måndag 16 december 2019

Knivrecension Two Sun Shockwave

-  både ris och ros

Two Sun är ett märke som inte förnekar sig när det kommer till produktionstakt. Vid något tillfälle sade jag att man skall  hålla koll på deras sifferbeteckningar. De har nu passerat tvåhundra med rask fart kan jag meddela. Vad de också gör är att alltmer bredda sitt utbud genom samarbeten med olika internationella knivdesigners. På senare tid har de även börjat marknadsföras på fler ställen än enbart kinesiska säljsidor och via sina butiker på eBay. Nu kan man även beställa dem via Amazon eller hos Whitemountainknives för den som föredrar det. Det återstår att se när de får en europeisk representant. 

Idag skall vi kika på en kniv som inte är det absolut senaste från dem men ändå tämligen aktuell,  ett samarbete med en amerikansk designer som fått beteckning TS134.  

Two Sun TS134 Shockwave


I och med den här kniven fortsätter Tepe Designs, även känd som Shan Hassan, med sitt samarbete med Two Sun. Det första mötet dem emellan resulterade i modellen TS128 Dynamo som jag tidigare recenserat. Därefter har det rullat på och de senaste alstren är cigarrsnopparkniven TS179 Perfecto och TS180 Vortex.

Men mitt emellan dem kom den här kniven kallad Shockwave som vi nu skall granska närmare.  

En stilren best med mycket bekvämt handtag


Twitterversion: Two Sun Shockwave, en kniv för den som gillar sina "forward choils"


Blad


Bladformen i sig är inte extraordinär. Men utförandet bjuder på detaljer som gör det rätt unikt ändå. I grund och botten är den en drop point som mäter 7,6 centimeter på längden och är 2,85 cm högt. Inga extrema proportioner. Mer uttalat är grovleken som bjuder på hela 4 mm. Och mer extremt är den fördjupning/forward choil som återfinns vid bladbasen som är rejält uttalat i relation till övriga mått.

Bladet har dessutom en falskegg och bladet har av oklar anledning försetts med ett avlångt hål. Andra egenskaper hos bladet som får det att avvika en smula från det gängse är att ryggen är nästan rak vilket ger en markant buk. På samma vis som kan återfinnas på exmpelvis ett flertal knivar designade av Jesper Voxnaes. 

Bladformen är en droppoint med en rejäl buk och en falskegg. Ja, och en enorm fördjupning för pekfingret


Stålet är av toppkvalité i form av M390 från Böhler/Uddeholm. Jag har någon erfarenhet av Two Suns utförande av det här stålet sen tidigare men det var från en så liten kniv så där märks inte fördelarna med ett så exklusivt stål.

I det här fallet innebär det att kniven håller skärpan riktigt bra. Bladet har inte heller utvecklat någon rost eller fläckar under testtiden trots en del skärande av julskinka där jag även glömt att rengöra kniven vid några tillfällen. Så av vad jag kan bedöma känns stålet välbalanserat även om det inte känns som om hårdhetsgraden skrämts upp till extrema höjder. Det är i alla fall intrycket när man stålar eller striglar kniven. 

Här syns stålbeteckning och Tepe Designs logotyp


Fabrikseggen får helt klart godkänt. Inledande test klarade den galant och den är även jämn både i höjd- och sidled. Något som kanske är viktigare än skärpan faktiskt då det är en detalj som är lättare att åtgärda. Bladet har fått en relativt hög flatslipning vars övergångsfas mot den flata ytan vinklats i relation till ryggen så att den i främre delen av bladet går ihop med falskeggen.

Annars kan sägas att den här kniven har en mycket robust spets som fungerar till det mesta men är rätt högt belägen i relation till handtaget, nästan som på ett flåblad. Som ofta är fallet med knivar från Two Sun är de inte de tunnaste bakom eggen. De tycks satsa mer på hållbara eggar än prestanda. På Shockwave mäter 0,5 mm ovanför primäreggen. 


Handtag


Mjukt rundad, svepande linjer och med en elegant ändalykt. Nä, jag beskriver inte en Jagurar E-type utan handtaget på Shockwave. Tepe Designs har lyckats få till ett handtag som är både snyggt, personligt och bekvämt. 

Ett handtag lika bekvämt som en insutten soffa



Handtaget är mjukt rundat och tämligen brett. I ryggen hitttas en 
backspacer i titan


Materialet är TC4-titan vilket är det Two Sun jobbar mest med. I titanet hittas ett finrandigt mönster och över det har det frästs spår som både är dekorativa och ger ökad friktion. För att lyxa till det har materialet anodiserats lätt med en kopparfärgad ton. Sidorna är lättade invändigt och skruvad med två skruvar i en backspacer som även den är gjord i titan.  

Alla grepp fungerar


Den goda ergonomin kommer sig av enkel form, välvda sidor och gott om utrymme. Hela min hand ryms och den svällande rumpan fyller handen och stöder lillfingret på ett förträffligt vis. Möjligen kunde kanterna rundats ännu lite mer där det fingret befinner sig. Clipet som jag annars inte uppskattar är inte i vägen det minsta vid arbete med kniven. Eller jo, lite känns det men inte så att det stör. På något vis känns den här kniven som en mer rundad Strider om ni förstår vad jag menar. 



Öppning och lås


Nästan alla knivar från Two Sun öppnas med en flipperfena. Undantag finns dock och på senare tid har de lanserat allt fler slipjoints. Vad jag ibland saknar är någon som öppnas med tumknopp. Men eftersom man övat så mycket på flippers är man nu riktigt bra på det. Mekanismen på den här kniven är riktigt snärtig vilket resulterar i hög fart och ett maffigt ljud. Det är resultatet av en mycket krispig detent-kula och en bra placerad flipperfena. Det bör påpekas att den bara kan användas på ett sätt och det är genom att dra den bakåt. Försöker du pressa nedåt händer inget.

Flipperfenan ger en mycket effektiv öppningsmetod i det här fallet



Vad hålet i bladet är till för är mer oklart. Det lurade mig
eftersom det inte kan användas till att öppna kniven


Jag antydde tidigare att orsaken till att det finns ett hål i bladet är diffus. Den enda anledningen jag kan se är kosmetisk. Motståndet från detentkulan är nämligen helt anpassad för flipperöppning varpå det är omöjligt att fälla ut bladet med tummen. Det retar mig något eftersom det ser ut som och är placerat som om det vore ett alternativt sätt att öppna kniven. Måhända gäller det bara det här exemplaret. 

Låset är mycket bra och stabilt. Kanske något svårt 
att komma åt att släppa


Lås är något annat Two Sun är bra på. Här är det inte så lyxigt som de kan vara då de ofta tunnar ut låsarmen på insidan istället för som här på utsidan. Men i övrigt är det mycket snyggt utfört. Mönstret på handtaget sträcker sig hela vägen över låsarmen och skarven är tunn och utförd med precision. Som vanligt bjuds vi på en elegant utförd kombination av låsarmsförstärkning och översträcknings-skydd. Båda borgar för lång livslängd hos kniven.

Själva funktionen är exemplarisk med ett undantag. Det är att det inte är helt lätt att släppa. Av utseendeskäl finns ingen fördjupning på motstående titansida. I gengäld finns mindre försänkningar på insidan för att ge något mer utrymme för tummen. Men låser gör det resolut med ett tillfredsställande ljud, säkert och effektivt. Något spel är det inte tal om vare sig vertikalt eller horistontellt. 


Att bära


Shockwave är lite mellanmjölk att bära. Inte helt usel men sannerligen ingen höjdare heller. Inte alltför tung men å andra sidan ingen lättviktare. Formerna är som sagt rundade men den är tämligen tjock med sina 14 mm. Det märks särskilt väl eftersom den bredden hittas i bakänden på handtaget där även handtaget är som högst med över tre centimeter. 

Clipet är relativt snyggt men ändå lite av ett sorgebarn


Sorgebarnet är emellertid clipet. Det är helt enkelt inte bra. Det är ett litet rakt clip av typen "skulpterad titan". Den sortens utförande kan bjuda på både högt och lågt. I det här fallet hade det behövt testats mer i verkligheten och mindre i ett CAD-program. Det är nämligen försett med en läpp som är underdimensionerad för att clipet med enkelhet skall kunna föras över kanten på en ficka. Spänsten imponerar inte heller men det som verkligen ställer till det är mönstret under. De frästa spåren har mycket distinkta kanter vilket är bra ur utseendesynpunkt men det gör dem också relativt vassa. I kombination med ett styvt clip gnager det hårt på tyg och gör det onödigt svårt att få kniven på plats. 

Läppen på clipet är liten och kanten hamnar precis i mönsterfårorna
vilket är olyckligt


Väl på plats i fickan syns en del av kniven som ofta är fallet med den här sortens clip. Egentligen inte extremt mycket men i gengäld är det den bredaste delen på handtaget som sticker upp. Själva clipet är annars mycket diskret till utseendet. 



Sammanfattningsvis

Mycket är bra med Shockwave men det finns några moln som skuggar de två solarna. Det är som oftast från Two Sun en välbyggd kniv. Den är dessutom gjord i riktigt högkvalitativa material och har ett tydligt formspråk. Tepe Designs kan kännas igen i linjerna. Lägg därtill ett bekvämt handtag som dessutom är snyggt med sin anodiserade lätta bronston.

Shockwave, en stilren kniv med eget formspråk gjord i idel toppmaterial


Men det finns också detaljer och val jag inte helt uppskattar. För det första är clipet mindre bra. Det är slarvigt designat med för liten ramp, för dålig spänst och framförallt med ett skarpt mönster där det möter handtaget vilket gör det svårt att dra och stoppa undan kniven. Clipet skulle behöva en översyn.

Huvudproblemet återfinns dock på annat håll. Jag inser att göra ett så här stort "forward choil" är ett medvetet designval och inte ett misstag men det är inte ett jag uppskattar av flera skäl.

Problemet för mig är främst att det inte behövs eftersom handtaget är stort nog för att rymma hela handen ändå. På riktigt små knivar är det annars ett sätt att trolla med handtagsstorleken.* Ett annat argument som brukar framhållas är att det är lättare att "smyga fram" på bladet vid detaljarbete. På Shockwave hade inte varit något problem att hantera småjobb om man istället dragit eggen närmare handtaget.

Konsekvensen blir tvåfaldig med den här lösningen: man får ett ineffektivt utnyttjande av kniven då eggländen är kort i relation till storleken och man måste använda fingerurtaget till vissa uppgifter vare sig man vill eller ej. Med en så stor krater i början av bladet riskerar annars det mesta att fastna där när man skall skära något. Det är inte roligt när man arbetar i vare sig kartong eller tyg till exempel.

Vad som nu händer är att hela kniven lider av samma fenomen som tidiga Strider. En stor kniv med mycket liten egg. Jag är helt enkelt ingen vän av det förfarandet. Särskilt som det även gör kniven något baktung.


En Tepe Design från Two Sun. Ett alternativ för den som gillar sina "forward finger choils"


Av de orsakerna blir mitt omdöme om den här kniven blandat, både ris och ros. För den som kan bortse från clipet och uppskattar den här typen av konstruktion med ett tydligt "forward finger choil" är det här en riktigt bra kniv. Bladet skär trots allt mycket bra och handtaget är synnerligen bekvämt. Allt är väl utfört i toppmaterial så där finns inte mycket negativt att invända. Det är också en mycket arbetad kniv. Som exempel kan nämnas att Two Sun valt att göra sidorna välvda, de är väl fasade och försedda med två olika mönster samt bronsanodisering.

Sen är det här en snygg kniv på så vis att linjerna är harmoniska och modellen har ett eget utseende. Riktpriset på skönheten ligger kring 120$ men priset varierar om man jagar dem på auktioner. 



Specifikation:

Längd utfälld: 183 mm
Längd hopfälld: 110 mm
Vikt: 134 g
Bladlängd: 76 mm
Godstjocklek: 4 mm
Bladstål: Böhler/Uddeholm M390
Handtag: TC4-titan
Lås: ramlås i titan

Producerad av: Two Sun, tillverkad i Kina


/ J - träffad av en shockvåg

* Exempel på det är knivar som Spyderco Dragonfly, Cold Steel Tuff Lite och CRKT Pilar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar