onsdag 4 december 2019

Knivrecension Cold Steel American Lawman

-  uppgraderad slitvarg

American Lawman tillhör de där knivarna i Cold Steels omfattande utbud som flyger lite under radarn. I alla fall gjorde den det för mig. Den är inte lika flashig och extrem som deras mer extroverta alster och "monsterknivar", svärd, tomahawaker, spjut, plastknivar, stötdolkar och allt annat de gör. Men gömt bland dem finns guldkorn även för den som söker ultrapraktiska bruksknivar. Det här är ett sådant!

Cold Steel American Lawman


Den här kniven har funnits ett längre tag i Cold Steels sortiment. Under den tiden har den inte ändrats mycket till det yttre men desto mer sett till material. För att vara konkret är det bladet som uppgraderats efter hand. Ursprungligen hade den här kniven som så många andra Cold Steel-knivar ett blad i AUS8A vilket i princip är detsamma som AUS8. Beläggningen var enkel teflon och ökänd för att skrapas lätt och senare flaga av på ett föga smickrande vis.

Men sedan fick kniven likt många andra ett blad i Carpenters XHP-stål. Ett bra stål men som tydligen inte var helt enkelt att få säkra leveranser av varpå det byttes till ett annat etablerat stål med gott renommé, CPM S35VN. Även den svarta ytan fick sig en rejäl överhalning och är numera det bästa som går att få tag i och med att det är en DLC-beläggning. 

American Lawman, uppgraderad slitvarg


Twitterversion: American Lawman, fällkniven som bara fungerar


Blad


Skall man tillverka en enkel kniv som är tänkt att brukas rejält så är en god drop point en utmärkt start. Så tänkte i alla fall Cold Steel och jag håller med dem i det fallet. Längden på bladet är precis under nio centimeter, grovleken 3,5 mm och höjden 3 cm.

Utseendemässigt är det som märks mest att det är svärtat. Beläggningen består som sagt av DLC. En förkortning som står för "Diamond Like Carbon". Den kan uppnås genom olika tekniker som binder materialet till ytskiktet på stålet. Resultatet blir en oerhört hård yta som dels är kosmetisk samt minskar reflexer men mest av allt skyddar mot rost samtidigt som den minskar friktion. 

Ett blad svart som synden eller åtminstone som DLC


Under vägs gång har kniven som sades inledningsvis genomgått några förändringar. Den mest signifikanta är en rejäl uppgradering i stålkvalitet. Kniven kom ursprungligen med japanskt AUS8. Ett stål som förvisso är lätt att slipa och är rosttrögt men som lämnar en del övrigt att önska. Framförallt håller det inte skärpan särskilt länge. Nu har det bytts till ett  amerikanskt stål, nämligen Crucibles CPM S35VN. Ett stål som känns igen från många andra knivmärken, inte minst Chris Reeve Knives eftersom det var i samverkan med dem som det här stålet utvecklades. 

Beläggningen blir gärna fläckig vid användning men är lätt att torka av


I samband med övriga justeringar av kniven har bladet gått från att vara skålslipat till att vara flatslipat. Något jag inte är säker på att jag betraktar som en uppgradering utan mer som en skillnad. Men vad man valt att behålla är att den här kniven trots sitt tämligen brutala yttre är någorlunda tunn bakom eggen och därför skär riktigt bra.

En seglivad myt rörande Cold Steel är nämligen att de inte gör särskilt praktiska knivar. Den vill jag dock avliva. De flesta av deras bruksorienterade knivar har inte överdriven godstjocklek och de är tunna bakom eggen samt vassa direkt från fabrik. Det gäller definitivt den här kniven också.

Den lilla kant som finns mellan flat del och slipfas på bladet gör att det binder mindre när det kommer till mjuka material som till exempel kartong. Det gäller även om man dryftar sig till att skicka in kniven i köket eller skära en lök vid lägerelden. En skarp egg följt av en tämligen hög flatslipning gör sig bra till dylika uppgifter också även om det knappast är vad kniven är ämnad till.

Att skära vanliga vardagsämnen som kartong, buntband och liknande är den här knivens styrka. Det och att penetrera diverse förpackningsmaterial. Spetsen är utmärkt till det. Kniven klarar sig även riktigt bra när det kommer till trä av olika slag. Mycket beroende på en kombination av bra eggvinkel, lagom kraftigt blad och ett utmärkt handtag.

Så här långt har beläggningen hållt över förväntan. De brukar efter en tids användning börja slitas nedifrån när kniven bryns/slipas och används. Än så länge har jag inte behövt slipa om kniven utan skärpan har bibehållts med strigel och brynstål. 


Handtag


Handtaget karaktäriseras av en synnerligen enkel konstruktion. Det består av två robusta bitar G10 på var sin sida om en backspacer av aluminium och ett lås. G10 materialet är som vanligt hos Cold Steel mycket grovt och kan användas som ersättning för en fil om så tarvas. Fördelen är att den sitter som gjuten i hand och även i fickan. För min personliga del är det lite för mycket av det goda så jag har gått över handtaget med en bit sandpapper för att minska friktionen ett snäpp.

Vid en första anblick kan det verka klent att en kniv med uttalat brukssyfte inte har en intern ram. Men tycka vad man vill om Cold Steel men testar sina produkter gör de och den här går inte sönder i första taget, det kan jag garantera. Det här handtaget är riktigt styvt. Med mycket kraft i nyporna och rejäl press från utsidan kan du få mittendelen att flexa någon millimeter inåt. Det är allt.

Ett relativt enkelt format handtag av sträv G10



Avsaknaden av ram gör kniven mycket tunn. Något som inte alltid
framgår av bilder 


Längden är stor nog för alla händer samt dem försedda med handskar. Något som känns aktuellt då detta skrivs i november med blötsnö utanför fönstret. Handtaget har en mycket effektiv form där man valt höjd istället för bredd för att fylla handen. Det är endast en centimeter tjockt men i gengäld strax över 3 cm högt. Längden är 12 cm och hela handtaget utgör grepplängd.

Alla kanter och hörn är väl rundade och finishen genomgående god om än något grov. Men viktiga detaljer som övergång mellan material och centrering av blad är riktigt bra. 

Lawman erbjuder rikligt med utrymme och alla grepp fungerar


Utmärkande för handtaget är ett tydligt "forward choil". Skall den formen användas alls är det här ett lysande exmpel på när det fungerar. Det gör också att kniven är lätt att slipa om eftersom du kommer åt med slipstenar även vid hälen av bladet.

I övrigt har handtaget en markant fördjupning för pekfingret och inget mer. Ett gott val då det gör att alla möjliga former på händer och fingrar kan hitta en god position. Och det kan man då handtaget på American Lawman fungerar i alla grepp. Inget att invända på den fronten. Trots att det är tunt ger det gott stöd till handen. Särskilt märks det när man skär i hårda material och måste ta i mer. Jag vill nog hävda att det här är ett av de bättre tunna handtagen på marknaden sett ur den synvinkeln. Notera "tunna". Skall man verkligen ta i en med en kniv under längre tid behövs grövre dimensioner. 


Öppning och lås


American lawman öppnas med tumknopp och på Cold Steels lite aviga vis är den assymetrisk. Den sticker ut mer på en sida än den andra. För vänsterhänta kan tilläggas att den kan demonteras och vändas. Tillsammans med låset och dubbla clip gör det kniven helt ambidextriös.

Många säger att Tri-Ad lås gör knivar tungöppnade. Det gäller inte just det här exemplaret där öppningen är på gränsen till för lätt. Det går att skicka ut bladet med en snärt av handleden faktiskt. 

Tumknoppen är perfekt placerad. Lätt att komma åt, använda men ändå inte i vägen när bladet är utfällt


I övrigt gäller långsam tumöppning tack vare placeringen av tumknoppen. Det går inte öppna kniven fort men det gör inget på den här kniven. Istället är den knoppen mycket lätt att komma åt även med handskar på vilket är en bedrift. Särskilt som den sitter nära handtaget när bladet är utfällt. Det är exempel på god formgivning helt enkelt. Placeringen gör även att rörelsen blir mycket intuitiv. 

Ett exempel på Cold Steels vid det här laget beprövade "Tri-Ad"-lås


Låset är det av Colds Steel mest använda. Jag talar förstås om deras egna "Tri-Ad"-lås. För den som inte är insatt i ämnet är det en variant på en back-lock med ett tillskott av ett bladstopp vilket gör att kraften från bladet tas upp av handtaget istället för låsmekanismen. Det gör låset och kniven starkare och förlänger livslängden. Särskilt som låsklacken är kilformad vilkt gör att den är självcentrerande vid slitage.

Den som ens hört talas om CS som företag vet att de brukar hävda att det här är världens starkaste fällknivslås. Det må vara hur det vill med den saken men det fungerar riktigt bra. De har på senare tid öppnat upp för några andra varianter inklusive liner locks. Men inte på den här modellen. American Lawman bjuder på klassiskt och starkt vilket passar med knivens övriga framtoning. 


Att bära


Knivens generella mått och särskilt tjockleken gör kniven lätt att bära. Efter en smula justeringar kan tilläggas. Längden hopfälld är inte helt nätt med nästan tolv centimeter och inte heller höjden är särskild diskret med sina fyra cm. Men sen kommer den detalj som åtminstone inte jag uppfattade från bilder jag sett innan jag höll kniven. Den är riktigt tunn med endast 10 millimeter.

Ett typiskt Cold Steel clip. Det fungerar men är väldigt styvt och skavs lätt


Det tillsammans med en mjukt ryggyta och avsaknad av utstickande delar gör kniven sympatisk i fickan. Efter att man sandpapprat lite på handtaget vill säga. Den grova G10-ytan i kombination med det styva clipet äter byxtyg till frukost i originalskick. Kniven är därför inte helt lätt att dra eller stoppa undan när den är ny. Friktionen håller förvisso kniven i fickan men gör det även onödigt komplicerat att få den dit. 


Ett litet relativt diskret clip


Clipet i sig är både bra och hemskt. Eller "clipen" kanske jag skall säga då man får två vid köp. Det eftersom den här varianten är krökt för att följa med handtagets form och kan därmed inte byta sida hursomhelst.

En av de saker som är briljant med clipet är att det överhuvudtaget inte känns i handen när du håller kniven. Det är kort nog att försvinna in i fördjupningen i handflatet och den bakre delen är låg så den orsakar inget obehag där heller. Spänsten gör även att kniven hålls på plats på ett föredömligt vis. Men baksidan av myntet är att det är mycket styvt. Det i kombination med sträv G10 känns mindre lyckat. 



Sammanfattningsvis


Det här är en av de knivar som gör att jag trots urfånig marknadsföring och ibland smått komiska alster i katalogen ändå gillar företaget Cold Steel. Eller kanske snarare delar av utbudet. Det finns inget på den här kniven som inte passar i den roll den är tänkt till. På amerikanskt manér talar man om "hard use", det vill säga en kniv som skall kunna brukas hårt. Frågan är vad man avser med den vaga termen? Vanligtvis ingår vad jag brukar anse vara för knivar helt vansinniga uppgifter och ren misshandel när den formuleringen är aktuell. Åtminstone när det gäller knivvärlden som den yttrar sig på internet.

Men oavsett hur man förhåller sig till det fenomenet ifråga så känns American Lawman som en kniv att lita på. Även för den som inte skall skära sönder bildäck, klyva grisar eller hamra fickkniven genom betongblock.

När det enkla blir det sköna, fast på ett avigt vis


På ytan är den mycket enkel. Två bitar G10 sammansatta med en distans i ryggen av aluminium, en variant på back lock och ett stilrent blad. Men allt är väl valt för uppgiften. Kniven är och känns stark och hållbar samtidigt som den är smidig och faktiskt lättburen. Värt att framhålla är också att den är välbalanserad.

Men framför allt är det bladet som är knivens stora behållning. Det är en så okomplicerad form att utan den svarta färgen skulle det kunna återfinnas på en skandinavisk friluftskniv. Godset är grovt nog för att vara starkt men inte löjligt tjockt. Bladet har också en hög flatslipning vilket gör att det skär riktigt bra. Formen ger en stark spets som ändå inte är för tjock och en bra buk samt en bit rak egg att arbeta med.  Den utmärkta formen backas upp av toppmaterial med S35VN-stål klätt med DLC-beläggning. 

American Lawman, en mycket robust EDC-kniv

Om det kan sägas att en kniv är "trygg" så är American Lawman just det. Den gör inte mycket väsen av sig innan man behöver den. Den är stor utan att vara överdriven, den är tunnare än man tror och det tillsammans med materialval och konstruktion gör kniven lätt. Clipet och de mörka färgerna gör den diskret där den sitter. 

När den brukas upptäcks att den ligger bra i handen, att handtaget passar de flesta och att bladet är fenomenalt.

Av de skälen rekommenderar jag verkligen Cold Steel American Lawman för den som vill ha en kniv som bara fungerar. Den inger förtroende helt enkelt.


Specifikation:

Längd utfälld: 206 mm
Längd hopfälld: 117 mm
Vikt: 116 g
Bladlängd: 89 mm
Godstjocklek: 3,5 mm
Bladstål: CPM S35VN
Handtag: G10
Lås: Tri-Ad

Producerad av: Cold Steel, tillverkad i Taiwan





/ J - mer eller mindre laglydig

* I skrivande stund kostar American Lawman i det här utförandet ca 1600 kr i Sverige och inom EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar