torsdag 8 december 2016

Dagens bild nr 97 "Spanskt kaffe"


Den mest spanska kniven av dem alla - Navaja! De flesta är säkert bekanta med att order "navaja" egentligen bara betyder fällkniv eller för att vara ännu mer exakt, rakkniv. Men det har även kommit att syfta till den här typen av kniv som ursprungligen kommer från Andalusien. Särskilt om det är en "ratcheting/carraca Navaja" vilket i sin tur härrör från det ljud som uppstår när du öppnar den här typen av kniv då låsarmen glider över fördjupningarna i bladtangen. 

Knivtypen förekommer i alla storlekar och det har genom historien funnits veritabla monster på över sextio centimeter - hopfällda! De bars i ett snöre över ryggen. Storleken förklaras som så ofta med lagar även om vi nu är tillbaks på sjutton och artonhundratal. Det lär ha varit så att inte vem som helst fick bära svärd i delar av Spanien. Några begränsningar för knivar fanns däremot inte vilket ledde till en intressant utveckling. Det fanns även knivfäktningsskolor som lärde ut hur man bäst använde dem. 



"Spanish Coffee"


Tyvärr har jag inte hittat någon gyllene medelväg när det gäller kvalitet på de här knivarna. Exemplet ovan är en "Joker" och deras 28 centimeters variant gjord i mässing och olivträ. Godkänd kvalitet men inte mer även om bladet har lite spel upp och ned i öppet läge. Dessutom slår eggen i ramen om kniven stängs för hårt och bladet är av enklaste stål. Tror att det är 440A i den här.

Alternativ finns men är oftast handgjorda och kostar därefter. Har någon ett tips på ett mellanläge så vore jag tacksam. Jag känner till märken som Cudeman, Joker, Nieto och Martinez. Alla enklare varianter. 


/ J - no hablo

#aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar