lördag 26 mars 2016

Dagens bild nr 28


Dagens bild - ett blad! Varför det? Jo, det är det som utmärker den här lilla kniven. Jag säger lilla då den inte mäter mer än sexton centimeter utfälld. En mått som är anpassat till kinesiska knivlagar. För det är därifrån San Ren Mu kommer. De är en av de stora tillverkarna och förutom egna knivar ligger de bakom flera av de stora västerländska knivtillverkarnas OEM-tillverkning. 

Det är två saker som utmärker bladet. Det ena är att det är utrustat med en tantospets vilket inte tillhör det vanligaste i min samling av det enkla skälet att jag generellt inte gillar dem då de begränsar användningen av en kniv för mycket. Men till en liten EDC/Paketöppnare som den här gör det inget. Sen är det som det är sagt, omväxling förnöjer. 

Det andra är att det inte är gjort av på det kinatillverkade budgetknivar dominerande stålet 8Cr13MoV. Istället hittas här Sandvikstålet 12c27. Ett för Moraknivsentusiaster inte obekant stål. 

"The Pie in the Sky"

Kniven är "döpt" till 7071. Inte lätt att komma ihåg. Men på sedvanligt SRM-manér är den ytterst välkonstruerad, särskilt i relation till priset men även absolut. Den flyger upp, låser bestämt, har handtag i två lager G10, blad i Sandvikstål som sagt och anlände vass med snyggt slipat blad. Inget att anmärka på. En bra liten fickkniv helt enkelt. Men som många andra av SRMs knivar i den här storleken är den tämligen anonym och därmed tråÅååkig. Det är dess största akilleshäl.  

Det var för att råda bot på det som SRM drämde till med sitt lyxmärke "Real Steel" härförleden. Vi får väl se hur det utvecklas över tid. 


/ J - kinesar

(Vill man läsa mer, vilket man vill gör man det här!)

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

2 kommentarer:

  1. Ett trevligt initiativ med Real Steel, tyvärr (enligt mig) är de obetydligt mindre tråkiga än SRM.. Kizer är betydligt trevligare i så fall, även om de kört fast lite i sin fåra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är böjd att hålla med dig. Det gäller inte bara de kinesiska knivtillverkarna för övrigt. Trenderna sprider sig så fort och ingen vågar gå emot dem av rädsla att förlora lite av kakan. Till slut finns det bara titanflippers på kullager med ramlås kvar och alla tror att det är just den kniven de vill ha! ;-)

      Radera