söndag 24 maj 2020

Knivrecension Victorinox Evolution Wood 14

- träbitar på en schweizare, kan det vara något?


En SAK eller schweizisk armekniv är det mest ikoniska multifunktionsverktyget i världen och det finns goda anledningar till det. Den här typen av kniv/verktyg kan hittas i fickor, handskfack, verktygslådor och handväskor över hela världen. Märket framför alla och ett av de mest ursprungliga är förstås Victorinox.

De finns vid det här laget i en uppsjö konfigurationer med olika verktyg, i varierande former och storlekar och numera även med låsfunktion. Det finns något som passar alla helt enkelt. 

Dagens recensionsobjekt sticker ut en smula från de mer gängse karamellfärgade röda knivarna från det lilla alplandet. Den här modellen tillhör deras Wood Collection och har därmed skollor i trä istället för plast. Modellen har fått namnet Victorinox Evolution Wood 14.

Schweizerkniv med trä i handtaget
Det som utmärker Victorinox Evolution Wood är de formade träskollorna


En treradig Victorinox
Evolution Wood 14 är en treradig modell


Den här specifika varianten ingår dessutom i vad Victorinox kallar Evolution-serien vilket innebär formade sidor. Materialet i den här kniven är som sagt trä, närmare bestämt valnöt. Träet ger i det här fallet kniven en trevlig karaktär med sin tydliga ådring. Det är också mycket mjukt mot handen. Överlag gillar jag det för att det skänker lite extra stil och finess till ett redan klassiskt verktyg. 


Handtag


Rent komfortmässigt tycker jag inte att formerna på handtaget gör extremt stor skillnad mot de vanligare skollorna. Men något bidrar de med. Särkilt märks det om man avänder knivbladet och placerar tummen vid korset så att säga. Den passar väl där och då smiter även de andra fingrarna efter även om det här för mig är en "tre och en halvfingers kniv". Förnämligt nog fungerar kniven lika bra för höger- som vänsterhänta. 

De formade träsidorna är lika bra för vänster- som för högehänta



En nackdel som kombinationen trä och formade sidor för med sig är att kniven bygger en smula mer på bredden än vanligt. Den här modellen är 20 mm för att vara exakt. Det finns knivar som är tunnare än så i Victorinox katalog. En likaledes treradig Pioneer X mäter exempelvis 14,5 mm på bredden. Det gör också att Evolution Wood 14 känns något mer i fickan än de absolut tunnaste versionerna. 

Och det är löst i fickan den här kniven är tänkt att bäras. Clip saknas och inte heller är den stor nog för att tarva ett bältesfodral. Det finns ett fäste för nyckelring/fånglina men kniven är för stor för att bära ihop med nycklar anser jag. Vikten är låga 70 gram och orsakar i sig inga problem.




Knivblad




Det huvudsakliga verktyget är förstås knivbladet. I det här fallet erbjuds ett 65 mm blad i det från Victorinox sedvanliga polerade utförandet. 

I vanliga fall är jag inte den största förespråkaren av mjuka stål i fällknivar. Men Victorinox är nog det främsta argumentet för det. Fördelen är nämligen att de kan vässas mot i princip vad som helst inklusive undersidan på en porslinskopp. Hårdheten ligger någonstans runt 54-55HRC och stålet är deras vanliga DIN 1.1410. En annan fördel med det är att det är nästan lika rostfritt som din diskbänk därhemma. Det kräver mycket arbete för att fläcka de här bladen och verktygen. 

Klassisk Victorinox-spearpoint
Knivbladet har en den klassiska spear point-formen


Skär bra gör de också med sin helt flata slipning och sitt tunna gods. I det här fallet två millimeter. Fabrikseggen var godkänd utan att vara perfekt men några drag på en strigel så var det ordnat. Spetsen däremot kunde fått vara, eh spetsigare. Den var inte bra alls. Ytterligare en fördel med tunt bladgods är att kniven skär tämligen väl även när den inte är rakbladsvass. Det märks bland annat när man strimlar kartong.

Bladet saknar lås, kniven är en slip joint med andra ord likt de flesta knivar av den här typen. Själva snärten i ryggfjädern är tillräcklig men inte någon av Victorinox starkaste. Fördelen med det är att även jag med mina korta naglar kan få ut såväl knivblad som övriga verktyg utan att bryta av det lilla som där finns. 


Verktyg och funktioner


Vad gäller övriga verktyg håller de sedvanlig hög kvalitet. Det betyder att du faktiskt kan använda dina  skruvmejslar och att såväl kapsyl- som konservöppnare och korkskruv faktiskt fungerar. 

7 verktyg och 14 funktioner
Verktygsuppsättningen inkluderar 7 verktyg vilka erbjuder 12 funktioner


Särskilt väl fungerar de två redskap jag använder mest på alla mina SAKs förutom knivbladet, den stora skruvmejseln och kapsylöppnaren. Förutom att skruva med går den 5 mm breda mejseln nämligen utmärkt att använda som ett bräckjärn i miniatyr så länge du inte tar i för mycket, samt som en skrapa. 

Kapsylöppnaren är effektiv
Kapsylöppnaren är sedvanligt effektiv och den stora mejseln 
som återfinns på samma verktyg är bra till mer än att dra skruvar med


Ett extra plus är den lilla men effektiva saxen. Den är gjord med precision vilket gör att den faktiskt klipper och framförallt är den fjäderbelastad. Ett måste om saxar i det här formatet skall vara något att ha.

Saxen fungerar utmärkt
En liten men effektiv sax


Generellt kan sägas att som på alla knivar från Victorinox så är verktygen lätta att komma åt och sitter i en logisk och konsekvent ordning vilket inte alltid är fallet med dylika verktyg. Jag äger själv flera exempel där olika redskap måste fällas ut i en viss ordning för att man överhuvudtaget skall nå dem. Att veta vilka och i vilken ordning kräver viss inlärning. Men så icke med Evolution Wood 14.


Slutsats


En god schweizerkniv har alltid en plats i knivsamlingen och inte minst i vardagen. De är helt enkelt superba i de flesta avseenden inklusive pris. Men just den här modellen har egentligen inte den optimala verktygsuppsättningen för mig. I det fallet drar jag mer åt modeller som Pioneer till exempel. Den främsta nackdelen är att en plats är upptagen för nagelfil/nagelpetare vilka är helt meningslösa för mig såsom varandes nagelbitare. Även om nu dylika verktyg kan användas till andra ting också. Sen är korkskruven av allt mindre betydelse för mig.

Evo 14 edc kniv med stil
Evolution Wood 14 för den som vill ha en Schweizerkniv med stil


Däremot ser jag träskollorna som ett plus. Kanske inte ur praktisk synvinkel. Där hamnar de nog mittemellan de vanligare Alox och plastvarianterna. De repar inte lika lätt och ser slitna ut som plasten men är inte i närheten av hållbarheten hos Alox, misstänker jag i alla fall. Vill man att den här kniven skall fortsätta se snygg ut skall man nog undvika alltför mycket vatten och andra vätskor. Träet är tämligen poröst och ytbehandlingen inte så hård. Däremot så skänker de en lite lyxigare känsla åt multikniven vilket är sympatiskt. 

En icke föraktlig fördel med den här typen av redskap är att de inte framstår som särskilt aggressiva för vare sig länsman eller kollegor på jobbet eftersom alla vet vad det är. Om man dessutom lägger till träskollorna så ser kniven ännu mindre provocerande ut. 

Något som alltid utmärkt Victorinox är precisionen i tillverkningen. Du vet ALLTID vad du får om du köper en röd (nåja, eller en träfärgad) kniv med ett kors på. Det gäller även i det här fallet. Man bara vet att allt skall fungera redan innan du packat upp kniven. 


Specifikation Evolution Wood 14

Längd: 85 mm
Höjd: 23 mm
Bredd: 20 mm
Vikt: 73g
Handtag: trä, valnöt
Lås: inget, slip joint

7 verktyg, 12 funktioner:

Nyckelring
Knivblad
Nagelfil
Nagelpetare
Korkskruv
Kapsylöppnare
Skruvmejsel stor, 5 mm
Vire-skalare
Konservöppnare
Skruvmejsel liten, 3 mm
Pryl/Brotsch med nålöga
Sax


/ John

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar