måndag 18 april 2016

Dagens bild nr 33


Noll tolerans. En svensk kriminalfilm och tillika namnet på ett för knivnördar känt dotterföretag i KAI-koncernen. "ZT" eller "Zero Tolerance" var länge kända för oerhört välgjorda knivar i kategorin "vässade spett". Den ena modellen kraftigare och mer resolut byggd än den andra trillade ut från produktionslinjerna. Följaktligen låg ett samarbete med Rick Hinderer inte långt borta och därefter accelererade framgången än mer. Resten är historia som det heter och idag räknas företaget till ett av de stora märkena. Kanske inte i volym men definitivt i uppmärksamhet. 


"Adequate Tolerance"

Men någon i företaget med känselspröten ute noterade att det även fanns en marknad bortom de överdimensionerade tegelstenarna. Plötsligt lanserades några mindre knivar och det här var en av de första. Sinkevich-samarbetet "0450" är både liten och lätt och är minstingen i samarbetet mellan den vitryske formgivaren och ZT. Först kom "0454" som var en större kniv som släpptes i mycket begränsad upplaga och sen har släppts bland andra "0452" samt en CF version av "0450".

Den här kniven tycker jag mycket om. Den är ytterst välbyggd med nästan "noll toleranser". Fast även solen har sina fläckar. Eftersom det är en liten kniv hade den gott kunna få ett något tunnare blad. Vill man inte reprofilera om hela bladet så har den trots sitt ringa format tämligen mycket stål bakom eggen på modernt vis och skär därför inte så bra som den kunnat göra. En eftergift åt sitt arv misstänker jag. 

Men det är klart, trots sina modesta mått inger den förtroende på hållbarhetsfronten. 


/ J - vilar på sina lagrar utan tolerans

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

4 kommentarer:

 1. Yes, en av få ZT som tilltalar mig då jag inte är vän av Massey-Ferguson-knivar.

  SvaraRadera
 2. Anders Appelq19 april 2016 01:32

  ZT 0450 är helt klart en trevlig liten kniv, men det är en sak jag stör mig lite på och som är ett problem som finns på många fler knivar än denna. När man ska stänga kniven måste bladet fällas för mycket innan mothållskulan (heter det så? Detent ball heter det på engelska) kommer upp på bladet. Detta gör att tummen lätt kommer i kläm av flippern och det blir onödigt fippligt att stänga kniven. Någon som håller med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag håller helt med. Kräver lite övning sen går det ju automatiskt. Men det är en detalj som är onödig. Det behöver ju inte vara så!!

   Radera
 3. Inget jag reagerade på faktiskt, däremot stör det lite att minsta tryck på lock bar gör att den blir nästan omöjlig att öppna. Också det en vanesak iofs.

  SvaraRadera