. 


Öppning och lås


Flipperfunktionen på den här kniven är inte helt intuitiv. Dels är placeringen av flipperfenan inte den vanligaste och sedan är storleken mycket blygsam, även för att vara en "front flipper". Det är nämligen framtill på handtaget den återfinns. Ser man kniven från sidan är flipperfenan faktiskt svår att se. Den sticker bara ut en och en halv millimeter från handtaget och det mesta av det är räfflor. 

Lumi bjuder på en av marknadens mest disktreta flipperfenor


Funktionen är god men den kräver en viss tillvänjning för att kunna nyttjas. Den är om inte omöjlig så mycket svår att använda med pekfingret. Här krävs istället att man lägger kniven på sidan har drar till med tummen. Lite som man använder en tändare. I gengäld händer det desto mer när man lyckas! Trots bladets blygsamma vikt så kommer det ut med imponerande hastighet. En del av det förklaras med keramiska kullager. Något som Civivi ofta använder sig av. I en så här liten kniv riktat mot EDC-segmentet har jag inget emot den finessen. För övrigt så är den vältrimmade "detent"-kulan i samma material. 

Ett välgjort lås men den lilla linjen som synes på låsarmen är mindre rolig


En liten försänkning  i den ena handtagssidan avslöjar några räfflor som tillhör en liner lock. Det är den som står för låsfunktionen på den är kniven. Låset är någorlunda lätt att komma åt även om man hållt urtaget till ett minium för att inte förstöra de vackran linjerna på handtaget. Men det är stort nog att fungera då låsarmen endast är 1,5 mm tjock och därmed inte bjuder på mycket motstånd. Själva funktionen är dock utmärkt. Bladet känns stabilt utan glapp eller spel, det klarar en smula tryck från fel håll utan att låsarmen börjar vandra och det tar med ca trettio procent av låsarmen bredd. Det finns med andra ord utrymme för låset att slitas in utan problem. 

Sedan återstår att se om just det här exmplaret klarar att slitas eftersom en defekt upptäcktes när jag redigerade bilderna. Den är nämligen knappt synlig med blotta ögat, sprickan som uppstått i låsarmen när detent-kulan pressats på plats. Det förefaller som den spräckt stålet. Det är inget som märks rent funktionsmässigt än så länge men är heller inget som man önskar se. Jag ämnar kontakta Civivi i ärendet.  


Att bära


Civivi Lumi är en kniv som helt enkelt är perfekt att bära. Formen, storleken och den lätta vikten är faktorer som bidrar till det. En längd på 9 cm och en vikt på 59 gram. Allt i en strömlinjeforad cigarrliknande förpackning är inte dumt i det hänseendet. 

Civivis standardclip är som vanligt mycket bra sett till funktion


Särskilt inte som materialet under clipet inte gör att kniven hänger sig vare sig på väg upp eller ned i en ficka. Det pyttiga formatet gör även att du kan avlägsna clipet helt och bära kniven löst i fickan. Den är i jämförelse inte större än gamla tiders små Barlows eller en liten Schweizisk armekniv. 

Inget av själva kniven syns när den bärs


Clipet är Civivs standardvariant som i det här utförandet fungerar lika bra som vanligt. Det enda som kunde förbättras är det visuella intrycket. Ett rakt massivt titanclip som ackomanjerat handtaget hade varit snyggare. Men det hittar du på WE-knivarna istället. 

Här får du till ett lägre pris en utmärkt funktion. Rampen är bra, spänsten god, utrymmet under adekvat och inte minst har man från Civivis sida använt sig av skruvar med platta huvuden försänkta i själva clipet. Det gör att hela utrymmet i clipet kan nyttjas. Dessutom är det ett "deep ride"-clip villket döljer i princip hela kniven när den bärs. Det ligger väl i linje med resten av knivens utseende också. 




Sammanfattningsvis


Civivi Lumi är en ärlig kniv. Med det menar jag att den inte utger sig för att vara något den inte är. Det här är en liten kniv avsedd för de små uppgifterna i vardagen. Någon påstod på Youtube att framförallt spetsen är för delikat för att de skall våga använda den till något. Något ligger det i kritiken men jag håller inte helt med. Snarare räcker det med viss aktsamhet. Med det vill jag anknyta till vad jag sade inledningsvis. Det här är inte en kniv för alla sysslor. 

Istället är det en liten skärmaskin gjord i för ändamålet bra material och med sedvanlig Civivi-precision. Dessutom i Lundquists sparsmakade design. 


Lumi är en bra EDC-kniv i det mindre formatet


I det konceptet ingår ett intrikat handtag med bedrägligt enkelt utseende och ett matchande blad. Den övergripande formen får mig att misstänka att Justin hämtat inspiration från skandinaviska Puukkos. Något som jag enbart ser som positivt. 

Flippern på den här kniven är en smula speciell. Ett intryck som förstärkts då jag lånat ut kniven och noterat att flera personer som inte är mycket vana vid knivar faktiskt inte vet hur den skall öppnas. När man väl vant sig vid den fungerar öppningsmekanismen utmärkt. Den är både kvick och säker. 

Det gör även låset även om det här exemplaret troligen tillverkats en måndag då en spricka återfanns i låsarmen. I övrigt är passform och finish utmärkt som så ofta med knivar från Civivi. Både ram och handtagsmaterial är fint formade och slipade och bladet väl slipat samt centrerat. 

Civivi Lumi 


Därmed kan konstateras att för den som gillar Justin Lundquists design parat med Civivis kvalitet är Lumi ett utmärkt alternativ som liten fickkniv. Den är vass, lättburen och framförallt jäkligt snygg. Uppskattar man inte den här estetiken är man endera blind eller har dålig smak. Skämt åsido, utseendet är renodlat och enkelt och är det något som tilltalar dig är det här en fullträff. För er andra har Civivi en mycket omfattande katalog att botanisera i. 





Specifikation:


Längd utfälld: 155 mm
Längd hopfälld: 91 mm
Vikt: 59 g
Bladlängd: 65 mm
Godstjocklek: 2 mm
Bladstål: Sandvik14C28N, 58-60HRC
Handtag: G10
Lås: Liner lock

Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina



/ J - gillar enkelhet


* Metallspån är något man får i händerna ibland när man är knivkastare. Det ligger i sakens natur. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar