söndag 5 maj 2024

Recension Acejet Maximus

 

Inledning


Jag har vid ett tillfälle tidigare recenserat ett set rotationsknivar från AceJet. Det var företagets första försök att ge sig in i den svängen efter att tidigare enbart ha fokuserat på No spin-knivar. 

Acejet Maximus



Om den här modellen kallad Maximus är det andra eller tredje bidraget till det här området kan diskuteras. Anledningen är att en annan kniv kallad Achilles presenterades ungefär samtidigt. Det har nu hunnit gå något år sedan dess för övrigt. 


Utseende och mått


Kastknivar kan grovt delas in i några olika kategorier. Den första distinktionen som kan göras är som ovan nämnts att skilja dem åt med avseende på vilken teknik de främst är avsedda för. Vidare kan knivar för rotationskastning sägas tillhöra ett antal grundvarianter. Maximus kan placeras i facket dolkar. 

Definitionen är inte universell men här har vi en kniv som är helt symmetrisk och därtill dubbeleggad. En typisk dolk med andra ord. Eller kanske inte helt typisk då förlagan förstås är ett romerskt svärd, en gladius. De finns tvärtom mot vad många tror i en lång rad varianter. Maximus påminner mest om en typ kallad "Mainz". Typiskt för dem är de raka eggarna vilket ger det kantiga utseendet, den lätt svängda mittsektionen och att de bladen blir bredare mot handtaget till. Allt detta hittas hos Maximus även om det är tämligen diskret. 

Sedan kännetecknas den här modellen av att det är en "spinner". Det är det som ger det stora runda hålet i mitten. Det finns där enbart för att göra kniven mer "lekvänlig". Den är lätt att snurra och känna på helt enkelt. Teoretiskt sett är det förstås en försvagning av kniven men hittills har jag inte lyckats kasta av någon av min knivar av den här typen oavsett märke så det känns inte som någon stor risk. 

En spinner-kniv som hämtat inspiration från ett romerskt svärd


Maximus kan fås i två olika längder varav det här är den kortare vilket innebär 12" eller 30,5 cm. Den längre är 13" vilket är 33 cm. Tjockleken är 6 mm vilket ger en vikt av 306 gram. Vad den längre modellen väger vet jag inte då Acejet inte behagar tala om det på sin hemsida vilket är ett tillkortakommande då det är betydelsefull information för en kastkniv. Bredden på bladet är som mest frya centimeter och som minst tre centimeter. Handtaget är tämligen smalt och mäter 17,3-23,5 mm. 

Finishen på de här knivarna är en grovt borstad satin och läderskollorna kan fås i tre olika färger. Förutom den svarta som syns här finns de även i vitt och mörkbrunt. Sidorna hålls på plats av tre rätt enkla rostfria skruvar. 


Material


Acejet brukar inte så ofta frångå sitt favoritmaterial även om det numera finns några avvikelser i katalogen. Men det gäller inte i det här fallet. Här hittas deras klassiska tjeckiska fjäderstål med beteckningen 14260. Ett stål som i allmänhet håller väl enligt min erfarenhet. Med det menar jag att det vare sig böjer sig eller spricker. Däremot är spetsarna en aning känsliga för hårda smällar. Men det gäller i princip alla kastknivar. Den som inte alltid kastar en kniv per tavla eller inte har perfekta omgivningar behöver förr eller senare slipa om sina knivar. Det ser närkontakter med sten, betong eller andra knivar till. Det är lätt med det här stålet. Sedan bör  man som köpare vara medveten om att mycket få professionella kastknivar är rostfria så de tarvar en del underhåll. 

Materialet är tjeckiskt fjäderstål med handtag av läder fastsatt med rostfria skruvar



Lädret är tämligen tunt och skruvarna inte de mest hållbara


Materialet i handtagssidorna är som sagt läder. Ett ganska tunt sådant då det endast mäter 1,3 mm. I mitt tycke kunde man gott dubblat det från början. Något jag kommer att göra då det är dags för byte. Det skulle ge ett fylligare handtag och dessutom se mer påkostat ut. 

Även skruvarna är av enklare kvalitet än de kopparnitar som brukar hittas i kastknivshantag. En av dem gick tämligen omgående sönder och fickas bytas ut. 

Att kasta

Det kan direkt sägas att det på något vis märks att Maximus är en rotationskniv som gjorts av ett företag som specialiserat sig på no spin-knivar. Det är något med känslan i knivarna samt att de för ändamålet är rätt små och inte minst lätta. Det för med sig både för och nackdelar vilket jag tycker blir ännu mer tydligt då man börjar kasta med de dem. 

På korta avstånd, särskilt från 3m och en rotation, är knivarna pricksäkra


- Rotationskast

Inledningsvis kan sägas att det här är en kniv som flyger rakt och lätt. Det vill säga du måste ha rätt mycket fart riktad mot tavlan och den initiala kaströrelsen får inte bli allt för "rund". Knivarna får heller inte hållas allt för upprätt/lodrätt i handen utan med spetsen tippad mot tavlan. I annat fall överroterar de nämligen. Mycket av det beror på det nätta formatet. Själva kniven hjälper inte till så mycket som på en tyngre modell utan det är kastaren som får stå för farten. 

Det gör också att kniven roterar mycket kvickt när den väl börjat snurra. Därför är det viktigt att kastet strävar mot tavlan och att rotationen från tre meter börjar relativt sent. När den känslan väl är på plats är det enkelt att sikta med Maximus. Rotationen är förutsägbar och kniven dalar inte nedåt eftersom den som sagt inte är tung. Så långt är det mesta bra. Särskilt som även penetrationen är duglig till följd av den tveeggade spetsen. 


Mixade kast från två till fem meter inkluderande rotationskast, Militarey Half Spin, No spin, överhandskast och underhandskast, höger och vänster hand samt back hand och någon miss


Men ett designval som jag inte tillfullo uppskattar är hur smalt handtaget är. Det är som sagt kring centimetern tjockt inklusive lädersidorna. När det sedan kombineras med en bredd på under två centimeter så är det inte mycket att hålla kring. Kniven blir därför mer like en bo shuriken eller annan mycket slank kastprojektil. De är dock inte ämnade för rotationskastning vilket den här kniven är. Det är hur som haver inte mycket att greppa om man har lite större nävar. 

Tremetersdistans är emellertid den här knivens styrka. Sedan blir det mer komplicerat. Jag är nämligen inte helt övertygad om känslan i kniven från fyra meter vilket innebär grepp i bladet. På något vis känns inte bladet så välindexerat som många andra knivar för rotationsbruk. Känslan är att designen fått styra över funktion i det här fallet. Det går som bekant att kasta allt men det är mer eller mindre enkelt. 

När avståndet sedan ökast till fem meter och två rotationer så blir knivens nackdelar tydligare. Mest kopplat till att den är liten. Handtagets form känns ännu tydligare på den här distansen då det är svårare att få till exakt samma fattning vid varje kast. Det försvårar precisionen vid till exempel poängkastning. Något som  inte märks vid instinktiv kastning men väl vid exempelvis Walk back


Från fyra meter känns kniven något "fladdrig" i mitt tycke. Inte direkt svår att sätta men heller inte så stabil som jag önskar


Från de längre distanserna sex och sju meter förstärks det här egenskaperna ännu mer. Maximus känns en smula fladdrig i luften och jag tycker att den är svår att sikta med. Från sju meter är knivarna däremot relativt lätt att sätta i själva tavlan. Så däri återfinns inte problemet. Rotationshastigheten är tämligen enkel att beräkna om du lyckats klura ut rätt grepp. Det är dock svårare att direkt känna hur mycket kraft som behövs. Andra knivmodeller är bättre på att vägleda kastaren när det kommer till den biten.

Från sex meter är jag inte alls vän med den här modellen. Av bland annat det skälet kommer det här aldrig att bli en kniv jag skulle välja att tävla med. Problemen från fyra meter återkommer förstås men här förstärkt av den längre distansen och att det därmed tillkommer ytterligare ett varvs rotation. 

- Half Spin

Halvrotationstekniker finns i ett par olika varianter och vanligast är det som oftas kallas Military Half Spin där en tumme placeras på sidan av bladet. Givet storleken och att bladet inte är överdrivet brett så är även det här ett bra alternativ att nyttja med Maximus. Det gäller vare sig du kastar över- eller underhandskast. 

Utöver det finns även Instinctive Half Spin. I det fallet placeras en pekfinger på sidan av bladet. Faktum är att Maximus känns nästan lika mycket anpassad för den här tekniken som för rotationskastning. Däri ligger både knivens styrka och svaghet. Den passar till mycket men kanske inte är bäst på något. 
 

- No Spin

Utöver hur kniven känns att kasta med rotation på korta avstånd är det förstås här som arvet från Acejets andra produkter märks tydligast. För den som önskar en allroundkniv som även går att skicka iväg med no-spintekniker så är det här ett rätt bra val. Själv föredrar jag mer "Osetr"-liknande knivar i så fall men det låter sig väl göras. Särskilt om du kastar "Thorn-style". Men då kan du å andra sidan kasta även relativt stora Bowie-knivar. 

Teknikerna underlättas både av formatet och av det faktum att övre delen av bladet bildar en plattform att vila pekfingret mot. Fattningen blir också bättre på grund av det smala handtaget.


Sammanfattning


Jag känner mig lite kluven inför Acejet Maximus måste jag säga. Å ena sidan är de delvis välbyggda även om såväl skruvarna samt det tunna lädret i greppet känns lite billigt för knivar i den här prisklassen. Balansen är god och som precisionsredskap på korta avstånd är de formidabla. Skall du kasta mot spelkort på tre meter är det här riktigt bra knivar. Rotationen är kvick och lätt. 

Därtill är de förvånansvärt allroundbetonade. Det går utmärkt att kasta såväl halvrotationstekniker som no spin med de här knivarna också. Men det är inte det som de främst är tänkta till och rotationskastning inkluderar fler avstånd än tre meter med ett varvs rotation. Särskilt vid grepp i bladet (från 4, 6 och eventuellt 8 m) så är det något som saknas. Maximus är dock ingen favorit på längre distanser med grepp i handtaget heller. 

Jag hade velat se en längre och tyngre kniv, något som kanske kan erhållas med den större versionen, men även en annan form på själva handtaget. Det här tunna handtaget med sin lilla utbuktning mot slutet är ingen favorit i det hänseendet. Jag har svårt att få till ett tillräckligt konsekvent grepp och få rätt känsla när kniven lämnar handen. På så sätt känns knivarna mer anpassade för instinktiv kastning. . 

Acejet Maximus en utmärkt allroundkniv för den som gillar den här typen av utseende men är inte mitt främsta val för tävlingsbruk


Men missförstå mig rätt, det är inga dåliga knivar. De är nämligen tämligen lätta att sätta i en måltavla. Det är bara svårt att få den där sista biten precision med Maximus i mitt tycke. Men skall du inte tävla eller försöka slå egna poängrekord är det inget bekymmer. 

Därför kan jag rekommendera de här knivarna till den som främst vill ägna sig åt rotationskastning men som ändå söker knivar som kan användas till lite av varje men där tävling inte är det främsta målet. Därtill får du ett särpräglat utseende, något som inte ser ut som alla andra. 



Acejet Knives




Specifikation:

Stål: 14260, fjäderstål
Längd: 30,5 cm (12")
Bredd: 40 mm (som mest)
Tjocklek: 6 mm
Vikt: 306 g (vägda av mig)
Balanspunkt: Neutral, 15 cm från spets/bakände


/ J - kluven


* En sak där jag inte helt delar AceJets syn på marknadsföring är att de väljer att framhålla att Adam Čeladin är femfaldig världsmästare i samband med presentationen av den här kniven (samt alla andra produkter). De skriver på sin hemsida:
"We present a knife developed by Adam Čeladín, a five-time world champion in knife throwing".
Mina invändningar är dels att han aldrig varit världsmästare fem år i rad eller splittat heller för den delen såvitt jag vet. Han är således inte femfaldig världsmästare. Den titeln brukar nämligen reserveras för den som vinner Walk Back-disciplinen i respektive kaststil. Något han aldrig gjort fem gånger. 

Räknar man in alla andra grenar som förekommer på mästerskap där medalj kan erhållas är jag själv inte bara dubbel svensk mästare utan har fler titlar än så till exempel. Men det är inte kutym att räkna på det viset. Det går däremot att inneha världsrekord i alla grenar. Det finns förstås någon som kastat längst i världen och för det får man medalj på VM (Vilket det för övrigt finns flera stycken av i olika organisationer). På samma vis har någon fått flest poäng på varje distans som kastats etc. Det är möjligt att det här beror på språkförbistring i översättning från tjeckiska till engelska. Men enligt mig är det tydligare att säga att Adam är före detta världsmästare och vunnit totalt fem guldmedaljer

Den andra invändningen jag har är att inget av det har något med rotationskastning att göra. Det är inte hans forte och därför förstår jag inte varför de väljer att framhålla den biten när det kommer till knivar i den här kategorin. Mig veterligen har han inga liknande framgångar i den disciplinen överhuvudtaget. 

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar