onsdag 6 april 2016

Dagens bild nr 31

Dagens bild - en "Splinter" , en speta helt enkelt.

Ibland gillar jag den här formen på en fickkniv. Slank spetsig, tar inte upp mycket plats i fickan och är oftast hyfsat lätta då de inte dras med mycket extramaterial i handtagen. Därför gillar jag även föregångarna till den här formen "Trappers" och tunnare "Jack knives" bland klassiska mönster.

Moderna exempel finns det gott om som ZT0450, BM743 och Böker Urban Trapper för att nämna några få.

"Sssssplinter"


Det här var inte min första slanka kniv från Kizer utan den andra. Den första "Sliver", den som försvunnit, var en på det hela taget positiv upplevelse. Det dröjde dock något innan jag skaffade "Splinter" av flera skäl. Ett av dem är att den saknar "steel insert" i låsarmen. Där är det titan mot stål som gäller. En vanligtvis inte helt lyckad kombination. Den behärskas av några få tillverkare på ännu färre knivar. Sebenza och Sage 2 är några modeller som kommer undan med tilltaget. För många för att räkna upp har däremot misslyckats både med låsgeometri och material på ramlås. 

Återstår att se vilken kategori Splinter faller in i allteftersom tiden går. Så här långt är den ruskigt bra på den fronten. Låser förtroendeingivande men släpper trots det mycket lätt. Snabb ut är den också om man uppskattar det. Inte konstigt då den löper på keramiska lager. 


/ J - gillar för dagen anorektiska knivar

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar