onsdag 15 juli 2020

Knivrecension Two Sun TS204 Bronc

-  en brutalelegant kniv

Two Sun är ett intressant märke på så vis att de går sin egen väg när det handlar om sättet att lansera nya knivmodeller på. Så här långt sker det inte på de stora mässorna i USA eller via påkostade och kanske omoderna kataloger som de flesta andra tillverkare gör. Istället släpper de knivmodeller i vad som verkar vara en aldrig sinande ström och det sker genom att de plötsligt dyker upp via antingen eBay eller numera även Amazon. Jag vet faktiskt inte hur många de släppt vid det här laget men får man tro numreringen är det över tvåhundra stycken.

Ett annat särdrag för märket är att de på sätt och vis släpper begränsade upplagor. Det vill säga de tillverkar en knivmodell ett tag och sedan försvinner de vare sig de är en försäljningssuccéer eller ej. Det gör att det kan vara svårt att få tag i äldre knivar. Ibland återkommer de vid senare tillfälle i enklare upplagor med G10 i handtaget och D2-stål i bladen där originalen oftare har ädlare material.

Dagens recensionsobjekt kan dock inte förses med så mycket finare komponenter än vad den redan har. Two Sun TS204 Bronc bjuder på en ram i titan, ett handtag i polerad G10 med bolster i kolfiber samt ett blad i CPM S90V. 

Two Sun TS204 Bronc
Two Sun TS204 Bronc


Utmärkande för Two Sun är också att de tidigare knivarna ofta inte hade namn utan enbart en beteckning, "TS" följt av ett ordningsnummer. Ibland hände det att någon av de tidigare knivarna döptes men oftast inte. Numera är det vanligare. Den här modellen sticker ut på så vis att den fått namn av en Youtuber vid namn Love Them Knives eller LTK. Two Sun tröttnade väl på hans tjat i video efter video om att det inte gick att komma ihåg alla siffror. Fast jag måste medge att jag tycker han hade rätt i det här fallet.

För designen står en gammal bekant på så vis att han samarbetat med Two Sun förut. Det handlar om Tepe Designs. Den här gången har han slagit sig samman med en annan herre vid namn Matt Szymanski för att åstadkomma de här brutaleleganta linjerna. Med tanke på att handtaget till det yttre är mycket likt en äldre Two Sun kniv av Tepe kallad Shockwave så misstänker jag att det är bladet som Szymansik varit delaktig i. 

Brutal elegant kniv
Bronc är en kniv med ett distinkt Wharncliffe-blad och en rundad ändalykt


Twitterversion: Two Sun Bronc, en välbyggd lyxutrustad knubbis med wharncliffe-blad


Blad


Bladet på den här kniven är en rejäl wharncliffe. Den är varken modifierad eller ber om ursäkt för sig om man kan säga så. Linjerna är djärva och bladet mäter 79 mm på längden, är 31 mm högt med en godstjocklek på ovanliga 3,6 mm.

Finishen är en sympatisk satin som jag uppskattar även om den är mycket svår att fotografera, det måste medges. Bladet är dessutom mycket stilrent med Two Suns logotyp i diskret format på presentationssidan och designerloggor samt ståltyp på andra sidan. En detalj som är väl värd att framhäva är hur välgjort sharpening choil den här kniven har. Det vill säga den fördjupning som gjorts för att underlätta framtida sliparbete. Även ryggen har bearbetats då den är lätt fasad och slipad. Inget för tändstålet med andra ordet men snällt mot tummen. 

Bladet är en icke modifierad Wharncliffe gjort av CPM S90V


Fabrikseggen närmar sig för övrigt perfektion. Det kanske inte är så konstigt eftersom formen, en rak linje, är enkel att slipa. Men här är den dessutom jämn i höjd, centrerad och saknar facetter. Den är tillika förbaskad vass! Det gäller även spetsen på den här kniven som är närmast nåluddslik. Kanske till och med lite känslig men som sagt mycket spetsig.

Bladstålet är mycket kapabelt då det är amerikanska Crucibles pulverstål CPM S90V. Det har inte så många nackdelar förutom att det kan vara överjäkligt tufft att slipa. Du bör ha bra (diamant)stenar och gott om tid när du tar dig an uppgiften. Ett tips är att inte låta bladet bli för slött utan att underhålla det med bryne eller strigel. Då håller det mycket länge för vardagsbruk. Skall du reprofilera ett dylikt blad rekommenderar jag nästan att du lämnar bort det till ett proffs.*

Bladet är flatslipat till nästan hela sin höjd och det är tunt bakom eggen vilket gör den här kniven till en riktig skärmaskin.

Logotyper på bladet från Tepe Designs och Matt Szymanski
Bladet tunnas ut rejält vilket ger en mycket låg primäregg


Ett så här uttalat blad ger förstås de egenskaper man kan förvänta sig. Eggen är rak och exemplarisk och det innebär att du har en mattkniv/brytbladskniv i deluxe-utförande. Skillnaden är bara att här har du längre egg, bättre spets och ett stål som inte blir slött i brådrasket.

I kombination med en så distinkt spets gör det den här kniven till förpackningarnas och kartongernas nemesis. Det vill säga allt från tape av olika slag via snöre och tamp till bunt- och plastband kapar den med ackuratess. Även kartongerna som utgör själva paketen är lätt att skära vare sig de är i enkel eller dubbel tjocklek. Det bastanta handtaget hjälper till när man behöver ta i lite.

Även finlir som köksuppgifter går utmärkt då bladet i princip är en liten santoku (fast med rak egg). Spetsen hjälper till att snoppa jordgubbar och sprätta en söm utan problem. Att kapa bambupinnar till blompinnar går även det utmärkt. Överlag kan sägas att det här är en mycket kompetent kniv. Begränsningar finns förstås givet bladformen. Svepande skär blir inte det eftersom spetsen biter efterhand och det mesta av slitaget på ett dylikt blad hamnar mot spetsen till. Det ligger i sakens natur. 



Handtag


Handtaget på Bronc är minst lika speciellt som bladet. Det döljer nämligen någonting på bilder tagna i profil, nämligen hur tjockt det är. Det här handtaget mäter hela 1,6 cm på bredden. Det påverkar förutom det visuella intrycket naturligtvis hur den känns i hand. Faktum är att det borgar för en mycket ergonomisk kniv. 

Ett väldigt brett och bekvämt handtag
Handtaget består av mjukt rundad G10 och bolster av kolfiber


Anledningen till måtten står att finna i hur den är konstruerad. Från Two Suns sida har man valt att inte försänka ramen i sidorna överhuvudtaget. Materialet är vit eller snarare tvåtonad G10 som sedan polerats. Bidragande till både bredd och komfort är att de är välvda och inte platta. Det ger en mycket mjuk kontaktyta mot handen.

Dessutom har man valt att förse kniven med bolster. Även de av ett mycket lätt material i form av kolfiber. I det här fallet dessutom myckt högkvalitativ kolfiber helt fri från blåsor eller repor. Förutom den justerbara pivotskruven har de fästs med en ytterligare skruv med huvud i storlek T8. För övrigt kan noteras att samtliga skruvar är av den dimensionen vilket är tacknämligt. Det gäller såväl G10-sidorna som clipet. En mejsel till hela kniven med andra ord. 

Handtaget mäter hela 16 mm på bredden
Bronc är en tjockis, det vill säga handtaget mäter 16 mm på bredden
Orsaken står att finna i hur sidorna är skruvade utanpå ramen


Att ramen på Bronc är urborrad eller snarare fräst samt att handtaget är byggt av förnäma material är det som bidrar till det andra intrycket. Handtaget är inte bara tjockt det är lätt också! En inte helt vanlig kombination. Motsatsen till en Buck 110 skulle man kunna säga. Utgångspunkten är två bitar titan. De har sedan lättats till den grad att begreppet ram i det här fallet är mycket adekvat. Den påminner närmast om en tavelram. Även backspacern i ryggen är i titan för övrigt.

Som ofta är fallet med knivar från Two Sun har bladet internt bladstopp och lager i keramiskt material.

I hand fungerar Bronc alldeles utmärkt i de vanligaste greppen


I hand är kniven mycket bekväm. Av någon anledning påminner mig formen på handtaget om en tjock grillkorv. Ja, fast något mer elegant då. Ryggen är lätt krökt och undersidan följer den kurvaturen samtidigt som handtaget sväller mot den rundade bakänden till. Det i kombination med volymen gör att handtaget fyller handen väl.

Med en greppyta på 9,5 cm är det också långt nog för att alla fingrar skall få plats. Den enkla formen gör även att samtliga grepp man kan tänkas hålla en kniv i fungerar. Möjligen med undantag för sidledes grepp i nypan då. Det tjocka handtaget är inte fasat i framkant och det i kombination med en flipper gör inte den här kniven ultimat för just det greppet.

Själva materialen ger ingen friktion i sig så den som söker det får nog se sig om efter en annan kniv. Men greppet är ändå bra nog tack vare storlek och form på handtaget och att flipperfenan agerar fingerskydd och gör att man inte halkar framåt.




Öppning och lås


Att öppna den här kniven är en fröjd. Bladet skjuter ut snabbt hur du än bär dig åt. Själva mekanismen är som kan utläsas av bilderna en flipper. Storleken på den är klädsamt modest. Men kombinationen av välavstämd detent, bra geometri och icke att förglömma, kullager i keramiskt material, gör det här till en kniv med mycket bra action som det brukar heta. 

En utmärkt flipperfena sett såväl till funktion som diskretion, den är liten


Flipperfenan kan användas på vilket sätt som önskas. Vilken rörelse som väljs, drag bakåt eller tryck nedåt, spelar ingen som helst roll. Inte heller om kniven hålls på rätt köl, upp och ned eller lutas på något vis. Resultatet är mycket konsekvent och förtroendeingivande. Resonansen i de lättade sidorna ger ett högt "twack" som belöning för ansträngningen. 

Låset är en liner lock i utförande som en frame lock


Väl ute tas bladet hand om av en liner lock i titan. För att den inte skall slitas ut i förtid har den försetts med en kombination av översträckningsskydd och låsarmsförstärkning i stål. Låser gör kniven perfekt. Inget glapp, inget spel och inte heller glider låsarmen när man pressar eller knackar lätt på bladryggen.

Låset är dessutom föredömligt lätt att släppa. Åtkomsten har underlättats genom en förvisso mycket liten men ändå hjälpsam fördjupning i ena sidan på handtaget. Sedan är själva låsarmen fasad för att ge en mjukare kontaktyta mot tummen. Dessutom finns tillräckligt mycket utrymme inuti själva ramen för att man skall komma åt låset utan att anstränga sig. 



Att bära


Inte helt oväntat presterar Bronc något sämre på den här parametern. Den är på intet sätt dålig men något får man betala för ett så brett handtag. Längden är annars strax under elva centimeter och höjd inklusive flipperfena 3,2 cm. Vikten är som sagt inte så avskräckande med endast 114 gram för nästan åtta centimeter blad. 

Ett utmärkt clip för att vara ett skulpterat titanclip
Ett fräst titanclip som faktiskt fungerar. Skruven behöver dock dras åt ibland


Dessutom är materialen tillmötesgående. Liten friktion mot handen ger förstås lika lite friktion mot tyg och då är det lätt att dra och stoppa undan knivar. Polerad G10 och kolfiber som därtill är rundade ger inte mycket motstånd. 

Mer motstånd ger clipet som har god spänst. Mycket god för att vara av typen fräst titanclip. Det är alltså gjort av ett stycke metall som bearbetats. Det är fäst med endast en skruv och det fungerar någorlunda väl då det gjorts en fördjupning i sidan för att det inte skall röra sig i sidled. Trots det finns det en liten tendens till spel. Särskilt om skruven inte är mycket hårt dragen. 

Hur Bronc ser ut i fickan. Den sitter lågt och nästan osynligt
För att vara den här typen av clip döljer den förvånansvärt mycket av kniven


För att vara av den här sorten så tillåter clipet kniven att sitta tämligen djupt i fickan. Något jag generellt föredrar. Dels är det mer diskret i publika sammanhang och dels är det säkrare och risken för att tappa klenoden minskar. Färgen på den lilla bit handtag som syns är dock inte lika diskret då jag sällan eller aldrig bär vita byxor.

Men det är bredden på handtaget som är det lilla sorgebarnet. Den gör att Bronc trots allt är en, förvisso lätt, men ändå klump i fickan. Man skojar inte bort en mer än 1,6 centimeter tjock fickkniv hur som helst. 




Sammanfattningsvis


Bronc är en tämligen slående kniv rent utseendemässigt. Bladet är verkligen inte diskret med sin distinkta raka egg parat med en uttalad spets. En rätt aggressiv wharncliffe med andra ord. Dessutom har man valt att göra handtaget svart och vitt i G10 och kolfiber samt förse kniven med en nästan lysande röd ring runt pivotskruven som dekoration. Sammantaget ger det ett distinkt och unikt utseende.

Bronc är också en riktig knubbis som ger sinnena mixade signaler. Först ser den rätt slank ut. Väl i hand överraskar den istället genom att kännas och vara mycket bredare än man kunnat tro om man bara sett den på bild. Det gör också att man blir rejält förvånad av vikten. Eller snarare hur lite den väger. Det är en för volymen och storleken en mycket lätt kniv. Det kommer sig förstås delvis av materialvalen då G10 och framförallt kolfiber är lätt, liksom titan. Men mest från att ramen är extremt lättad på insidan. 

Bronch och några kusiner från Two Sun designade av Tepe Designs
Bronc har ett eget utseende även om handtagsformen känns igen från modellen Shockwave till vänster


Det märks att Two Sun börjat lyssna på några saker som har kritiserats tidigare. En av dem är märkningen. På den här kniven till exempel är den synnerligen diskret. Two Sun-loggan kan inte bli så mycket mindre och motstående sida  hittas förvisso både bladstål och dubbla logotyper för formgivarna bakom modellen men det är snyggt gjort.

Annat som är snyggt gjort är överlag passningen i material och precisionen i sammansättningen av kniven. Dessutom finns flera exempel på väl genomtänkta detaljer som att alla kanter är väl fasade och slipade, att låsarmen är stålskodd, att ryggen på bladet är väl fasat och att alla yttre skruvar på hela kniven har samma dimension. 

Bronc, en utmärkt edc-kniv för den som gillar knubbisar och wharncliffeblad
Two Sun Bronc, en något brutal men ändå elegant EDC-kniv


Förutom att vara en kniv med ett eget tilltal rent utseendemässigt skäms den inte för sig som EDC-kniv heller. Funktionen är utmärkt med ett bekvämt handtag och ett kapabelt blad. Därtill är den gjord i mycket förnäma material.Så mycket bättre material får du helt enkelt inte, möjligen dyrare. Och talar vi om pris så ligger den här kniven för närvarande runt 169-179$ på Amazon men kan  med lite tur fås billigare på en eBay-auktion.

Sammantaget gör det att jag väl kan rekommendera den här kniven förutsatt att du gillar wharncliffe-blad och knubbiga knivar.



Specifikation:

Längd utfälld: 184 mm
Längd hopfälld: 105 mm
Vikt: 114 g
Bladlängd: 79 mm
Godstjocklek: 3,6 mm
Bladstål: CPM S90V
Handtag: G10/kolfiber på titanram
Lås: Liner lock

Producerad av: Two Sun, tillverkad i Kina


/ J - solar sig i glansen

* Umeå Knivsliperi är ett sådant företag jag hört mycket gott om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar