torsdag 23 mars 2017

Dagens bild nr 109 "Lika som bär?"


Det är ett känsligt område ibland, det där med mer eller mindre avsiktliga likheter i knivvärlden. Ni vet hela området som rör kloner, kopior och allt vad det kallas. Men ibland finns likheterna där ändå. Somligt kan nog härröras till en specifik teknisk lösning eller kanske en form som gör att slutresultatet drar åt ett visst håll. Det finns trots allt inte obegränsat med möjligheter om en kniv skall vara någorlunda brukbar. 

Förr i världen var det inget problem. Då menar jag "förr" som i för mycket länge sedan. Då var snarare kopiering den ädlaste formen av smicker.* Men det var en tid när saker och ting gjordes för hand och inte med datorer, cad-program, CNC-fräsning, laserteknik och allt vad som används idag. Då kunde en kopia eller en något som var inspirerat av en förlaga bara bli så bra som hantverkarens skicklighet tillät. En mästare oavsett område lät sig inte enkelt kopieras. Ett faktum som kan bevisas med valfritt avsnitt av Antikrundan. 

Idag är det inte svårt att härma någon. Man mäter noga med hjälp av tillgängliga metoder och låter sagda teknik göra en exakt kopia  om man så önskar. Men förutom tillgången till de möjligheterna har ämnet komplicerats av tillgången till information. Förr kunde du inte ens veta om någon valt att göra en snarlik vara. Din sko, stol, kniv eller var det nu kunde röra sig om kanske fick nytt liv i en annan del av världen och innan modern teknik och särskilt internet var det svårt att ens känna till. Det gick inte heller ta patent och namnskydd på allting. Skräckexempel finns som när "Absolut Vodka" försökte namnskydda ordet "Absolut". Bisarrt om du frågar mig. Exempel  saknas inte från vår kära knivvärld heller därvidlag. 


"Not too far..."


Dagens lilla spaning kom sig av att jag råkade lägga de här två storheterna bredvid varandra. Eller snarare "småheterna" om nu ett sådant ord fanns. Cold Steels "Mini Tuff Lite" och den nya Voxnaesdesignade CRKT kniven "Pilar". Den senare återkommer snart i recensionsform för övrigt. 

Visst påminner de om varandra. Vi har en kniv med wharncliffeblad ställd mot en med sheepfootblad. Båda har "50/50 choils" och ytterligare ett urtag för fingrar. Båda har ovala öppningshål för att fälla ut kniven och storleken ligger inte alltför långt borta den heller. Kopia eller inte? Knappast även om likheterna uppenbarligen finns. Snarare styr vissa val slutresultatet.

 Men frågan är vad som sagts om producenten och designern varit hemmahörande i Kina?


/ J - jämför igen

* En sanning med modifikation för samtalets skull. Skråväsendet var inte riktigt förlåtande mot scharlataner heller!

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

1 kommentar:

  1. Hej J!
    PM till dig på Utsidan!
    Vänliga hälsningar
    L

    SvaraRadera