Att jag är något av en frankofil när det kommer till kastknivar kanske framgår vid det här laget. Jag har en faiblesse för små franska entusiastmärken och har nu knivar från märken som Throwingzone, Zitoon Knives, Pierre Cazoulat och inte minst Lanceur de l'âme. Bakom det namnet döljer sig en knivkastare och tillika knivmakare och smed vid namn Maxime Blanchet.
Den här modellen kallad CR04 tillhör de enklaste i sortimentet. Men det var faktiskt det som lockade mig. Linjerna är rena och måtten samt vikt var precis där de skall. Dessutom var det några detaljer som redan på bild avslöjar för mig att jag troligen kommer att gilla dem.
| Lanceur de l'âme CR04 |
En sådan detalj är utformningen av spetsen i relation till handtaget. När en kniv ser ut så här ger det nämligen ett grepp som känns mer likvärdigt när kniven kastas från handtaget respektive bladet. I jämförelse kan ställas en annan modell från Lanceur de l'âme, Dague du competition. De är i sin tur knivar gjorda för att maximera resultat i tävling från precisionsdistanserna tre, fem och sju meter. Det innebär att det är en fördel med ett så brett blad som möjligt för att öka möjligheterna till högre poäng. Men det gör också att handtaget är smalare i relation, i det här fallet är förhållandet tre respektive fyra centimeter.
Med CR04 ser det lite annorlunda ut då handtaget är 26 mm brett och den greppbara delen av spetsen är 38 mm där mitt pekfinger hamnar men vägen dit är mycket smalare. Det ger goda förutsättningar för en rotationskniv. Särskilt som den är neutralt balancerad. Faktum är att tyngen ligger något närmare handtaget än vanligt. Mycket beroende på att det är rätt kort.
| En liten kaffe innan jag gör ett försök att testa knivarna trots vintermörkret och duggregnet |
Totallängden på kniven är 32 cm och tjockleken är strax under 6 mm vilket ger en totalvikt per kniv på 375 gram. Utmärkta proportioner för en kniv för Walk Back. Möjligen är den något för lätt för att vara helt optimal för långdistanskastning men annars förbaskat bra.
Därutöver finns flera detaljer som höjer det generella intrycket. Ett är hur väl rundade alla kanter är, ett annat är de fint slipade eggarna. Men framförallt märks det på hur mjukt rundade övergångarna mellan blad och handtag är ungefär där hälen på en kockkniv skulle befunnit sig.
Stålet är som ofta med knivar från Frankrike svenskt och här hittar vi Hardox 450. Ett utmärkt stål för kastknivar har det visat sig. Segt, slagtåligt och lättslipat om oturen är framme och en spets behöver reprofileras.
Jag ser verkligen fram emot att inviga dem ordenligt men för det krävs aningen bättre väder.
/ J - kastsugen
#knivesandbikes #knivigtvarre
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar