- liten kniv med stor personlighet
Civivi har som märke etablerats sig rejält i toppen av budgetknivsegmentet med ett antal stora försäljningssucceer den sista tiden. Eller rättare sagt, det har hunnit bli de sista åren vid det här laget och det ser inte ut som de har för avsikt att sakta ned farten. Det kommer ständigt nya knivar och även i år är det ett flertal modeller som lovar gott. Eller vad sägs om läckerbitar som en större Elementum med button lock eller fastbladad version av samma modell?
Men idag skall vi ta ett litet steg tillbaka och titta på en av de knivar som ligger till grund för succén, nämligen Odium. Nu har den inte varit igång så länge då prototypen presenterades på Shotshow 2019. Men icke desto mindre har den hunnit låta tala om sig.
Civivi C2010D Odium |
Civivi Odium är en kniv som på ett område avviker en smula från de flesta andra Civiviknivar. Den är nämligen inte en "in house"-design utan är ett samarbete med bröderna som står bakom Ferrum Forge Knifeworks. Odium är i grund och botten en möjlighet att för en något mindre penning få en försmak av deras kända modell Mini Archbishop. Så den som tyckte att de kände igen linjerna och formspråket någonstans ifrån är helt korrekt ute.
Odium, en kniv för den som gillar Ferrum Forge då det är de som står bakom designen |
Twitterversion: Civivi Odium, en kniv för den som gillar allt med Ferrum Forge Mini Arch Bishop utom priset.
Blad
Bladet på Odium känns som sagt igen från sin förlaga när det kommer till form och format. Eller för att vara helt korrekt är det något mindre. Formen på Odiumbladet är en drop point som mäter 6,7 cm på längden, är 2,6 cm högt och har en godstjocklek på 3 mm.
Finishen är stentumlad i det här utförandet men den finns även att få i svart version och i en extra lyxig utgåva med damask-blad. Till den versionen hör också ett snyggt trähandtag. I övrigt kan sägas om bladet att det är extremt sparsmakad när det gäller text och information. Tittar man noggrant hittar man Ferrum Forges logotyp men inte Civivis. De använder sig som vanligt av sitt "C" på pivotskruven som enda märkning. Ja, sen kan man som vanligt hitta ståltyp skrivet på bladet men det kräver god syn och en stunds letande. Även det i sedvanlig Civivi-stil.
Bladet har även en svag, inte falskegg utan snarare fasning som gör bladryggen en aning rundad. Där hittas även räfflor för bättre fäste för tummen eller pekfinger.
En drop point-blad som kännetecknas av öppningsskåran och en stort forward finger choil |
I den här utgåvan är det D2 som är stålvalet för dagen. Hittills har jag mycket goda erfarenheter när det gäller hur Civivi behandlar sitt D2. De har lyckats med härdningen då både den här kniven och andra håller skärpan mycket väl. Dessutom är de inte så benägna till korrorosion som en del andra knivar i det materialet kan vara. Mycket positivt då undertecknad inte är någon vän av bruna fläckar på bladet när man inte använt kniven på ett tag. Fabrikseggen är för övrigt tilltalande väl utförd. Skarp och jämn. Sedan ger själva designen med sitt "forward finger choil" utmärkta förutsättningar för att hålla eggen snygg även efter omslipning.
Själva slipningen är för övrigt en hög flatslipning och Odium är tämligen tunn bakom eggen.
Stålet är D2 och det tumlade bladet har extremt diskret märkning |
Odium tillhör de där små knivarna som faktiskt går att arbeta tämligen väl med givet formatet. Som en del andra knivar i kategorin inkluderar det nyttjandet av det främre urtag för fingret som finns. Det gör att man kan hålla kniven med hela handen trots den ringa storleken. Nu är det här en utpräglad EDC-kniv så några tyngre sysslor är inte vad den här kniven är gjord för. Men alla småuppgifter i vardagen som kräver något vasst vare sig det är en egg eller en spets kan klaras av med bravur.
Handtag
Handtaget på Odium trollar en aning med storleken på samma vis som t ex Cold Steel Tuff Lite och Spyderco Lil' Native. Det är för övrigt mycket likt den sistnämnda i måtten. Det innebär att man har ett markerat urtag för pekfingret vilket förvisso kortar ner egglängden men ger möjlighet till bättre grepp. Det blir extra stadigt eftersom en extra fördjupning finns för långfingret och att flipperfenann hamnar som ett fingerskydd mellan dem. Det finns med andra ord ingen risk att handen glider på den här lilla kniven.
Skollorna är gjorda av snyggt behandlad G10 |
Storleken det trollas med är en längd på totalt 9 cm varav 7,8 cm är greppyta. Lite beroende på hur man räknar förstås. Det går inte att komma ifårn att en flipperfena alltid stjäl lite utrymme. Materialet i den här kniven är G10 och förutom den här svarta versionen finns i dagsläget ytterligare fyra färger att välja emellan samt som tidigare nämnts en version med träskollor.
Skollorna är dessutom kraftigt fasade och något rundade vilket faktiskt gör dem mer greppvänliga och mer arbetade än förlagan som har flata sidor.
Handtaget är delvis öppet i ryggen |
Sidorna är skruvade i endast två punkter med T6 respektive T8-skruvhuvud för pivotskruven. Det ger en kniv som är lätt att demontera för den som behöver eller vill det. I övrigt är konstruktionen igenkännbar från tidigare Civiviknivar. Det innebär ett bygge kring en kraftigt lättad stålram. Kniven är delvis öppen i ryggen och där hittas en partiell back spacer, även den i G10. Något ovanligt för knivar i den här storleken är att den saknar fånglinehål.
Trots det ringa formatet går det att få plats med hela handen |
Den fattning som fungerar bäst är ett sabelgrepp med tummen på bladryggen och pekfingret framför flipperfenan. Det går förvisso att hålla Odium med pekfingret bakom fingerskyddet också men då förvandlas kniven till en knapp trefingerskniv, åtminstone för mig med min handstorlek. Så i praktikenär det uteslutet. Annars kan kniven förstås hållas som på bilden med ett pekfinger på bladryggen alternativt i nypan.
Öppning och lås
Det är bara att konstatera att Civivi fortsätter att hålla en egen standard när det kommer till både jämnhet mellan olika modeller och effektivitetsgrad vad beträffar att öppna och stänga knivar. Odium kan öppnas med två olika metoder och båda fungerar lika bra.
Beroende på hur man ser det är kniven kanske främst en flipper. Flipperfenan i det här fallet är liten och gör inte mycket väsen av sig. Den är trots det mycket effektiv. Mönstret gör att man inte halkar av och geometrin gör att bladet får bra skjuts trots att det är lätt och hävstången kort. En ekvation som annars inte alltid är enkel att lösa. Men god hjälp har bladet förstås av att det löper på fina keramiska kullager.
Odium bjuder både på en flipperfena och ett bladhål som öppningsmetoder |
Gillar man nu inte att flippa sina knivar öppna eller bara vill rulla ut bladet lugnt och stilla så går även det utmärkt tack vare det frikostiga hålet i bladet. Det är stort nog för att komma åt och så länge tummen placeras nära basen så fungerar det utmärkt. Inte sällan kan en av öppningsmetoderna kännas som en efterkonstruktion i det fall de är flera. Så är det inte med Odium utan här ges man snarare valmöjligheter.
Låset är som alla funktioner helt felfritt |
Låset är lika fint utfört som öppningsmekanismen. Inga överraskningar väntar utan säkerheten sköts av en liner lock i stål. Sedvanlig Civivi-precision ser till att det inte finns några tillstymmelser till glapp eller spel. Ferrum Forge-bröderna har även sett till att det är lätt att släppa låset då låsarmen sticker ut aldrig så lite vilket tillsammans med mönstret på den ger bra fäste när den skall föras åt sidan.
Att bära
I fickan är Odium nästan lika diskret som sin märkning. Kniven är liten och lätt, den väger in på 71 gram. Vikten är fördelad på en handtagslängd av nio centimeter med en höjd av strax över två centimeter och en tjocklek på elva millimeter.
Till de blygsamma måtten skall adderas att G10-sidorna är fint slipade, nästan polerade vilket inte ger mycket friktion när kniven skall upp eller ned i en ficka.
Det svarta stålclipet fungerar väl |
Clipet på kniven är en av Civivis standardclip fast i mindre version. Det innebär ett "loop over"-clip som låter kniven sitta djupt i fickan. Dock inte så djupt att hela kniven döljs. Clipets fäste är i det här fallet inte försänkt i skollorna utan sitter utanpå om man kan uttrycka det så. Däremot är skruvskallarna försänkta vilket är en fördel. Clipet bjudet därmed på mycket utrymme under och därtill är rampen tämligen tilltagen. Det går därför att få clipet över de flesta byxkanter.
Clipet är inte försänkt men väl skruvhuvudena på det flyttbara clipet |
Materialet i clipet är stål som lättats med några hål och det är svartmålat. Hyfsat snyggt och lågmält. Enda nackdelen är att målade clip med tiden får tämligen mycket "patina". Någon kanske skulle kalla det slitage istället.
Sammanfattningsvis
Odium är ytterligare en fullträff för Civivi. Men vad kan gå fel med en bra design från Ferrum Forge kombinerat med den produktionskapacitet de besitter? Det är kul att de från stund till annan samarbetar med andra formgivare än de förvisso skickliga designers de har tillgängliga inom den egna organisationen. Det enda jag kan ha som invändning mot Civivis katalog är att de har många knivar som påminner rätt mycket om varandra. Men även där sticker Odium ut genom att tillhöra de mindre.
Odium, en liten kniv med stor personlighet. Som en bra espresso! |
Civivi har några av mig uppskattade egenheter för sig. En sådan är att skriva ut bladstålet på bladet med så små bokstäver att det är lite av en sport att hitta det på en ny kniv från dem. Informationen finns där men dominerar inte det visuella. På samma vis håller de sin logotyp till pivotskruven och nöjer sig med det. Det skänker lite extra klass till knivarna i mitt tycke.
Därutöver finns det ett flertal små detaljer som höjer intrycket av Odium. En liten sådan är hur snygga skruvhuvuden man använder sig av. Utöver pivotskruven vill jag att ni tar en extra titt på det försänkta och platta exemplaret som återfinns i bakänden på handtaget. Det är inte varje dag man ser sådant på knivar som inte tillhör de dyrare.
Sedan har har vi flera basala moment som även de är utförda med stor tillverkningsskicklighet. "Action" som det ofta kallas, att öppna och stänga kniven, blir inte så mycket bättre än så här. Båda systemen för öppning fungerar väl och låset är exemplariskt utfört. Det funktionella bladet är gjort av välbehandlat D2 och eggen snyggt utförd. Icke att förglömma är den fina keramiska lagren och de elegant rundade handtagssidorna. Sammantaget finns det mycket att glädjas åt när man studerar den här kniven lite närmare.
Civivi Odium är ett mycket bra alternativ för den som söker en stilsäker vardagskniv som inte spränger banken |
Odium är en av de där knivarna som är lätt att rekommemndera. Det är helt enkelt en mycket välbyggd liten EDC-kniv med större kapacitet än vad formatet antyder. Den ligger bra i handen för att vara så liten och bladet är praktiskt. Därtill är den visuellt tilltalande. Särskilt snygg är den med trähandtag men den versionen fanns inte när jag skaffade den här kniven. Måhända är G10 mer praktiskt men trä känns alltid mer personligt på något vis.
I vilket fall som helst är det inte mycket att tveka på om du söker en mindre vardagskniv som både är lekvänlig för den som söker den egenskapen samtidigt som den bjuder på tilltalande estetik och inte minst är praktisk att bruka.
Köper du den via Amazon kostar den runt 52$ (plus moms och tull till Sverige). Enklare är annars att köpa den via t ex Wanderoo som tar 699 riksdaler för det här utförandet.
Specifikation:
Längd utfälld: 157 mm
Längd hopfälld: 90 mm
Vikt: 71 g
Bladlängd: 67 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: D2, 59-61 HRC
Handtag: G10
Lås: Liner lock
Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina.
/ J -
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar