torsdag 9 december 2021

Recension Sencut Episode

- en kniv som ger mersmak

Den här kniven kallad Episode är mitt första möte med knivmärket Sencut. Ett märke som är både nytt och gammalt på marknaden om man kan uttrycka det så. De är nämligen systermärke till Civivi som i sin tur är WE-knives avdelning för något mer budgetorienterade knivar. Men när de blev allt mer förfinade och därmed klättrade i pris tyckte de uppenbarligen att den övergivna nischen behövde fyllas och då tillkom Sencut. Generellt kan väl sägas att tillverkningkvalitén ligger nära Civivi men materialen är något enklare och man har valt att begränsa försäljningen till Amazon för att hålla ned priset. 

Sencut Episode in Green Micarta
Sencut SA04E Episode 


Först kan sägas att Episode är mycket lik en annan modell från Sencut kallad Snap som släpptes nästan samtidigt. Men skillnaden ligger i att den senare är något mer tillbakalutad i sin design med ett "snällare" drop point-blad och ett rakare handtag. Episode har en djärvare, mer utmanande form på bladet och ett kurvigare handtag. 

Sencut Episode finns i ett flertal versioner. För den som inte gillar grön Micarta finns även en brun variant i samma material. Därtill kan kniven fås med G10 i handtaget i färgerna vinrött, svart eller ofärgad G10. Den vinröda kniven har ett svärtat blad vilket ger en dramatisk kontrast. Det borde täcka en del olika smakriktningar. 

Episode bjuder på dramatiska linjer



Twitterversion: Sencut Episode, en kniv som ger mersmak för märket med både god byggkvalitet och utmärkt handhavande. Ännu bättre är att den skär bra och ser bra ut medan den gör det!


Blad


En av de saker som är mest påtagligt med Episode är det rätt dramatiska bladet. Grundformen är en clip point men utseendet har förstärkts med en dramatisk falskegg som slutar i vad som brukar kallas "harpun"-spets och utrymmet för tummen där bakom är svängt vilket ytterligare understryker designen.

Finishen är en jämn och väl utförd stentumlad yta. Märkningen är nästan lika diskret som systerföretagets och det innebär att namnet Sencut jämte logotyp finns på en sida av bladet fast i mycket diskret format. Därtill kan man utläsa ståltyp på ricasson, mycket nära handtaget men då tarvas nästan förstoringsglas. 

Clip point-bladet är strax under nio centimeter långt


Men har man ett sådant eller mycket god syn kan 9Cr18MoV utläsas. Det är en av de saker som skiljer den här kniven från knivar från t ex Civivi. Men frågan är om det är en försämring jämfört med det 14C28N som ofta hittas där. Det här kinesiska stålet skall nämligen inte förväxlas med det väsentligt mycket enklare stålen i "8Cr"-familjen. Det är lite som att jämföra 440A med 440C. Det här stålet är rosttrögt som sina enklare kusiner men min erfarenhet är att det håller skärpan väsentligt mycket längre samtidigt som det är lättslipat. Sammantaget inget dumt budgetstål alls. 

Särskilt inte i det här utförandet. Godstjockelen är nämligen inte grövre än 3 mm över nacken. Det är därtill så gott som fullt flatslipat och eftersom bladet är 28 mm högt finns det gott om utrymme att tunna ut bladet till de 0,5 mm det mäter bakom eggen. Den är för övrigt hyfsat jämn och därtill vass. Fabrikseggen får därmed godkänt. Som så ofta på knivar har man dock missat en smula med övergången från ricasso till blad (plunge line). Det sharpening choil som finns kunde helt enkelt varit aningen större.

För den med mycket god syn kan utläsas att bladstålet är 9Cr18MoV


Längden på bladet närmare sig 3,5 tum eller 8,85 cm vilket gör att det ligger i mellanklass vad gäller EDC-inriktade knivar. Egglängden räcker till för de flesta sysslor och kniven är kraftig nog för att man inte skall backa även för lite tyngre arbeten. Även om det finns andra områden som gör att jag inte tycker att det här är den ultimata fällkniven för friluftsliv. 

Som den vardagskompanjon den är ämnad är den emellertid förträfflig. Det relativt breda bladet gör att kniven är stadig och skär rakt i t ex kartong och tjock papp. Det går också lätt då kniven som sagt är tunn bakom eggen och vass. Samma egenskaper gör att Episode även klarar att skära i plast och tyg på ett föredömligt sätt. När det kommer till tejp och paketöppning är den nästan uppåtpekande spetsen en fördel i mitt tycke då jag ofta vänder knivar upp och ned och använder baksidan av spetsen för att undvika limrester på bladet. Som sagt, lite tuffare material går bra även det. Den testades på gummislang och en bit gammal bilmatta med gott resultat även om det tar sin tribut av eggen. Jag tillhör inte de där som vill döda knivar genom att t ex skära i bildäck och liknande för sakens skull. Jag ser liksom inte poängen. För dylika uppgifter, om de skulle vara aktuella, finns Moraknivar. 

Det spetsiga bladet gör för övrigt att all förpackningsöppning går som en dans. Det enda man behöver vara en smula uppmärksam på är att bladstpesen är myckte tunn. Så inget brytande i sidled. Det är en av andledningarna till kommentaren om friluftsliv ovan. En annan har med handtaget att göra. 


Handtag


Konstruktionen av handtaget på Episode följer modern mall 1A fast med några fina detaljer värda att framhålla. Ramen är av stål och en och en halv millimeter tjockt vilket är tämligen vanligt. Mindre vanligt är emellertid hur lättad ramen är. Istället för att bara fräsa några hål ser den ut som ett fackverk på insidan. Det lättar kniven en hel del. Ramen är också väl rundad med mjuka kanter både på ryggsida och i bladskåran. Det senare ökar komforten när man skär med kniven. 

I handtaget hittas sidor av tämligen slät Micarta


Kniven är till största delen öppen i ryggen men en liten backs pacer finns. I den har man finurligt dolt ett fäste för fånglina. En lösning jag är mycket förtjust i då det gör att jag slipper onödiga hål i mina handtag. En liten detalj jag är mindre förtjust i är att den satt löst så den åstadkom ett rasslande ljud så fort jag rörde kniven. Det löstes genom att jag demonterade kniven och satte en mycket liten klick med gänglåsning där. 

Demonteringen gick smärtfritt, särskilt som både den justerbara pivotskruven och de kompletterande två skruvarna som håller ihop kniven är av samma storlek, T8. 

Ryggen är till största delen öppen och i back spacern göms ett fäste för fånglina. Här syns också hur lättad ramen är invändigt


Utanpå ramen hittas sidor som kan fås i två olika material och i några olika färgställningar. I det här fallet grön Micarta. Här är ett av få områden där det märks att man sparat in. Micartan är inte dålig men tillhör inte heller den finaste jag hanterat. Den är därtill rätt väl polerad vilket faktiskt gör att den känns mindre exklusiv. En annan sak som avslöjar att det är en enklare kniv är att sidorna är helt raka. De har förvisso fasats runt om men det är inte mycket och det är något som känns om man tar i lite grann med kniven. Då upplever jag den som kantig. Det är en annan orsak till att jag inte anser att det här är en bra friluftskniv. Men det finns betydligt mer namnkunniga knivar än den här som lider av det problemet.

Handtaget på Episode bjuder på mycket god komfort och den enda farhågan jag hade, clipet, smiter undan i de flesta fattningar utan att orsaka problem


Annars är Sencut överlag mycket bekväm i hand. Hammargrepp fungerar utmärkt och alla fyra fingrar får plats. Tillgänglig greppyta bakom flipperfenan är ca 10,5 cm. Det blir till och med så mycket över att man slipper få skav av bakkanten på clipet som hamnar precis utanför handen. Om du inte har giganthänder förstås. Det var annars den största farhågan jag hade på förhand efter att granskat clipets utformning. 

Ännu bättre är kniven med en tumme på den därför avsedda fördjupningen på bladet i ett sabelgrepp. Där kan man med fördel även placera en pekfinger om man byter fattning för lite mer precisionsinriktade snitt. De skåror som återfinns där för bättre fäste är utmärkta. De ger bra bett utan att riva sönder skinnet. Handtaget fungerar även väl i omvända grepp som om du vill tälja mot dig eller hålla kniven som en ispik för att hugga nedåt. 

En sak jag uppskattar generellt med det här handtaget är att det går att komma relativt nära det man skär. Det ökar både kraft och precision när så behövs. 


Öppning och lås


Episode är en renodlad flipperkniv även om den med lätthet kan öppnas med två händer om så önskas. Det kanske inte alltid är så att man vill öppna sin kniv kvickt. Men vill man det är det här rätt kniv! Här märks det att man lånat kunskap från sin övriga produktion inom koncernen. 

Flipperfenan är rätt diskret men fungerar mycket bra


Flipperfenan är välplacerad, lagom stor, ger rätt  mängd fäste och fungerar exceptionellt väl. Sencut Episode är lika kvick och pålitlig som sina dyrare kusiner. Förutom rätt geometri och placering bidrar kullager och ett väl avstämt motstånd till det fina handhavandet. 

Låset matchar resten av precisionen i tillverkningen


Säkerheten sköts av en liner lock som även den är förträffligt utförd. Den är säker som i att den alltid låser. Den tar för övrigt med hela bredden av låsarmen men ca fyrtio procent av bladtangens bredd och eftersom materialet är stål lär den i princip aldrig slitas ut. 

Låset är även enkelt att hitta och släppa. Ramen är aningen lägre på motstående sida och låsarmen har försetts med mönster för att ge bättre fäste för tummen. 



Att bära


Episode är en mellanstor kniv sett till bladlängd och det gäller även hur den känns i en ficka om ni förstår vad jag menar. Den är vare sig liten men heller inte enormt stor även om den lutar mer åt det hållet. Längden på kniven hopfälld är elva och en halv centimeter, tjockleken är 12 mm och höjden drar iväg lite i och med harpunformen på bladet till 37 mm. Det ger lite volym men i gengäld är vikten relativt låga 102 gram. 

Sedan är kniven mycket civiliserad i fickan på grund av det släta materialet. Det bidrar till att kniven är enkel att dra och stoppa undan igen. Det gör också att det inte finns något som sliter i onödan på byxtyget när kniven bärs. 

På kniven hittas ett enkelt men fungerande clip som skiftas från höger till vänster


Clipet i sig påminner en del om Civivis standardclip och det är inget dåligt i det här fallet. Det betyder ett stansat stålclip med god spänst, hög och bra ramp och dugligt med utrymme under själva clipet. Det förstärks av att man hållt sig till skruvar med platta huvuden. Det som kunde gjorts ännu bättre är om clipet försänkts i handtagssidan men det ger ytterligare ett moment och är saker som skippas på enklare knivar av det skälet. Maskinbearbetningstid är pengar! Sen inverkar det förvisso även på utseendet till det sämre på den sida som inte används för clipet. Så det finns även fördelar med att låta bli. 

Den enda invändningen jag har emot clipet, förutom att det möjligen är lite "tråkigt", är att spetsen pekar aningen utåt. Inte mycket, den är rundad men ändå så att jag ibland tycker att det är lite obehagligt att stöta till den eller får justera greppet när jag arbetar med kniven. 



Sammanfattningsvis


Episode är som sagt mitt första möte med Sencut men lär inte bli det sista eftersom det var en mycket positiv bekantskap. Det märks att även om märket är relativt nytt på marknaden så finns det mycket kunnande och erfarenhet i bakgrunden. Många av de små misstag som görs av nya märken, särskilt i budgetklassen har man här undvikt. Det handlar om detaljer som gör att billigare knivar ofta känns en smula klumpiga. Det kan gälla både precision i tillverkning, finishen på materialen, balansen och inte minst små missar redan på designstadiet. 

Episode är en utmärkt EDC-kniv tillhörande den lite större skolan sett till dimensioner


Här finns istället flera små men sympatiska detaljer som visar på gott omdöme vid formgivandet av Episode. Exempel på dylika är att ramdelarna är väl rundade och slipade, något som är särskilt viktigt då det gör att man kan ta i mer när det behövs utan att det blir obehagligt för fingrarna. Dessutom är ramen extremt lättad, något som inte bara sparar vikt utan kanske snarare är av godo för att det ger bättre balans. Ett område inom vilket knivar i den här prisklassen ofta har brister. 

Sedan har kniven försetts med platta skruvhuvuden vilket är snyggt på handtagssidorna men desto viktigare rent praktiskt då det ger mer utrymme under clipet. Dessutom har alla skruvar som dessutom är få till antalet, samma storlek på huvudena varpå endast en mejsel behövs för att plocka isär eller justera kniven. Även det mycket positivt.

Clipet är enkelt men väl fungerande även om spetsen dessvärre pekar utåt. Dock inte så mycket att jag vill sätta det som ett minus.  

Utöver de här områdena finns även kvalitetsmarkörer på den här modellen som är lånade från dyrare släktingar. En sådan är hur kniven känns att hantera. Flipperfenan är synnerligen effektiv och det i kombination med kullagren gör den här kniven extremt snabb att öppna. Därtill har den ett förträffligt lås. Det medför att själva handhavandet höjer sig långt över vad som är vanligt i prisklassen.  

Sencut Episode är en snygg kniv i en attraktiv prisklass


Jag vid flera tillvällen nämnt "för prisklassen", den ligger för närvarande på 53€ på Amazon där de säljs. För den summa får du en kniv som är både välbyggd och ser bra ut. Trots att det är en "in house"-design, ingen känd designer är kopplad till den här modellen så är den mycket harmonisk. Att den sedan är mycket välbyggd i godkända material gör inte saken sämre. 





Specifikation:

Längd utfälld: 205 mm
Längd hopfälld: 116 mm
Vikt: 104 g
Bladlängd: 88,5 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 9Cr18MoV
Handtag: Micarta 
Lås: Liner lock

Producerad av: Sencut, tillverkad i Kina


/ J - testar något nytt

* Något som bland annat gäller t ex Spyderco PM2. Något jag skrivit om i "Några ord om ergonomi"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar