tisdag 12 februari 2019

Dagens bild nr 168 "Agg"


Vissa knivblad har mer distinkt uttryck än andra. Det här är ett sådant. Bladet tillhör andra generationens Chinook från Spyderco


"Rancor"


Den här kniven designades av James A Keating. En herre som är känd i självförsvars- och instruktörskretsar och innehar titeln Master of arms. Chinook är framtagen som en kniv av typen som inte är förenlig med svensk nödvärnsrätt. Ett för mig egentligen ointressant område förutom möjligen som teoretiskt resonemang. 

Men det är förklaringen till varför bladet ser ut dom det gör. Det är i princip en spetsen på en bowie-kniv som fått fällbar funktion. Orsaken till den uppnosiga spetsen (ibland kallade "Turkish Clip point) är så kallade "back cuts", alltså att du exempelvis drar baksidan av spetsen över någons panna för att orsaka blodvite utan djupare skador. Ja, jag sade ju att det var ett teoretiskt område. 

Utöver det är kniven sabelslipad för att göra bladet så starkt som möjligt. Sen är även låset anpassat för området genom att vara extra starkt vilket gjort det "MBC-klassat" där MBC står för "Martial Blade Craft".

En kniv som var "overbuilt" innan själva uttrycket var myntat. 


/ J - försvarar sig mest mot sig själv

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar