onsdag 8 januari 2020

Myter i knivvärlden

- faktoidernas död

Kanske handlar det inte om "myter" per se utan snarare rör det sog om seglivade "faktoider". Ett begrepp som blivt allt mer aktuellt varefter internet tagit över mycket av jakten på fakta. Det avser försanthållna osanningar, halvsanningar och rena missuppfattningar. Fakta som ibland har viss grund men lika ofta uppstår ur tomma intet och sen tjatas in i vårt medvetande. De finns överallt och några är mer kända än andra. Alla har nog hört talas om guldfiskens påstått dåliga minne, att Kajsa Warg sade "man tager vad man haver" och att absint varit förbjudet i Sverige. Inget av detta stämmer får jag vara tydlig med. 


Några av dessa försanthållna påståenden som rör knivvärlden vill jag avpolletera helt och några andra behöver nyanseras.

Först ett par rörande låsfunktioner hos fällknivar. 
  • NEJ, Chuck Buck uppfann inte "back locks" på 1960-talet! Låsvarianten fanns långt innan dess och inte minst var "den svarta katten" eller Mercator K55K väldigt framgångsrik. Därmed var inte ens Buck 110 den första kommersiellt framgångsrika kniven med den här låstypen. Något som ibland hävdas, särskilt från amerikanskt håll. När inte det räcker som argument läggs "moderna fällknivar" till. K55K kom redan mot slutet av 1800-talet och var bland annat populär bland soldater i första världskriget. Modellen lever för övrigt i högönskelig välmåga och produceras idag av Otter Messer och finns i flera versioner. 

Modellen Mercator K55K är en väsentligt äldre lock back än Buck 110

  • NEJ, Michael Walker uppfann inte "liner lock" heller trots att Spyderco hyllat honom med en knivmodell för hans insatser inom det området. Även den lösningen på säkerhet hos fällknivar är en mycket gammal uppfinning. Vad han tillförde var att han moderniserade en befintlig konstruktion genom att bland annat lägga till en liten kula (detent) som höll bladet på plats i stängt läge. Walker gjorde därmed låset väsentligt mycket mer effektivt. En insats som dock sannerligen inte skall förringas. 
  • NEJ, Cold Steels och Andrew Demko's Tri-Ad lock är inte det starkaste låset som konstruerats för en fällkniv. Det må vara starkare än mången liknande lösning och definitivt starkare än en vanlig "back lock" i och med tillägget av ett bladstopp i handtaget. Men väsentligt starkare, givet samma material och dimensioner på kniven i övrigt är en Bali-song. Den mekanismen och därmed låset kan inte haverera med mindre än att kniven fallerar helt. 

Ett annat område där det förekommer oklarheter är bladtyper.

  • NEJ, den typiska clippoint-formen som förknippas med Bowie-knivar är inte ett resultat av Jim Bowies ansträngningar eller någon annan amerikan heller för den delen. Bladformen förekommer på flera andra håll långt före dess. De flesta så kallade "Bowieknivar" från 1800-talet var för övrigt tillverkade i Sheffield, England. Många av dem dessutom för den indiska marknaden som jaktknivar för storvilt. Formen förekommer även bland fällknivar, inte minst bland spanska sådana som "Navajas", speciellt mönster som "Navaja Jerezana". Bara för att nämna ett av många exempel.
Bowie-blad?

Några andra missförstånd som flyger omkring i eterrymden likt maskrosfrön på sommaren:

  • NEJ, hur stora de än är inom området så uppfann inte Victorinox multifunktionsfällkniven. Faktum är att den första ordern på den här typen av kniv (Offiziersmesser) från Schweiziska armén gick till Tyskland då produktionskapacitet saknades i hemlandet för de 15000 knivar som efterfrågades 1890. Typen av kniv fanns omnämnd minst 40 år tidigare och gjordes då som många andra fällknivar av tillverkare från Sheffield.
  • NEJ, vissa knivtyper är inte förbjudna enligt Genevé-konventionerna. Ja, de är i plural för den som undrar. Det är en i spridning mer begränsad och modern faktoid som poppar upp på olika knivforum med jämna mellanrum. Främst har frågan dykt upp i samband med en skapelse från Microtech kallad "Jagdkommando". Om den kan sägas att de inte var först ens med tanken och att den förekommit i ett flertal varianter på bland annat fantasyknivar långt innan MT kom på idén att tillverka en trippeleggad skruv. Men framförallt är den inte förbjuden i strid för att den orsakar för otäcka sår som det påstås. Enligt intervjuer med upphovsmannen själv så gjordes den för att visa hur avancerad deras CNC-utrustning var vid tidpunkten. Den skruvade treeggade formen är svår att få till med den precisionen. 
  • NEJ, en egg behöver inte vara spegelpolerad för att vara vass. I och med den ökade populariteten med olika slipsystem med fasta vinklar samt tillbehör så har även uppfattningen att en blank egg är en vass egg börjat sprida sig. Man tävlar i att visa upp hur mycket de reflekterar i olika forum. Dessvärre har det ingenting med skärpa att göra. Eller jo, det kan ha det om man under förstoring kan se att själva eggen i sig är blank den med. Med att slipfasen skimrar som en daggdroppe en sommarmorgon innebär bara att just den biten är polerad och inget annat. Den kan ändå var för rund, sidorna inte mötas korrekt eller på annat sätt göra att kniven faktiskt är slö. 

Fyll gärna på egna exepempel på liknande seglivade missuppfattningar.


/ J - letar korn, korn av sanning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar