fredag 25 oktober 2024

Recension Viper Orso 2

 

-  uppföljare för den som gillar ramlås

Dags för en närmare presentation av en modell kallad Orso 2  från Viper Knives. Det som gör både den här recensionen och kniven en smula speciell är att det redan finns ett par knivar på marknaden som den starkt påminner om och som även de tillverkas i Maniago, Italien. 

Det är svårt att inte förhålla sig till dem då jag dels äger alla tre och det dels är samma upphovsman som ligger bakom knivarna. 

Viper Orso 2


Jag talar förstås om en av de danska giganterna på området, Jens Ansø. De andra knivarna är Fox Ziggy som är en serieproducerad version av en customkniv från honom med samma namn. Men sedan kommer vi till kniv nummer två, MKM Goccia. Den är till synes än mer snarlik den här kniven med sitt Micarta-handtag med fräst mönster, sin flipperfena och sina överlag flödande linjer. 

Men skillnader finns förstås. Vad gäller material så finns inte minde än åtta olika versioner av Orso 2 att välja emellan för närvarande. Så att den här ser ut som den gör beror mer på min smak. Sedan är bladstålet inte detsamma i de två knivarna. De största skillnaderna hittas emellertid i bladets utformning samt låskonstruktionen. För att förvirra kan dock Orso (1) kastas in i mixen då den likt Goccia är en liner lock

Det där gjorde knappt någon klokare så låt oss studera Orso 2 lite närmare. 

Orso 2 är en kniv designad av virtuosen Jens Ansø



Kortversion: Viper Orso 2, ett stabilt komplement till sin föregångare för den som föredrar ramlås över liner locks.


Blad


Bladformen är en av de två saker som skiljer den här kniven mest från de andra knivarna som räknades upp. I det här fallet har vi nämligen ett "rakt" blad. Det vill säga ryggen är vare sig sluttande eller avklippt på något vis. Förutom att det förändrar utseendet gör det att spetsen hittas högre upp än annars samt att buken blir längre och i det här fallet mer svepande. 

Övriga utseeendet kännetecknas av en väl utförd stentumling som sedan halvpolerats. Som vanligt hittas Vipers logotyp och modellnamnet på bladet. Somliga tycker att texten är för stor men jag vill tillägga att den är utförd så att i många vinklar syns den knappt alls. På motstående sida hittas Ansø-loggan samt ståltyp.  

På Orso 2 hittas något så ovanligt som en helt rak bladrygg


Ett stål som faktiskt är helt nytt för mig. Beteckningen är LO-QPM20-4 och det är ett pulverstål av något slag. Det skall av vad jag förstår höra till samma familj som M390 och 20CV. Ett kvalitetsstål med andra ord. Enligt uppgift är det härdat till 59-61HRC och det låter bra på pappret. 

Orso 2 är inte en helt liten kniv och bladet mäter 87 mm på längden. Höjden är ganska exakt en tum, 24,5 mm och godstjockleken uppgår till hela 4 mm. Ett bastant blad med andra ord. Nu är förvisso bladet i princip helt flatslipat, en liten platt yta hittas närmast ricasson. Men trots det så återstår kring 0,6 mm stål bakom eggen. Det är också tämligen robust. Jag är inte riktigt säker på varför man valt att göra så. Ett pulverstål borde teoretiskt inte ha några problem att göras tunnare. Särskilt inte som det här inte är en huggare av något slag utan en fällkniv. 

Bladet är gjort i ett än så länge ovanligt stål med beteckningen LO-QPM20-4 


Naturligtvis påverkar sådana val hur väl kniven skär. Det är inte det att den inte är vass. Eggen är skarp och det var den direkt ur förpackningen. Men eggen är mer stadig och hållbar än fylld av finess så att säga. 

Nu matchas det för all del av handtaget och låset så helt illa är det inte. Men det för Orso 2 en bit bort från kontorsbruk och närmare friluftsanvändning för att använda lite svepande termer. Det är faktiskt där jag uppskattar den mest. Naturligtvis skär den tejp, kartong och papper när så tarvas. Men det är när man närmar sig kraftigare rep, tjockare plast som breda buntband och framförallt trä som den gör sig bäst.

Vid första anblick kanske inte Orso 2 framstår som en "bushcraft"-kniv och det är det inte heller. Men det är inte oäven till tyngre uppgifter. Därtill är både blad och handtag starkt nog och inte minst gör sig den robusta eggen i de sammanhangen. 


Handtag


Orso 2 har ett tämligen påkostad handtag kan konstateras. Det som föranleder den kommentaren är inte de två materialen även om den canvas-Micarta som finns på presentationssidan är av god kvalitet. Istället är kommentaren sprungen ur att det är nedlagt en hel del bearbetningstid på handtaget. 

Det som binder samman de två sidorna är mönstret iform av fyra linjer som understryker utseendet. De går igen även på titansidan. Den har dessutom fått ett finare  grundmönster som påminner lite om Micartan. Dock är det så subtilt att det nästan slipats bort. 

Presentationssidan är i det här fallet av Canvas-Micarta


I övrigt är hela kniven mjukt rundad, inga flata handtagssidor här inte. Sedan är även back-spacern av det mer arbetade slaget. Den täcker ungefär halva ryggen och är genombruten samt gömmer ett fäste för fånglina. 

De två sidorna är sammanbundna med en avancerat formad back spacer


Längden på handtaget mäter 12 cm varav greppbar yta är 10 cm och höjden varierar mellan 20-25 mm. Handtaget har ingen ram utan de två sidorna är skruvade från två håll via back spacern i tre punkter utöver pivot-skruven. Storleken på bultarna är T6 medan det i både pivot- och fästskruv för clipet använts grövre T8-huvuden. 

Orso 2 ståtar med ett bra handtag


I hand är Orso 2 riktigt bekväm. Handtagsryggens kurvatur följer handen väl och det finns inga skarpa kanter eller hörn som stör det intrycket. Till och med clipet fungerar väl då bakänden befinner sig en bit in på handtaget och spetsen är parallell med handtagssidan. Det gör att det snarare bidrar till att göra greppet fylligare än att skava. Tjockleken är för övrigt 12,5 mm vilket gör handtaget fylligt. 


Öppning och lås


Orso 2 är inte helt trendig när det kommer till öppningsmetoder. Den här kniven öppnas med en flipperfena, punkt. Möjligen kan du pilla ut bladet med två händer men det är omständligt då inte mycket av bladet är tillgängligt att greppa kring. 

Flippern fungerar väl men är kanske inte den snabbaste på marknaden. Det beror dels på att bladet är relativt tungt och dels på att Orso följer åtminstone en och dessutom vettig trend. Det är att generellt göra flipperfenor mindre. Därmed får du inte lika stor hävarm men å andra sidan bättre bärkomfort. 

Flipperfenan är liten men fungerar


Fenan är inte bara diskret den saknar dessutom mönster. Men formen är tillräckligt distinkt för att ge fäste ändå. 

Sedan kan det tilläggas att det faktiskt går att få bra fart på bladet men att man då får "förspänna" fingret innan man  trycker till. Kniven i sig är inte snabb om inte användaren är det. Det kan också sägas att den här fenan bara kan användas på ett vis och det är genom att dra den rakt bakåt. Alla andra tekniker är dömda att misslyckas. 

En annan detalj som gör bladet kvickare är förstås de keramiska kullagren. Trots det faller inte bladet på plats av sin egen tyngd när man fäller ihop kniven. Därtill är motståndet från låsarmen för stort. 

Ramlåset är försett med översträckningsskydd och låsarmsförstärkning


Låsarmen är inte helt lättåtkomlig. En liten försänkning i motstående sida finns men inte mer


Låset är ett tämligen bastant ramlås. Dock noterades under testperioden att det kan vara mycket beroende av att pivotskruven är spänd. Den gängade upp sig något vid ett tillfälle varpå låset blev opålitligt. Det tog inte vid varje öppning och gled dessutom av eftersom det låste med mycket liten kontaktyta. Efter justering av pivotskruven blev funktionen utmärkt. 

Låsarmen faller nu återigen på plats och stannar där. Bladet sitter stabilt utan glapp och spel. Låsarmen är emellertid inte helt lättåtkomlig. Förvisso är motstående sida något försänkt men själva låsarmen är hal. Där finns lite förbättringspotential.


Att bära


För att vara kring tolv centimeter lång hopfälld och hela 1,2 cm tjock är Orso 2 sympatisk i en ficka. Mycket av det beroende på att tjockleken trollas bort genom att sidorna inte är platta utan välvda. 

Sedan väger kniven inte särskilt mycket för att vara en fullstorlekskniv där både låssida, back spacer och clip är av metall. Totalvikten är 125 g vilket skall ställas i relation till bladlängden på närmare nio centimeter. 

Orso 2 kommer med ett fräst titanclip


Att det inte är något tydligt mönster under clipet underlättar när man skall dra kniven eller stoppa tillbaks den. Särskilt som man från Vipers sida valt den snyggare lösningen med förtunningen av låsarmen på insidan istället på utsidan. Därmed slipper man den fördjupning som annars uppstår. 


Clipets funktion är utmärkt för att vara av den här typen


Orso 2 har ett CNC-fräst titanclip. Funktionen är mycket god med duglig ramp och lagom spänst. Det gör att du kan trä clipet över de flesta tygkanter och att kniven stannar på plats. Det är också ett clip som rent estetiskt följer knivens övriga formspråk och det är därtill bekvämt i hand. 

Det sistnämnda för dock med sig en nackdel och det är att mycket av kniven är synligt när den sitter i en ficka. Clipet är nämligen fäst med endast en skruv, en lösning som fungerar utmärkt eftersom fästet är försänkt i titansidan. Men det gör att det hamnar en bit in på handtaget vilket ger komforten då bakänden av clipet hamnar inne i handen. 

Vill man vända på det kan man också säga att det finns gott om kniv att greppa när den skall dras. 


Sammanfattningsvis


Först blev jag faktiskt lite förbryllad när den här kniven släpptes. Inte bara för att det är en uppföljare till en redan befintlig modell - Orso utan även för att den är tämligen lik ytterligare två knivar i min samling som jag nämnde inledningsvis. Men så greppade jag konceptet, både bildligt och bokstavligt. 

Det är nämligen i handtaget en del av skillnaden finns. Det här är en kniv för den som föredrar ramlås över liner locks. Men det är ändå inte det som är den största förändringen mellan modellerna. 

Den hittas nämligen i bladformen. De andra har drag av de böljande linjer som Ansø använde sig av på sina tidiga modeller. Tydligast kan det skönjas på bladryggen. Det gäller dock inte Orso 2. Här är den helt rak.


Orso 2 är en kniv för den som gillar raka bladformer och ramlås i titan


Det ger faktiskt lite annorlunda användaregenskaper då det påverkar hur eggen eller snarare buken artar sig men framförallt vart du hittar spetsen. I det här fallet mycket högt upp. Det gör bland annat att svepande skär underlättas samtidigt som du får vinkla handleden ordentligt om du vill använda spetsen i vissa fall. Det ligger i sakens natur. 

Sedan hittas i den här kniven ett spännande och för mig nytt tyskt stål som sägs tillhöra ungefär samma familj som M390/CV20. Vad gäller det kan jag bara läsa mig till stålkompositioner och är inte kunnig nog för att utröna om det är korrekt. Vad gäller praktiskt användade så kan jag dock säga att stålet är riktigt bra. Det håller skärpan länge, går att strigla när det tappat det yttersta stinget och det har inte fått några rostfläckar trots varierande väderförhållanden under testperioden med en del regn. 

Det sistnämnda känns viktigt då Orso 2 definitivt är en kniv som jag vill använda utomhus. För mig är det här nästan mer en fällbar friluftskniv än en EDC-kniv. Särskilt som den tillhör de större mediumknivarna om man kan uttrycka det så. Men god låskapacitet och det lite fylligare handtaget lockar utöver bladet till att använda kniven rejält. 

En tidig morgon med en kopp kaffe och en god följeslagare i Viper Orso 2


Sedan är F&F, dvs "fit and finish" eller passform och byggkvalitet som vanligt med knivar från Viper mycket god. De kanter som finns är rundade och de hörn som hittas är även de slipade. Låset fungerar utan anmärkning och bladet är centrerat. Det kan även sägas att Micartan åldras med värdighet som den bör. 

Orso 2 bjuder även på ett flertal små detaljer som tyder på att viss tid spenderats på tillverkningen. Det gäller saker som den rundade bladryggen, titankragen kring pivotskruven och den formade back spacern

Detta sammantaget ger en välbyggd kniv som motsvarar den stilrena design som hittas hos Jens Ansö. Orso 2 är därmed en superb följeslagare på dina kommande äventyr.*



Specifikation:


Längd utfälld: 208 mm
Längd hopfälld: 121 mm
Vikt: 125 g
Bladlängd: 87 mm
Godstjocklek: mm
Bladstål: LO-QPM20-4, HRC 59-61
Handtag: Canvas-Micarta
Lås: Frame lock

Producerad av Viper Knives, tillverkad i Italien



/ J 

* Prisnivån är något svår att uttala sig om då den vanligen ligger strax över tvåtusen kronor men vid inköp av den här kniven samt vid textens publicering reades ut för kring 1500 kr. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar