onsdag 23 oktober 2024

Recension Civivi Starflare

 

-  allt annat än blygsam

Det var inte konstigt att jag föll för den här modellen. Linjerna känns nämligen bekanta och har synts på ett antal knivar genom åren. Först ut var en rätt ovanlig modell från Klötzli designad av Wimpff. Klart inspirerad av den var Des Horn när han designade en liknande kniv för Spyderco som bär hans namn. Det är en kniv jag har och dessutom finns en ännu mindre kniv på samma tema från SRM i min samling. 

Den här kniven från Civivi kallad Starflare håller samma ton så att säga. Det innebär ett slankt Wharncliffe-blad som mer eller mindre speglas av handtagsformen som därmed blir droppformat.

Resultatet blir slående rent visuellt. Frågan är emellertid hur den här kniven är som redskap?

Civivi Starflare


Starflare är ett exempel på en tämligen trendig kniv vad gäller vissa områden. Låskonstruktionen är ett av dem. Handtagsmaterialet däremot kommer och går vad beträffar popularitet. Civivi håller fanan högt därvidlag och har oftast aluminium i någon modell i katalgoen även om G10 och Micarta dominerar marknaden för stunden. 

Bladet ligger även det i tiden. Förvisso är typen gammal men har återupptäckts på senare år då rätt många knivar riktade mot "EDC" eller vardagsbruk som vi säger har den formen. 

Men i det här fallet är det trots allt designen som är det stora försäljningsargumentet. Liknande funktion och material hittas nämligen även hos andra Civivi-modeller. Utseendet gör det inte. 

Ett blad och ett utseende som inte ber om ursäkt



Kortversion: Civivi Starflare, en kniv med ett slående yttre som matchas av motsvarande egenskaper. Den skär bra och är bekväm i hand. 


Blad


Egentligen kan man säga att utseendet på den här kniven baseras på bladformen. Det av det enkla skälet att handtaget är en spegel av det. Vad vi har här är som sagt en tolkning av en traditionell wharncliffe. Här behöver jag inte ens använda tillägget "modifierad", för det är det inte. Här finns, precis som det skall, en spikrak egg utan tillstymmelse till buk. Den möter sedan en rygg som börjar slutta tidigt nedåt. De möts i en i det här fallet nålvass spets. 

Sedan har man understrukit bladets form genom ett designelement som känns igen från Spyderco Des Horn i form av skåror som fortsätter från handtaget ut på bladet eller om det nu möjligen är tvärtom. 

Bladformen är en arketyp av en wharncliffe


Det kan direkt sägas att Starflare inte är en pytteliten kniv. Bladet mäter närmare åtta och en halv centimeter, 84 mm på längden och är 28 mm högt vid basen. Tjockleken är dock modesta 3 mm. Det ger via en hög flatslipning ett blad som endast mäter 0,3 bakom eggen. Civivi har lärt sig det här vid det här laget. En gång i tiden byggde de knivar i samma tradition som deras lyxmärke WE började. Det vill säga med mycket tjocka blad som inte alls skar bra. De har gått från det till att nu tillhöra de bästa på marknaden. Modell efter modell släpps som skär ruskigt bra. 

Starflare är inget undantag. Att spetsen är nålvass framgår av bilderna. Det gör förstås att den penetrar utmärkt men också att den kan vara känslig. Inget bändade med den här spetsen då lär den gå av. 

Den raka eggen slutar i en nåludd. Båda lika vassa


Men som EDC-kniv är den nåludden en god tillgång både vad gäller att sticka hål på plastförpackningar och diverse småjobb där man behöver pilla med något vasst. 

Starflare skär som den hade betalt för det. Bladgeometrin har jag varit inne på och tillför du en vass egg till mixen så får du ett utmärkt resultat. Den här kniven är riktigt kompetent och särskilt gäller det  material den här typen av kniv kan tänkas stöta på. Tyvärr tillhör plast i allehanda former den kategorin  men även tejp, kartong, tunnare buntband och nylonband och liknande förpackningsmaterial. 

Men även en del mathantering har ingått i testerna. Det är nu inget jag personligen anser att man skall göra med fällknivar. Men av någon underlig anledning tycks de som är förtjusta i fina fällknivar ha en aversion mot att ha lika tjusiga knivar i köket. Därför tar jag med den aspekten. 

Och vill du nu använda Starflare som improviserad skalkniv eller allkniv för frukt och grönsaker så är den relativt bra till det. Jag skriver "relativt" på grund av att ett wharncliffeblad är uruselt mot flata underlag. I de fallen används enbart spetsen och det sliter på den vilket gör att hela kniven måste underhållas mer frekvent. 

Apropå slita så är det Nitro-V-stål som hittas i bladet. Det håller skärpan dugligt men inte extremt bra kan konstateras. Bra i sammanhanget är att eggen och stålet svarar bra på att bli striglat. 

Rostar gör det inte särskilt lätt och några andra problem har inte uppstått under testperioden. 



Handtag


Som tidigare nämnts är det aluminium som använts till handtaget. Konstruktionen är till synes enkel då man tagit två rejäla stycken á 4 mm vardera och förbundit dem i två punkter vid sidan om pivotskruven. Ryggen är öppen och där hittas två distanser jämte de två stoppbultar för bladet som använts.

Handtaget är stort nog för ett rejält fyrfingersgrepp och det finns möjlighet att smyga närmare bladet som så önskas


Men det är inte materialet som är slående i sig utan ett par andra saker. En är förstås färgen. Den här är rejält limegrön så det lyser om det. Gillar man inte nyansen finns kniven i en lika skinande brandbilsröd färg. För den mer blygsamme finns kniven i svart och grått också. 

Vid sidan om färgen syns även de distinkta designelementen i form av en stor cirkel kring pivotskruven/Civivi-loggan samt stjärnorna markerade genom fördjupningarna i handtaget. 

Handtaget är tillverkat av två stycken väl rundade 4 mm tjocka bitar aluminium


Aluminiumsidorna är mjukt formade och även om sidorna är platta så är de så fint rundade att de känns välvda. Det ger en mjuk känsla mot handen generellt och mot pekfingret i synnerhet när det hittat sin naturliga plats i därför avsedd fördjupning. 

Ett handtag som är bekvämt i hand med ett litet undantag


Längden gör att även en rätt stor hand får plats med alla fingrar. De mjuka formerna gör även att det är lätt att skifta grepp när så behövs. Det går dessutom att smyga fram med ett pekfinger på eller framför den rundade främre delen av handtaget när eller om så behövs. 

Det enda smolket i glädjebägaren återkommer jag till. Generellt är det här ett väl fungerande handtag så länge man håller sig undan tyngre arbeten. Men för det lämpar sig inte heller bladet. Handtaget är för halt och spolformat för den typen av äventyr. 


Öppning och lås


I all enkelhet kan sägas att Starflare är en av de kvickaste knivar att öppna du kan hitta. Det är något av en bedrift då knivar med den här typen av lås saknar "detent"-kula. Här är det låsmekanismen som står för det motstånd som håller bladet på plats i infällt läge.

I det här fallet har Civivi trimmat det så väl att bladet är blixtrande snabbt så fort du använder de dubbelsidiga tumknopparna. Det gäller för all del om du använder pekfingret på baksidan av bladet också. Det går att fälla ut bladet långsamt men då får man bryta motståndet först för att därefter fortsätta rörelsen. 

De dubbelsidiga tumknopparna är tämligen små men fungerar ytterst väl


Faktum är att kniven är så lättöppnad att när du skall stänga den får vrida den på sidan för att inte få full fart på bladet då det har en tendens att studsa ut igen om du inte har absolut timing med låset. Bladet löper på fina keramiska kullager och det förklarar en del av uppträdandet. 

Den andra delförklaringen är förstås att kniven har ett button lock eller "plunge lock"* som det också kallas. 

Så här ser ett plunge- /button lock ut i låst läge. Den tjockare delen av bulten som syns till höger ligger an mot bladbasens ovansida. När låset deaktiveras trycks den delen in i handtagssidan och släpper bladet. Motståndet i bulten står en mycket liten fjäder inuti den tjockare delen för


För de flesta behöver låstypen ingen förklaring vid det här laget. Men för de som inte vet kan det sägas att det består av en koncentrisk låsbult som är fjäderbelastad. När låset aktiveras fallet den grövre delen av bulten på plats ovanför bladbasen. 

På den här kniven är det utfört långt över förväntan. Med det avses att allt fungerar och gör det perfekt. Låset är enkelt att använda, det låser varje gång och det är lätt att släppa. Det är även rimligt starkt och i det här utförandet trimmat till perfektion. Det är det som ligger till grunden för den i övrigt fina känslan i kniven. 


Att bära


Strömlinjeformad som en säl skulle man kunna säga om det här handtaget. En form som dessutom förstärks av de väl rundade kanterna. Det är en god grund för en kniv som skall vara enkel att bära i en ficka. Den släta aluminiumytan försämrar inte förutsättningarna. 

Det här är ett av Civivis standardiserade clip och formen på handtaget gör att det hamnar mycket långt ut


Längden är närmare tolv centimeter, 11,7 cm och det är förvisso inte lite. Särskilt inte som tjockleken är 11,9 mm. Bra för komfort och ergonomi men aningen sämre i fickan då det ökar volymen. Men å andra sidan är det här handtaget som sagt droppformat vilket konkret minskar den. Men det gör att Starflare inte tillhör de tunnaste av fickknivar. Men vikten är precis under hundra gram vilket underlättar. 

Slår man ihop egenskaperna så får man en kniv som inte känns nämvärt i fickan om inte fickorna är trånga. Då känns tjockleken. Starflare är också lätt att dra och stoppa undan på grund av de släta sidorna och ett clip som på det området fungerar väl. 

Clipet låter det mesta av kniven gömma sig i fickan


Om clipet kan sägas ett par saker till. En är att det är ett av Civivi/Sencuts generiska modeller och återfinns på fler knivar. En annan är att det fungerar rimligt väl i det här fallet. Spänsten är god och infästningen bra. Clipet är fäst med två skruvar placerade i tandem med storlek T6. Resten av skruvarna på handtaget är konsekvent T8. Skruvhuvudena är platta men clipet är inte försänkt i sidan. Trots det sitter det stabilt och utrymmet under räcker till. Detsamma kan sägas om rampen som är duglig. 

Ett problem är dock att spetsen på clipet pekar utåt. Här gömmer det sig oftast i mitten av handen där det inte är ivägen lika mycket som annars. Värre är det med bakänden på clipet. Då det är av deep ride-karaktär och därtill återfinns på ett närmast droppformat handtag så sticker det nästan utanför handtaget. Det för med sig att det bildar en skarp kant som ligger an mot handen på ett obekvämt vis. Inga problem vid snabba lätta snitt men det känns om sluter handen med mer kraft. Det gäller både vid hammar- och sabelgrepp. 


Sammanfattningsvis


Ni som följer mig på Instgram vet att jag är en fan av Spyderco Des Horn då den dyker upp där från stund till annan. Därifrån är inte steget så långt till den här kniven även om den här är väsenligt mycket större. Den är faktiskt mer rejäl än man kan förledas att tro. 

Möjligen kan designen vara en vattendelare. Den är mycket djärv och det understryks av färgen i det här fallet. Och i de flesta fall kan väl tilläggas. Förvisso finns Civivi Starflare att få även helt i svart eller med ett mörkt damask-blad men det är de bjärta färgerna som annars kännetecknar modellen. Klarröd eller som här limegrön är exempel på det. 

Vad man utgått från är den runda del som utgörs av Civivi-loggan med tillhörande grå aluminiumkrage runt. Den fungerar som centrum. Sedan har man låtit bladets distinkta linjer speglas i handtagets form. Därför blir det droppformat. Sedan har allt betonats med de fartfyllda stjärnfallen med sina linjer som binder ihop blad och handtag. 

Det vilar lite av en art déco-design över det, en känsla av rörelse även hos stillastående objekt. 

Starflare är en utmärkt EDC-kniv men är något större än vad man först kan tro


Men Starflare är inte bara en kniv som ser bra ut. Den är faktiskt rätt praktisk därtill. Handtaget är mjukt och behagligt och där kan sägas att det är stor skillnad mellan sträv G10 och mjuk aluminium. Bladet är effektivt så länge det handlar om snabba små snitt och alla uppgifter som kräver en rak egg eller en vass spets. Tämligen uppenbart är det ingen kniv för tyngre arbete, friluftsbruk eller saker som kräver en kraftigare spets. 

I sedvanlig ordning är den här kniven extremt välbyggd. På det området är Civivi mästare. Ett exempel på det är låset. Starflare utgör en fanfar för button locks. Så mycket bättre än så här på det området tror jag knappt det blir. Inte bara är själva låsfunktionen utmärkt och det är excellent att hantera vad gäller att släppa. Därtill är det så vältrimmat att resten av knivens hanterande blir extremt bra det också. Särskilt som tumknopparna även de är helt korrekt applicerade både vad gäller placering och form. 

Men även andra kvalitetsmarkörer som vass fabriksegg, centrerat blad etc är på plats. 

Civivi Starflare är en kniv du skaffar för utseendet skull. God funktion får du på köpet


Starflare är därmed en kniv jag verkligen uppskattar! Här finns inga invändningar vad gäller det praktiska bortsett från de små detaljer jag nämnt. Trots det kan jag inte rekommendera det förutsättningslöst. Den kan som sagt inte hantera allt men framförallt är det en kniv som sticker ut från mängden så det är inget för den som önskar en anonym kniv.

Civivi har många knivar som är lika varandra och många av dem är bra men få är så slående som den här. 


Specifikation:


Längd utfälld: 200 mm
Längd hopfälld:117 mm
Vikt: 98 g
Bladlängd: 84 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: Nitro-V
Handtag: aluminium
Lås: Button lock

Producerad av: Civivi, tillverkad i Kina



/ J - uppskattar praktiska designövningar

* Min första kontakt med låstypen var på en Böker Speedlock från nittiotalet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar