Inledning
Det här artar sig till att bli något ovanligt, till och med "världens första" om inte min "Google Fu" sviker mig. Jag talar om världens första skriftliga recension av den här kastkniven från Acejet.
Den här texten tar sikte, bokstavligt och bildligt, på eller kanske med ett par äldre knivar ur deras numera digra katalog. Äldre är ett relativt begrepp då märket inte är så gammalt men knivarna tillhör de tidigaste modellerna i vilket fall som helst.
AceJet Guillotine |
Guillotine är en kniv som sett till formen är enkel och rättfram, frågan är om de känns på samma vis när de används?
Utseende och mått
Guillotine är en modell som avviker en smula från det mesta jag har i kastknivsväg. De varken ser ut som vanliga knivar vilket gäller för exempelvis AceJet Appache som tillhör "Osetr-skolan" eller Acejet Excalibur som tar avstamp i en klassisk dolk vad beträffar utseende. Utöver det finns Bowie-inspirerade kastknivar och så vidare. De har alla det gemensamt att om de förses med en egg så ser de (nästan) ut som vilken kniv som helst.
De här knivarna däremot ser inte ut som mycket annat än just kastknivar. Möjligen skulle man kunna hävda att de har drag av en japansk variant av brukskniv med en tvär egg, en Kiridachi.
På något vis känns Guillotine kortare än de 24 cm som linjalen visar |
Tjockleken på det fjäderstål som används är 6 mm |
Längden på dem är 24 cm och bredden varieras från den smalare bakänden som mäter 2,8 cm till det bredaste stället strax innan spetsen där kniven är 3,4 cm bred. På bilder har de en tendes att närmast se korta ut men det är på grund av att de är relativt höga. Det tillsammans med en godstjocklek på 6 mm ger en totalvikt på 280 g. Knivarna känns emellertid tämligen tunga att kasta med så det är tur att man från Acejets sida avhållt sig att från att släppa den i 8 mm tjockt stål som annars ofta är fallet med deras modeller.
Själva spetsen påminner närmast om en Kiridachi som sagt då den är rak och i vinkel relativt bladryggen som däremot svänger svagt ned mot spetsen. Just ryggen har dessutom gjorts smalare genom att den försetts med en 5 cm lång falskegg.
Finishen är AceJets vanliga tämligen grovt borstade yta. En bra yta som både döljer repor relativt väl samtidigt som den ger en aning struktur för bättre fäste. Den enda märkningen utgörs av AceJets logotyp laseretsad på en sida.
Material
I vanlig ordning har man från Acejet använt sig av fjäderstål. Även om det påståendet kan modifieras då de börjat experimentera med att släppa knivar i andra stålkvalitéer. Men det här som sagt en äldre modell och därmed håller man sig till det fjäderstål som de flesta av deras knivar är gjorda av. Det är ett tjeckiskt stål med beteckningen 14260. Ett utmärkt material för kastknivar har det visat sig. Det är precis så segt och hållbart som man önskar sig vilket garanterar lång livslängd.
När det blir märken i kniven blir det glädjande nog inte så mycket "spetor" och vassa grader utan mer "bucklor" om man får uttrycka det så. Det gör att man som kastare löper mindre risk att sprätta upp händerna i tid och otid. Så även på den punkten är det ett sympatiskt material.
Fjäderstål är däremot inte det minsta rostfria bör påpekas. Så håll knivarna torra och rena. Det kräver en smula underhåll från stund till annan.
Att kasta
Trots sitt "instinktiva" utseende är det här faktiskt knivar gjorda för att kunna kastas med de flesta tekniker. Visst, den raka ovansidan och frånvaron av fingerskydd etc gör dem utmärkta för No spin. Och det är inom det området jag anser att de har sin främsta styrka vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det är Adam Celadin som ligger bakom formgivningen av de här knivarna.
Balansen är tämligen neutral med en lätt förskjutning bakåt |
Balanspunkten på Guillotine hittas 13 cm från spetsen respektive 11 cm från bakänden. Det ger en tämligen neutral kniv med lätt bakvikt som roterar bra när du så behöver till den sortens teknik. Det raka utseendet på handtaget skvallrar annars vad den är tänkt för, anti spin eller no spin-kastning. Det är därför kniven är aning tung i gumpen. Det bidrar till att de lättare håller sig på rätt köl i luftfärden.
- Rotationskast
Guillotine är inte särskilt långa vilket gör att när jag kastar rotationaskast med den här sortens knivar brukar jag "förlänga" dem genom att hålla längre ut på handtag respektive bladspets. Dessutom vinklar jag dem framåt tämligen markant för att bromsa upp rotationen som annars är tämligen snabb. Gör man så funger kniven utmärkt till 3,4,5 m distans. Ett alternativ är förstås att hålla knivarna mer upprätt men längre in. Effekten blir densamma, att kniven roterar lugnare.
Jag fattar kniven tämligen långt ut och kompenserar det genom att vinkla den något framåt för att få ned rotationshastigheten |
Jag upplever att de är lite svårare på längre distanser. Det vill säga över fem meter. Det mest för att de är relativt korta. Det är en vanesak förstås men det är ett område där jag inte har tillräckligt med träning än.
- Half Spin
Allt går att kasta med halvrotationskast brukar jag hävda och det gäller även de här knivarna. Men det är inte den mest sympatiska upplevelsen enligt mig. I alla fall inte om man ägnar sig åt Military half spin. Bredden samt den assymetriska spetsen gör att det känns som de vill kantra i handen. Om det dessutom kombineras med en hyfsat neutral balans och avsaknad av indexering samt att kniven är relativt kort så blir inte slutresultatet perfekt för den tekniken.
Jag föredrar helt klart knivar som är en smula baktunga och som är mer symmetriska och smalare, gärna dolkformade rent utseendemässigt att användas till Military half spin. Ett gott exempel från just Acejet är Excalibur som är riktigt bra för det ändamålet.
Om de här knivarna inte känns helt optimala för Military half spin är de desto bättre lämpade för Instinctive half spin |
Men för att komplicera tingens tillstånd är Guillotine faktiskt riktigt bra till Instinctive half spin, det vill säga en halvrotationsteknik med pefingret vilande på bladryggen. Samma slide-teknik som gör den utmärkt till No spin används med fördel även här. Knivarnas tyngd gör dock att man får kasta tämligen lugnt för att ha kontroll på dem. Trots det blir det ett jäkla tryck i dem när de slår i tavlan med den här tekniken.
- No Spin
Sedan kommer vi till det område som de här knivarna främst är avsedda för. Att kastas med ingen eller snarare ett kvarts varvs rotation. Det är förstås inom det här området som Guillotine briljerar.Ibland behövs en paus, även när man kastar No spin |
Till att börja med så gör det raka handtaget att det är enkelt att hitta en plats för det i det här sammanhanget så viktiga pekfingret. Nackdelen är att det inte finns något som indexerar vart det befinner sig. Det måste du med andra ord lära dig själv. Måhända låter det inte så komplicerat men den som kastar No spin vet hur viktigt någon halvcentimeter framåt eller bakåt kan vara. I det här fallet, som i flera andra för den delen, gäller det att inte av misstag krypa för långt fram/upp på kniven. Det är då svårare att ge bakänden den "knuff" den behöver för att inte kniven skall börja rotera och missen är ett faktum. Det är dock en smula avhängigt av vilken teknik som används.
Min grundfattning på Guillotine när jag kastar No spin |
För mig är det här en kniv som känns mest naturlig med "slide"-baserade kast, det vill säga att du låter fingret glida längs med handtagsryggen när kniven släpps. "Push"-tekniker där du trycker till kniven med fingret på balanspunkten vid själva släppet fungerar inte lika bra, åtminstone inte för mig.
Det måste också påpekas att kniven känns rätt tung. Dels är den de facto rätt substantiell för att vara en No spin-kniv men formen gör som sagt att vikten känns mer påtaglig i handen.
Det gör att man inte behöver ta i särskilt mycket. För att förtydliga, snabbt går att kasta men det skall ske avslappnat och utan fysisk styrka. Man behöver nämligen inte ta i trots att vikten lockar till det. Om man kastar på kraft leder det till överrotation. Kniven sätter sig ändå med ackuratess när den är på rätt köl. Formen på spetsen ger dessutom extra god penetration.
Vikten gör även att kniven känns bra att använda till Walk back kan påpekas. Tyngre knivar ger helt enkelt mer momentum vilket gör att man inte behöver kasta dem med lika hög fart.
Sammanfattning
Guillotine var och är en sympatisk bekantskap om man kan uttrycka det på det viset. De kastar nästan som de ser ut men inte helt. Jag trodde faktiskt att de med sitt bedrägligt enkla utseende skulle vara lättare att bemästra. Men på den punkten fick jag tänka om en smula. Det är inte direkt svårkastade men de kräver att man behärskar en viss teknik för att komma till sin rätt. De favoriserar "slide"-tekniker och rena "Skanff"-inspirerade varianter där man håller handtaget mycket löst och långt bak. Mellanting känns mer komplicerat att få till.
När man väl lyckas sätter sig kniven med pondus och kastaren belönas med en dov duns och en kniv som penetrerar djupt i tavlan. Särskilt tydligt blir det här på något kortare avstånd, tre till fyra meter. Men det är inga problem att använda dem till Walk back även om jag personligen inte behärskar sjumetersnivån med dem än. Det är inget problem att kasta långt, det är bara säkerheten på distansen som lyser med sin frånvaro vilket säger mig att det här hos kastaren snarare än hos kniven problemet återfinns.
AceJet Guillotine, en utmärkt kastkniv för den som vill förkovra sig i instinktiv knivkastning |
Guillotine är som sagt inte de mest lättkastade och därmed kanske inget för den absolute nybörjaren. Acejets Stinger är t ex mycket lättare att kasta No spin med för den som vill starta inom området eller precis har börjat och Excalibur är en allroundkniv som är lika flexibel men enklare att lära sig kasta med. Men till skillnad från den sistnämnda så är Guillotine utmärkt för Instinctive half spin. Och ordet "instinktiv" är nyckeln här vare sig du vill använda den tekniken med ett halvt varv eller ingen rotation.
Som jag ser det är Guillotine nämligen en utmärkt kniv för att förbättra din kastning inom det området. Därtill får du en välgjord kniv som i princip är oförstörbar. Således rekommenderar jag den här modellen som en "fortsättningsmodell" eller ett komplement för den som vill förkovra sig i instinktiv knivkastning.
Specifikation:
Stål: 14260 fjäderstål
Längd: 240 mm
Bredd: 28 mm till 34 mm
Tjocklek: 6 mm
Vikt: 279 g
Balanspunkt: Lätt bakvikt, 13/11 cm från spets/bakände
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar