måndag 6 januari 2020

Knivrecension QSP Puffin

- kniven jag missförstod

Dags för en sann fickkniv. En sådan som inte sällan kallas för "gentlemans knife" på engelska. På svenska har vi knappast den sortens typologi för knivar så vi får låna in uttryck ibland. Hur som haver passar den här kniven utmärkt i den rollen med sitt sobra yttre och nätta format. Skapelsen kallas Puffin och kommer från QSP.

QSP QS127-B Puffin


QSP är ett märke som jag presenterat vid ett flertal tillfällen här på bloggen. Deras katalog växer stadigt och har vidgas till att omfatta flera olika kategorier. Först dominerades utbudet av mer bruksorienteade fällknivar främst inriktade mot "EDC-kategorin" även om det fanns någon större kniv som modellen Copperhead. De släppte så småningom även någon lyxmodell med extravagant utseende och inte minst en rad fastbladare av olika typer. Men så många mindre knivar i toppmaterial har de inte släppt tidigare. Så Puffin känns välkommen och fyller en nisch. 




Blad


Bladet på Puffin är en ren och enkel droppoint med tämligen klassiska proportioner. Det märks att kniven även siktar på den amerikanska marknaden då bladet är tämligen exakt 3 tum, det vill säga 76 mm långt. Godstjockleken ligger på 3 millimeter vilket får anses godkänt även om kniven tjänat på att den minskats ned. Det är dock ett evangelium jag tror predikas för döva öron. Höjden på bladet ligger på runt en tum eller lite drygt 24 mm. Bladet utmärks av hålet som löper igenom det. Kanterna på ryggen har rundats av.

Ett "drop point"-blad med harmoniska proportioner


Bladfinishen är en slående tvåtons satin, längsgående på de flata delarna av bladet och horisontella på själva slipfasen. Det gör att kniven nästan ser tvåfärgad ut på vissa bilder. Men så är inte fallet. Bladet har fått en sabelslipning till ungefär 3/4 höjd. På bladet hittas en förminskad version av QSPs logga och på motstående sida stålsort.

Stålet i det här fallet är ett säkert kort. QSP satsar på amerikanskt från Crucible och deras S35VN. Det är ett genomgående bra allroundstål och av de knivar jag hanterat hittills från QSP framgår att de verkar veta vad de gör. Fabrikseggen höll ett bra tag och någon rost eller fläckar har inte uppstått så här långt. Vad beträffar ursprungsegg kan sägas att den var bra och vass. Möjligen kan  tyckas att man borde satsat på att få eggen lite tunnare. Den mäter i det här fallet cirka 0,6 mm.  

Materialet är S35VN som försetts med en tvåtons satin-finish


Typen av slipning och det faktum att bladet inte är lövtunt bakom eggen kombinerat med det relativt grova godset gör  att den här kniven ibland faktiskt upplevs som den vore skandinaviskt slipad. Men det är mest positivt i det här fallet. Bladet är ett riktigt bra allroundblad för allehanda uppgifter och spetsen stark nog för att man skall våga bända loss den ur en träbit. Och vad gäller trä så skär Puffin väl i det materialet. Något som jag alltid testar oavsett vilken kniv det handlar om. Det är ett material som jag av olika anledningar ofta skär i. Sist var det för att tälja blompinnar av stenhård torkad syrén. 


Handtag


Ibland är man tacksam för att det snålas med handtagsmaterialen. I det här fallet innebär det att man får en lätt och smidig kniv. Det eftersom handtaget är lättat både här och var. Dels finns förstås en fräst ficka för kolfiberintarsian på utsidan av presentationssidan. Men även insidan har fått sig en duvning och det på båda halvorna. Det man fräst bort är TC4-titan. 


Det är sällan mjukt rundade pinnar blir fel. Inte heller den här gången


Kolfibern som använts till framsidan på kniven är av riktigt bra kvalitet och passningen utmärkt. Den är dessutom välvd. Alla kanter och hörn på det här handtaget är mjukt rundade som sig bör. Det gäller både utsida såväl som insidor. Ingen detalj har missats därvidlag.

Rundat på rätt vis är även fördjupningen där pekfingret huserar. Det är också där balansen återfinns så även på det planet får Puffin godkänt. Överlag är det här en mycket välbyggd kniv.  

Ryggen är delvis öppen med ett mellanlägg i titan


Komforten underlättas av den neutrala formen. Jag skulle vilja se de händer som inte passar på det här handtaget. Möjligen om du har mycket stora händer annars tror jag att Puffin kan användas av alla. Det gäller även samtliga grepp som den mänskliga handen kan tänkas vilja fatta det här handtaget med.  



Öppning och lås

Puffin är lite speciell att öppna. Eller egentligen är den inte det men blev så för att jag missförstod det hela. Inledningsvis betraktade jag hålet i bladet som en möjlighet att enhandsöppna kniven. Men det är inte det hålet är avsett för och därför inte särskilt bra för det ändmålet. Eller helt uselt faktiskt. Det går att att göra en så kallad "spydie-flick", det vill säga snärta upp bladet med motstående långfinger. Däremot går det inte att få upp kniven med tummen överhuvudtaget hur man än tar i och byter position. Vinkeln blir inte rätt, hålet är för smalt och felplacerat och inte minst är motståndet från detentkulan för stort. 

Nej, hålet är inte till för enhandsöppning utan för att underlätta att
få ut bladet med två händer


Istället är hålet till för att underlätta att greppa bladet med nypan då bladet fälls ut med två händer. Kniven är nämligen ursprunglingen designad för att vara laglig även i europeiska länder där enbart tvåhandsöppning är tillåtet på knivar med lås, läs Tyskland. 

När kniven väl öppnas blev jag en smula förvånad. Puffin är exceptionellt mjuk i gången. Bland de bästa knivar jag stött på inom det området. Keramiska lager hjälper förstås till men även för att vara en dylik kniv är den ovanligt len att hantera. 

Ramlås med utmärkt åtkomst


Låser gör Puffin med det numera så vanliga ramlåset i titan. Det har fått de vanliga tilläggen av översträckningsskydd och låsarmförstärkning. I det här fallet är de integrerade. Att komma åt låsarmen är lätt tack vare en därför avsedd fördjupning för tummen och en mjukt fasad kant på själva låsarmen. Motståndet är även det lagom avvägt vilket gör kniven lätt att hantera.

Funktionen i sig är helt utan negativa anmärkningar. Det finns ingen tillstymmelse till glapp eller spel även om jag känt efter mer än en gång då den silkeslena gången antyder att det skulle kunna finnas utrymme för en smula glapp. Det gör det inte! Låsarmen glider inte heller under negativt tryck eller vanligt användande. Något som kan framhävas är hur mjukt bladet glider på plats när låset släppt sitt grepp och detentkulan passerats. Då räcker bladets diskreta tyngd för att fälla ihop kniven.

Den enda invändningen jag har mot själva låset har med nästa punkt att göra och kommer sig av hur låset eller snarare armen är utformad. 



Att bära


Puffin har blivit kniven jag alltsomoftast bär i bröstfickan på min jacka. Den fungerar som ett kompliment till den kniv som vanligen huserar i höger byxficka. Anledningen är enkel, Puffin är ingen utmanare till att erövra just den positionen nämligen. Jag skall förklara varför. 

De tre skårorna på utsidan av låsarmen gör den här kniven sämre i fickan än den kunnat vara


Måtten i sig är tämligen utmärkta att bära omkring på och det är därför kniven gör sig bra även löst i  fickan. En decimeter på längden, runt 11 mm tjock och en högsta höjd under tre centimeter är alla godkända mått för en fickkniv. Särskilt som den inte väger in på mer än 84 gram och alla hörn och kanter är väl rundade. Så långt inga som helst problem och ni förstår därmed vartåt det barkar misstänker jag?

Rampen på clipet är något för snålt tilltagen


Men nej, inte heller clipet är något katastrof. I sig själv skall väl kanske tilläggas. Det är ett litet, tämligen rakt clip i titan. Det har för liten läpp och är kanske är något för styvt. Men ingen härdsmälta trots det. Infästningen har bara en skruv men den räcker för att hålla det på plats utan risk för att det rör på sig och bakkanten är väl fasad.

Nä felet som uppstår är istället en olycksalig kombination av det lilla clipet och att man valt att lägga låsarmens fjädrande del på utsidan. Ni ser de tre fördjupningarna på utsidan av handtaget? De hamnar ivägen både när kniven skall dras och stoppas i undan. Faktum är att den lilla ytan formligen sågar sig igenom textilier trots att jag gått på den med lite sandpapper. Det är en kamp jag inte kommer att vinna och därför gett upp.

Därför hittas Puffin i bröstfickan på min vinterjacka istället. 



Sammanfattningsvis

Puffin är en kniv som gillades redan då den sågs på bild och jag bestämde mig tämligen omgående för att införskaffa ett exemplar. Sedan blev intrycken lite tudelade när den väl anlänt och jag försökte enhandsöppna den här kniven för första gången. Det gick som sagt inte. Jag till och med kontaktade några andra ägare av Puffin på Instagram samt förstås QSP själva för att reda ut det hela. Svaret kom tämligen omgående och förklarade en hel del. Det här är ju tänkt att vara en tvåhandsöppnad kniv! Men det visade sig dels att det var fler än jag som missuppfattat den detaljen och önskade ett förtydligande. Det fanns även en efterfrågan på enhandsöppning. Båda de önskemålen har nu uppfyllts av QSP.

Utmärkta material i nätt format utgör god grund för en sympatisk fickkniv


Nu finns därför den här kniven i tre olika versioner. En med bladhål och en utan, båda avsedda för tvåhandsöppning samt en med tumknoppsförsett blad för enhandsmanövrering. Det torde täcka de flesta önskemål. Särskilt som den även finns i en kolsvart version för den ljusskygge. Samtliga kostar kring 140 penningar, både i dollar och euro.

För de pengarna får du en kniv med exceptionellt god gång, när du väl förstått hur den fungerar vill säga. Både att öppna och stänga. Lagren gör att gången är mjukare än de flesta knivar jag stött på och låset är lätt att komma åt. Materialen och byggkvalitet är även de på hög nivå och där finns inte mycket att invända mot. Du får också en kniv med för formatet god ergonomi och ett effektivt blad som klarar de flesta vardagssysslor med glans. Brasklappen är om du söker en kniv som är perfekt för genomgående skär, det här är inte vad amerikanerna brukar kalla en "slicer", därtill är bladet för grovt.

Vidare får du även ett stilfyllt yttre med harmoniska proportioner. En snygg kniv helt enkelt. 

QSP Puffin, en snygg liten rackare

Möten mellan titan och kolfiber blir sällan helt fel det måste medges. Jag är inte någon religiös anhängare av den kombinationen men görs det så här väl kan även jag skicka iväg en liten bön till knivgudarna. Den enda jag i så fall skulle bedja om är att man gjort något litet även med låssidan. Som det är nu har den här kniven en tydlig presentationssida och en baksida. Det är ett förfarande som jag inte alltid är den största vän av. Personligen uppskattar jag mer symmetri i det fallet. Det kan lösas med en liten bit kolfiber även på den andra sidan.

Och när vi nu talar om baksidor så är en av få med den här kniven att låsarmen skulle förtunnats på insidan istället. Då hade man sluppit den såg vid clipet som vill gå loss på dina byxfickor. Det gör att den här kniven faktiskt gör sig bäst löst i en ficka.

Bortses från den detaljen är det här i mitt tycke en utmärkt liten "gentlemanskniv". Den har alla de egenskaper jag söker hos en liten kompletteringskniv för "EDC-bruk". Det inklusive en air av lyx som den mjuka gången och byggkvaliteten skänker.



Specifikation:

Längd utfälld: 178 mm
Längd hopfälld: 102 mm
Vikt: 84 g
Bladlängd: 76 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: CPM S35VN
Handtag: Titan, kolfiberinlägg
Lås: ramlås i titan

Producerad av: QSP, tillverkad i Kina


/ J - tvåhandsöppnaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar