torsdag 12 mars 2020

Ny kniv - Al Mar Eagle Ultralight Titanium


Äntligen! Jag har länge önskat addera några fler knivar från Al Mar till samlingen. Sedan tidigare har jag en representant från Ultralight-serien, en Falcon. Men det är en kniv av den gamla skolan som gått och fått epitetet vintage vid det här laget. Konstruktionen på den är daterad med sin nitade konstruktion, back lock och enkla stål. Men för den talar att den är ytterst välbyggd och verkligen gör skäl för namnet då den knappt väger någonting. Framför allt finns linjerna där. Det är en riktigt snygg liten gynnare. Förvisso är även linjerna omoderna i det att de knappast är det senaste. Men det kanske inte är så konstigt då upphovsmannen, Al Mar, tyvärr gick bort alldeles för tidigt 1992. 

Men vad gör man då med en modell som har mer än 40 år på nacken? Man förnyar den!


Al Mar Eagle Ultralight Titanium

Efter att ha fört en mer blygsam tillvaro ett tag känns det nu som Al Mar Knives satsar igen. Som en del i den satsningen återkommer de gamla modellerna i nya versioner. Ultralight-serien som tidigare var gjord i micarta finns nu i enklare FRN och som här i titan. Modellerna är annars desamma med Hawk, Falcon och så den här största modellen Eagle. I collection-serien fanns även en miniatyr kallad Osprey. Jag vet inte i skrivande stund om den kommer att återkomma. 

Recension av den här kniven kommer, var så säkra. Men jag kan redan säga att den lovar gott. Utseendet är kvar men materialen är utbytta. Istället för AUS8-stål erhålls D2 och materialet i handtaget är ersatt med titan. Till det har lagts kullager och en flipper istället för tumknopp som öppningsmetod. Låset är som så ofta nuförtiden ett ramlås. 

Men vad som är kvar är förutom utseendet det faktum att den är lätt. Och det, go' vänner, är ett argument som väger tungt i det här fallet! 



/ J - återupptäckaren

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar