fredag 18 november 2022

Recension Civivi Mini Praxis

 

-  kniven som krympte på mer än ett vis

Det här är troligen världspremiär! Jag är tämligen övertygad om att det här är den första skrivna recensionen av den här kniven som finns att ta del av. Det kan förvisso bero på att den är väldigt ny, men ändå. 

Att det skulle komma en mini-variant av Civivis Praxis kanske inte var helt oväntat. Jag har förvisso inte hanterat originalversionen själv men hört mycket gott om den kniven och har fått för mig att den säljer bra. Men det går inte att komma ifrån att en kniv med ett blad som närmar sig en decimeter är en substantiell fickkniv. Kanske inte tung i det fallet men stor. Det öppnar dörren för en ny modell riktad mot den som gillar utseendet men kanske vill ha något nättare. 

Så nu är Mini Praxis från Civivi här! Vad som är synnerligen sympatiskt är inte bara att kniven fått en mindre format utan att priset krympt i relation till det. Ett förhållande som vanligen inte är frekvent förekommande dessa dagar men icke desto mindre glädjande för oss kniventusiaster. 

Civivi Mini Praxis


Vad kan då sägas om Civivi Mini Praxis förutom att den är liten och relativt billig? Tja, den följer Civivis vanliga mall vilket inkluderar en kniv som öppnas med en flipper, där bladet löper på keramiska kullager och hålls på plats i öppet läge av en liner lock. Vidare känns materialen igen både när det kommer till handtagssidor och bladstål. Formen på clipet är lika bekant och även den öppna ryggen med sina två distanser är "återanvänd". Så långt känns konceptet igen. 

Vidare är det en på Civivi-manér mycket välbyggd historia och några uppenbara tillverkningsmissar står inte att finna. Frågan är snarare vad kniven tillför modellprogrammet som inte redan finns där? Det är en av frågorna jag ämnar försöka bena ut här. 

Den "andra" sidan
Liten och nätt i förhållande till originalet kanske den gör sig förtjänt av epitetet "mini", fast så liten är den ändå inte!



Twitterversion: Civivi Mini Praxis, En kniv för Civivi-samlaren, den som tyckte att originalmodellen var för stor eller bara användaren som vill ha en fickkniv som skär som en ljussabel!


Blad


Att bladet känns bekant är givet att den här kniven är en krympt version av en existerande modell. Det innebär i en drop point som fått visuella element i form av en tämligen djärv falskegg och harmoniska linjer där ryggkurvan nästan speglar buken. Närmast handtaget hittas ett antal räfflor med uppgift att skänka bättre fäste för tummen eller kanske pekfingret. 

Sedan är bladet lika diskret märkt som vanligt. Det vill säga inte alls. Där finns inga loggor, inga årtal för tillverkning, ort och designer etc som kan vara fallet med andra knivar. Är du riktigt skarpsynt kan ståltyp hittas utskrivet på ricasson med minimal text. Det är allt. 

Bladet är en drop point med närmast spear point-liknande proportioner. Utseendet förstärks av en falskegg och en hög flatslipning


Bladet har så hög slipfas att det i princip är helt flatslipat. Nu syns knappt det eller falskeggen för den delen eftersom den är versionen har ett svärtat blad. Civivi hävdar att det är stentumlat men för ögat ter sig det mest nattsvart. 

Stålet som fått den behandlingen är D2. Det är uppenbarligen ett av områdena där Civivi sparat en smula för att hålla ned priset. I gengäld kan sägas att den lilla tendens till att rosta som det kan ha är undanröjd med den här ytan. Sedan är Civivi inte ovana vid att hantera D2 vid det här laget så viss erfarenhet har de hunnit bygga upp. Det torde borga för för väl förvaltade egenskaper. 

Måtten på bladet är intressanta. Längden är precis under tre tum, vilket jag inte tror är någon slump då många recensenter eller förlåt, några få högljudda amerikanska diton hävdar att det är så det skall vara med tanke på att det är en legal gräns i några jurisdiktioner på den sidan pölen. Översatt till riktiga mått blir det strax över 75 mm. 

Men det är inte längden som är utmärkande utan tjockleken. Här har Civivi låtit bladgodset stanna vid 2,5 mm. Det är närmast unikt bland moderna fällknivar. Du får leta bland Victorinox och andra slip joints för att hitta så tunna blad. Mini Praxis är inte ultratunn  bakom eggen men samtidigt skäms inte 0,5-0,6 mm för sig heller. 

Det svärtade bladet är gjort av D2


Det som åstadkoms med den här kombinationen av hög slipfas och ett tunt bladgods är förstås en knviv som skär bra. Mini Praxis gör det på samma vis som en del klassiska knivmodeller. Det vill säga att eggen behöver inte ens vara i perfekt skick för att kniven skall gå att använda eftersom geometrin är så bra. Apropå slipning är fabrikseggen väl utförd. Vass och hyfsat symmetrisk. Den är något brantare mot spetsen till men inte så mycket att det är anmärkningsvärt. 

Naturligtvis lämnar de här egenskaperna avtryck i hur kniven känns att använda. Faktum är att den skär riktigt förbaskat bra! Det märks när man avverkar papper och kartong. Det första klaras med ett svag väsande ljud och det andra materialet äter kniven till frukost. Så länge du stoppar fingret i fördjupningen på bladet vill säga, annars fastnar du lätt där som på alla knivar med "choils". Det blir ännu tydligare när man skär tyg eller liknande. 

Ännu roligare blir det om du använder kniven som hjälp till picknickmackan. Att skiva en liten tomat och gå loss på en bit salami är en fröjd. Även om klimatet på de här breddgraderna gör dylika aktiviteter en smula kylslagna vid den här tiden på året. 

Sammantaget är Mini Praxis en mycket sympatisk liten fickkniv då även små snabba snitt är lätt avklarade. Det gäller uppgifter som att kapa trådar, skära av tunnare rep, tejp, kartongöppning och så vidare. Uppgifter man vill ha en liten vass kniv till. Särskilt gäller det då spetsen är tunn och vass och gör vad den skall även den.  



Handtag


Det är främst inom här området som krympandet av knivmodeller brukar spåra ur.* Innan jag diskuterar det kan det konstateras att det aktuella handtaget är 11 mm brett, 19-21 mm högt och 9,7 cm långt varav 7,8 cm alternativt 10,3 cm kan räknas som grepplängd. De olika måtten beror på om man skall räkna in det "forward finger choil", den förtjupning som gjorts för pekfingret i bladet eller ej. 

Civivi Mini Praxis har handtag i grön G10 i det här utförandet
Handtaget är rymligt för storleken om det finger choil som finns räknas in


Materialet i sidorna är G10 som emellertid är så slät att jag har svårt att skilja det från t ex FRN (fiberförstärkt nylon). De är skruvade på plats med två stycken skruvar som hittas långt bak på handtaget. De är dragna in i de två timglasformade distanser som hittas där jämte en tunn bult för att lägga en fånglina kring. Det ger en mycket öppen rygg. Något som anhängarna av dylika hävdar gör knivar lätta att rengöra vilket är skitsnack. De gör nämligen även att skräp kan tränga in mycket lättare och fastna i de ofta urfrästa ramarna som hittas där. Så även i det här fallet för övrigt. Ramen är mycket lättad och det förhållandet tillsammans med det blygsamma bladgodset är vad som gör att den här kniven väger lite trots att materialen inte är särskilt avancerade. 

Utanpå den välslipade ramen hittas sidor i slät G10. Ramen höjer sig lite över skollorna som i sin tur är fasade för att kännas mer rundade i hand 


Nu har jag inget original att jämföra med men jag vill tro att den kniven är bättre i hand. I alla fall för mig då det uppstår ett par problem med Mini Praxis och det är kopplat till handstorlek. Jag kan tänka mig att den med mycket små händer inte upplever det på samma vis. 

Det som händer är att jag inte kan greppa kniven bekvämt i ett vanligt hammargrepp. Jag får nämligen bara plats med tre fingrar och en mycket liten del av lillfingret i det fallet.** Det gör även att clipet vill gnaga på insidan av handen. Nu är det inte hela världen på en så här liten kniv. De används sällan till att skära tungt eller tälja med i alla fall. 

Mini Praxis känns hyfsat välbalanserad och går att hålla i de flesta grepp, eller nästan alla beroende på handstorlek


För att undvika problemet kan nämnda fördjupning i bladet nyttjas varpå hela handen får plats. Alla fyra fingrarna ryms när jag greppar kniven på det viset men jag måste verkligen tänka på hur jag placerar pekfingret för att inte skära mig på hälen på bladet. Det går men kräver omsorg och försiktighet. Ett problem som jag som sagt inte tror att någon med mindre händer eller smalare fingrar upplever alls. 

I hammargrepp får endast tre fingrar plats om inte fördjupningen i bladet nyttjas


Det gör att den här kniven för mig är lättast att greppa i ett sabelgrepp med tummen på de räfflor som finns på bladryggen. Då blir Mini Praxis en ren trefingerskniv för mig men såväl clip som bakände på handtaget hamnar inne i handen och orsakar inga problem. 

Även grepp med ett pekfinger på bladet och med kniven i nypan är utmärkta på den är kniven. 


Öppning och lås


Civivi kan det här med flipperöppnade knivar, det kan återigen slås fast efter att ha testat den här kniven. Geometrin är utmärkt, lagren gör det de skall och låset likaså. 

Flipperfenan är liten men tack vare mönstret halkar inte fingret av och funktionen är utmärkt


Om vi startar med flipperfenan så är den av väl avvägd storlek och försedd med mönster så vare sig pekfinger eller andra fingrar halkar av. Den kan också brukas hur tusan du vill. Att trycka nedåt, dra bakåt, använda tummen eller vad användaren nu känner för fungerar lika väl. 

Därtill kan Civivi konsten att trimma motståndet i den detent-kula som håller bladet på plats i stängt länge till perfektion. Resultatet blir en kniv som öppnar pålitligt, blixtsnabbt och är kul att leka med för den som uppskattar det. 

En liner lock i stål hittas som låsmekanism


Men det finns inte mycket utrymme att nyttja när låset skall släppas


På samma vis är låset väl utfört. Det är en enkel liner lock i stål som står för säkerheten. Funktionen är god och bladet hålls på plats utan kännbara rörelser i bladet även om man greppar spetsen och försöker provocera låset. Jag har heller inte märkt några tendenser till att det glider om man belastar bladet hårt alternativt från fel håll. 

Skall något negativt invändas så är det att låset inte är det lättaste att släppa. Det tunna bladgodset ger naturligt att öppningen inte blir så bred och försänkningen på motstående sida är minimal. Så det blir att pilla in tumspetsens mjukdelar och använda dem för att gräva loss låsarmen. Det är inte det bekvämaste sättet att göra det på. Men i gengäld är det ingen grov kniv varpå fjäderstyrkan inte är överväldigande. Men optimalt är det inte. 


Att bära


Tämligen ofta brukar jag hävda att små knivar är enkla att bära bara några få regler efterlevs och det gör de här. Det handlar om att sidorna inte skall vara för grovmönstrade, särskilt inte där clipet är beläget samt att det inte skall sticka ut vassa detaljer från kniven. Det kan handla om flipperfenor, tumknoppar, bladbaser etc. Och så skall kniven ha ett funktionellt clip om kniven nu utrustats med ett sådant. Allt detta hittas på Mini Praxis. 

Modest format, släta handtagssidor, dugligt clip och låg vikt gör Mini Praxis lättburen


Clipet är av standardtyp för Civivi vilket innebär att spänsten är god, rampen liten men effektiv och utrymmet under godkänt. Inte perfekt i det här fallet eftersom en liten kniv med ett matchande clip förstås ger mindre utrymme. Men det som finns är exemplariskt nyttjat då clipet är försänkt i handtagssidan och skruvhuvudena försänkta i clipet. Det är svartmålat för att passa färgskalan på den här versionen av kniven och är av deep ride-typ. Synnerligen diskret med andra ord. 

Det kan dock inte flyttas till motstående sida, ett förhållande som är lite av en skrevspark riktad mot vänsterhänta. 

Clipet kan inte flyttas men sitter mycket bra där det sitter försänkt i handtagssidan med diskreta skruvar


Storleken på kniven är blygsam och då är det kanske främst är vikten som imponerar. Som sagts tidigare är materialen inte exklusiva men ramen är lättad och bladet tunt vilket gör att totalvikten hamnar under 80 g. 

Kniven mäter dessutom under en decimeter på längden och är kring en centimeter tjock. Sammantaget gör det kniven extremt lättburen. Särskilt som materialet i sidorna som sagt inte är det minsta strävt. Det som kan vara en liten nackdel när det kommer till grepp är på det här området en tillgång. 



Sammanfattningsvis


Det är inte alltid det är helt lyckat att krympa befintliga knivmodeller. Ibland går det bra men lika ofta fungerar inte proportionerna och särskilt handtagen kan bli en smula märkliga. Men så är inte fallet med Mini Praxis. Eller det vet jag ju inte då jag inte har originalet. Men den här versionen fungerar bra förutsatt att du vet vad du skaffar. Det är en liten kniv och för mig personligen begränsade det antalet användbara grepp och påverkar hur jag håller kniven. Trots det fungerar den utmärkt till de små uppgifter jag använder den till. 

Mini Praxis gör sig bra som "EDC"-kniv


Det gör även kniven föredömligt lätt att bära omkring på och det är ju alltid sympatiskt. Men det som är bäst på den här kniven enligt mig är bladets utformning och slipning. Hur det är gjort är föredömligt och renderar en applåd från min sida. Det behövs inte mer för en liten fickkniv. Undantaget är om man eftersöker ett visst utseende. Att designen på något vis kräver ett grövre blad och att man därför som tillverkare låter form få inflytande över funktion. Här förhåller det sig inte på det viset och därför har vi ett 2,5 mm blad som via en flatslipning tunnas ut till 0,5 mm bakom eggen. 

De valen utgör den här knivens främsta förtjänster och resultatet är en kniv som skär riktigt bra. Sedan tycker jag inte att den ser oäven ut heller även om den i det här formatet ter sig mer generisk än sin större kusin som verkar ha en mer påtaglig närvaro. Storlek spelar roll i det fallet. 

Men en nackdel finns men den åsikten är omtvistad. Jag tillhör nämligen dem som generellt inte är förtjusta i "choils". Visst gör de urtagen att större händer får plats men i gengäld stjäl de en rejäl bit av eggen och främst är de i vägen om de inte används. Att skära någonting i tygväg eller annat mjukt material är svårt, det gärna vill fastna i den där jäkla fördjupningen. De tvingar med andra ord användaren att använda dem vare sig du vill eller inte. För att motivera "forward finge choils" krävs att knivens handtag är designat helt kring dem.*** 

När vi ändå talar om grepp så kunde G10-materialet faktiskt fått vara något strävare. Det är inte ofta jag säger det men den här ytan är väldigt glatt. 

Civivi Mini Praxis, en utmärkt liten kniv för den som söker något som skär riktigt bra


För vem är då Civivi Mini Praxis gjord? Här kan jag se några olika kategorier knivköpare. Dels hittar vi förstås de som är samlare eller bara gillar Civivi i största allmänhet. De kanske uppskattade originalet och vill komplettera sin samling. Sedan har vi dem som av ett eller annat skäl sneglat på den kniven men som behöver eller vill ha något mindre. Den kategorin är rätt stor misstänker jag. Du kan önska en mindre kniv av två skäl, endera för att lagen där du bor kräver det eller för att dina behov tillgodoses av ett mindre blad. Du behöver inte mer helt enkelt. 

Men Mini Praxis är även en kniv för den som aldrig ägt eller känt på en Civivi men som söker en liten fickkniv. Argumenten stavas tillverkningskvalitet, handhavande (åtminstone öppning) och att det är en liten skärmaskin. De misslyckas helt enkelt inte med kvaliteten, i alla fall inte så här långt och kniven är blixtrande snabb att öppna. Sedan var det bladet vilket är den här kniven största tillgång. Ja, det kanske räcker där? Söker du de egenskaperna och gillar utseendet är det bara att slå till. 

Fast då höll jag på att missa ett stort eller kanske litet försäljningsargument till? Jag snuddade vid det inledningsvis. Det är priset, i det här fallet har man lyckats pressa det till 35$ i riktpris från Civivi. Jag är inte riktigt säker på vad det kan tänkas landa i famöver i butik men det lovar gott i alla fall. 





Specifikation:


Längd utfälld: 173 mm
Längd hopfälld: 97 mm
Vikt: 79 g
Bladlängd: 75 mm
Godstjocklek: 2,5 mm
Bladstål: D2
Handtag: G10
Lås: Liner lock

Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina



/ J - studerar krympflation

* Ett exempel är när OKC krympte RAT1 till RAT2. Somliga hävdar att det är en förträfflig liten kniv men jag tillhör undantagen som hävdar att handtaget på den kniven är hemskt. Proportionerna är inte bra vilket bla annat medför att det finger choil som finns är uselt för alla som inte har pianofingrar. 
** Jag har storlek 11-12 i handskar. 
*** Exempel på dylika knivar är Cold Steel Tuff Lite, Spycerco Lil' Native, CRKT Pilar och MKM Isonzo. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar