fredag 4 mars 2016

Dagens bild nr 25


Det finns ett antal fällknivsmönster och modeller som är mer kända än andra. I toppen av den listan tronar en tillverkare i ensam majestät. Det första de som inte är fullt lika insnöade som mig och den genomsnittlige läsaren av den här bloggen tänker på när de hör ordet "fällkniv" är högst troligt en "SAK" eller Schweizisk armékniv av något slag. 

Tillverkaren av de mer eller mindre fickvänliga verktygslådorna Vixtorinox är trots allt världens största tillverkare av fällknivar. Wenger levde alltid i skuggan av dem och sen blev de uppköpta. 

En annan sinnebild som kan dyka upp är en Buck 110 Hunter eller någon av alla de kloner av den som tillverkats under åren. Fast ytterst få utanför knivkretsar vet att det är så den heter. Men formen och utseendet känns oftast igen. 

Sen finns det märken och modeller som många entusiaster känner till och som man bör kunna förhålla sig till. Det kan vara mönster som "Jackknives" eller mer specifikt Barlows, Trappers eller Canoes om man är inne i den svängen. Det kan vara en Sebenza eller Police och på senare tid Strider och Hinderer om man gillar modernare knivar.

Det handlar även om klassiska modeller som Higonokami, Okapi och Mercators K55K och inte minst franska knivar som Douk Douk, Laguiole och icke att förglömma den här:

"Mr Opinel I pressume?"


Opinel kan mycket möjligt vara den enskilda fällkniv som är mest känd internationellt sett av gemene man. Just den här råkar vara extra klassisk då det är den mest typiska storleken med 8 cm bladlängd och följaktligen har den beteckningen "no 8".* 

Bladet på den här kniven är gjort i kolstål men den finns även att tillgå i rostfritt. I de fallen kommer stålet från Sverige. Det är inte blott Sverige som svenskt stål har utan även de flesta franska knivar faktiskt. 

Av en knivvän fick jag reda på att man kan ugnsbaka dem för att uppnå snygg patina. Frågan jag sporde tillbaks var "med eller utan vitlök?"

Har ni något bra recept på knivframgång?


/ J - säger: Oui!

(Fler synpunkter på Opinel no8 kan tas del av här!)

*I nästan samtliga fall avser numret bladlängden i centimeter. Det gäller dock inte för "reklamkniven" no 13 vars blad är gigantiska 30 centimeter!

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

3 kommentarer:

 1. Vitlök, Moutard Dijon och Cornichons är optional :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då adderar jag lite färsk rosmarin till det så tror jag det blir en välbakad anrättning! ;-)

   Radera
  2. Då adderar jag lite färsk rosmarin till det så tror jag det blir en välbakad anrättning! ;-)

   Radera