- en rejäl brukskniv
Dags för mig att återvända till Sencut, ni vet det där systermärket som knoppat av sig från Civivi som i sin tur är ett undermärke till WE. Den här gången är det en något större modell som är aktuell kallad Borzam.
Det är i storleken som en del av lockelsen ligger i det här fallet. Det här är ett uppenbart försök att tillfredsställa även dem som inte nöjer sig med ett tretumsblad. Ibland är större faktiskt bättre.
Sedan förväntar jag mig på något vis den sedvanliga nivån på tillverkningskvalitet som jag är van vid från det här företaget. Om de parametrarna är uppfyllda är jag säker på att det här är en bra kniv.
Sencut Borzam |
Borzam är en typisk "in house"-skapelse som inte ståtar med någon enskild designers namn trots att någon bevisligen måste ha formgivit den. Vem eller vilka det än är så har de åstadkommit en kniv som inte är oangenäm att se på och som ser ut att kunna konkurrera i klassen.
Det som avses när jag säger "klassen" är budgetknivar och i det här fallet med tilltagen storlek. Av det följer inte bara ett längre blad utan även ett mer rejält handtag vilket underlättar tyngre arbeten.
För att hålla ned priset måste det förstås göras avkall på någonting. Här handlar det mycket om att snåla in på rätt ställen och ofta om att välja rätt material. Något som Sencut brukar vara skickliga på.
Borzam är ett gott exempel på att det går att tillverka bra knivar utan att de behöver kosta skjortan |
Kortversion: Sencut Borzam, något av en "Working Class Hero". En något större EDC-kniv som klarar det mesta samtidigt som den ser helt ok ut och inte kostar skjortan.
Blad
Det finns ett par olika sätt att gör en drop point mer intressant och de har nyttjats i det här fallet. Bladet har en rygg som viker av ned mot spetsen i två etapper. En som är lätt konkav framför den tumramp som finns och sedan en konvex del framåt spetsen till. Den sistnämnda har dessutom fått en falskegg.
I övrigt har kniven endera en rejäl fördjupning för slipning eller ett litet för ett finger beroende på hur man ser det. Sedan är ryggen inte rundad men väl fasad vilket i sammanhanget känns lyxigt.
Finishen är en väl utförd satin och märkningen lika diskret som den brukar vara från det här företaget. Sencut-loggan på en sida och någonstans på andra sidan kan du utläsa ståltyp om du dras med perfekt syn.
Borzam är utrustad med ett rejält drop point-blad |
Det som står där är 9Cr18MoV. Inte ett dåligt stålval för prisläget. Min erfarenhet är att det håller skärpan längre än det lägre rankade 8Cr-stålen.
Men det som imponerar mest är inte stålet utan hur det använts. Man har från Sencut/Civivis sida lärt sig hur man gör blad som skär bra. Allt handlar om geometri. I det här fallet utgår man från en godstjocklek på endast tre millimeter. Starkt nog blir bladet genom att det byggs på höjden istället för att göra det tjockt. Det är tre centimeter vid basen.
Materialet har sedan tunnats ut via en hög flatslipning till 0,3-0,4 mm bakom eggen. Det är SÅ man gör knivar som skär bra. Bladgeometri trumfar stålkvalitet i det fallet.
Stålet är 9Cr18MoV men för att läsa det behövs förstoringsglas |
Det är förstås något som märks när Borzam används. Alla material som ens påminner om papper och kartong eller dylikt klaras av med ackuratess.
På samma vis är det här en utmärkt förpackningsöppnare då det är lätt att skära av packremmar i nylon, buntband, tejp och liknande. Även om jag för tejp oftast vänder på mina knivar och använder baksidan på spetsen då man dels undviker att få rester av lim på eggen och dels inte riskerar att skära sönder det som är i kartongen.
Appropå spets så är även den högeffektiv på Borzam. Den är vass utan att vara alltför bräcklig. Förvisso är kniven så pass tunn att jag inte rekommenderar att använda den som bräckjärn. Men till allt annat är den utmärkt. Faktiskt även till att skära i trä och virke. Men det är klart, skall det täljas föredrar jag en annan eggvinkel. Tunna flatslipade blad kan bli skadade när man bänder lite i tjurigt trä för att få loss kniven. Men med den brasklappen kan konstareras att det här är en utmärkt kniv även för friluftsliv tack vare sin extra egglängd.
Den här kniven är en riktig "Working class hero", inte minst som handtaget gör att det går att använda kraft när så tarvas.
Handtag
Handtaget är tunt men bekvämt lyder sammanfattningen. Hur tunt kanske någon undrar och då säger jag 12 mm vilket inte är mycket för ett handtag som rymmer hela handen inklusive en med handskar på. Längden på kniven hopfälld är 120 mm varav greppbar längd är kring tio centimeter. Då avser jag handtaget bakom det fingerskydd som utgörs av flipperfenan i kombination med handtagets form.
Handtaget på Borzam är enkelt men väl format |
I övrigt bjuder konstruktionen inte på några överraskningar alls. Allt är gjort efter mall 1A och därtill korrekt utfört. Med det avses att tillverkningskvalitén är hög. Kniven byggs kring en ram av stål som lättats kraftigt. Handtaget är sedan öppet i ryggen där det hittas två timglasformade distanser genom vilket det dragits skruvar med T6-huvuden. Det är de som håller ihop kniven. En av dem nyttjas dessutom av clipet.
Från ovan kan man även se stoppbulten för bladet samt en extra pinne kring vilken en fånglina kan fästas om sådana tingestar nyttjas.
Borzam bjuder inte på några konstruktionsmässiga överraskningar. En lättad stålram med öppen rygg och ett par bitar G10 på utsidan. Men det är väl utfört |
Utanpå ramen hittas två stycken G10 som inte formats på något vis utöver en liten fasad kant. Det tillsammans med att ramen höjer sig något över sidorna gör att handtaget känns mer rundat. Sedan går det inte att komma ifrån att det är ett smalt handtag.
Med det menar jag att handtaget förvisso är mycket bekvämt såtillvida att det räcker för hela handen och att det är lätt att hitta ett gott grepp oavsett fattning. Det är även enkelt att skifta mellan olika sätt att hålla kniven då balanspunkten hittas mitt i urtaget för pekfingret. En detalj som för övrigt är riktigt sympatiskt.
Det här är en kniv som passar mycket bra i de flesta händer |
Men den invändning jag har är dels att den böjda bakänden på clipet måste undvikas men framförallt att tjockleken förvisso gör kniven lätt att bära men också att de tunnare sidorna känns lite i handen om man exempelvis täljer med kniven. Något som genast försvinner om man använder handskar kan tilläggas.
Öppning och lås
Borzam är sådär lagom trendig så den kan öppnas lite hur som helst. Två händer funkar utmärkt eftersom det sticker ut mycket blad när kniven är stängd. Annars är de avsedda öppningsmetoderna två. Det finns både en flipperfena och dubbelsidiga tumknoppar att välja mellan.
Tumknopparna är det öppningssätt jag föredrar. Här är de mycket bra utförda |
Flipperfenan fungerar ungefär lika väl som tumknopparna, en balansakt som Sencut behärskar |
Sencut/Civivi tillhör de där märkena som klarar av att balansera motståndet i detent-kulan. Båda sätten att öppna kniven fungerar lika bra. Det spelar nästan ingen roll hur du närmar dig vare sig flipperfenan eller knopparna på den här kniven. Bladet flyger ut ändå. Du kan trycka, dra eller pressa såväl med tumme som med pekfinger på baksidan av kniven. Allt bara fungerar. En eloge till Sencut för det.
Tumknoppar är därtill rätt placerade. De är lätta att nå för när de skall användas och de är ur vägen när man skär. Jag verkligen avskyr knivar som har tumknoppar halvvägs ut på bladet. Det uppkommer när resten av kniven har usel geometri och det behövs mer hävarm. Sådana misstag görs inte här.
Föga överraskande fungerar även det bastanta ramlåset utmärkt |
Låsarmens räfflor är rundande men ger fäste ändå |
På samma vis är det här låset exemplariskt. Kanske lite "tråkigt" då det är en liner lock i stål. Men det är så här man gör dem. Det låser kvickt, mjukt och varje gång. Det håller bladet på plats i ett järngrepp och det känns starkt mycket beroende på att godstjockleken på ramen ligger kring 1,5 mm.
Låset är dessutom riktigt lätt att släppa. Det finns plats att komma åt låsarmen som därtill är räfflad för bättre fäste. Sedan är inte motståndet särskilt stort då de fina toleranserna gör att Sencut inte behövt addra överdriven spänst i låsarmen.
Att bära
Även solen har sina fläckar hetet det ju. Men i det här fallet är de så små de kan bli. Men Borzam kan aldrig bli en perfekt kniv i fickan, därtill är den för stor helt enkelt. Den mäter trots allt 12 cm på längden och den är tämligen bred med sina 3,4 cm. Vikten ligger på 122 gram.
Clipet utmärker sig inte på något nämnvärt vis |
Sedan har den trots allt en flipperfena. Den är inte överdrivet stor och kanterna är fasade men den är likt förbaskat där. På pluskontot hamnar emellertid att handtaget är tunt som jag var inne på tidigare. Det gör att kniven hamnar i klassen av andra stora men ändå lättburna knivar som exempelvis Cold Steel Code 4.
Med andra ord så bra det blir när man har ett nästan nio centimeters blad tillgängligt.
Clipet fyller sin funktion men är blankt och därmed synligt |
Om clipet kan sägas att det är ett klassiskt enkelt deep ride-clip av den typ som brukar hittas på knivar från Sencut. Det fungerar utmärkt vad beträffar spänst i stålet och utrymme under själva clipet. Detsamma kan sägas om rampen som hanterar nästan alla tygkanter på ett dugligt vis.
Clipet klarar sig hyfsat från att vara omärkligt i handen men greppar du kniven mycket hårt och särskilt i sabelgrepp så lämnar det sina avtryck men inte annars. Handtaget är så pass långt att i vanligt hammargrepp hamnar det oftast utanför handen.
Finishen är mycket blank så på det viset är det synligt men det är inte mycket av kniven som sticker upp ur fickan.
Det enda som avslöjar att clipet tillhör en budgetkniv är att det förekommer på fler modeller och att fästet inte är försänkt på något vis i handtagssidan. Det spar bearbetningstid vid tillverkningen och därmed pengar. Clipet är annars fäst med två stycken T6-skruvar som sitter i tandem för att hindra clipet från att röra sig i sidled. Det gör det förresten med den äran. Clipet är också avtagbart och flyttbart.
Sammanfattningsvis
Sencut är ett märke som är känt för att leverera knivar av hög kvalitet och Borzam är sannerligen inget undantag. Faktum är att den här kniven konkurrerar med sina dyrare släktingar i Civivi-uppställningen.
Det här är ett utmärkt alternativ för den som vill ha en lite större fällkniv för EDC-bruk, på arbetsplatsen eller för friluftslivet.
Borzam tillhör de något större knivarna i katalogen och fyller därmed en nisch |
Det du får med Sencut Borzam är en excellent kniv med synnerligen bra prestanda till ett tilltalande pris.
I paketet ingår ett rejält knivblad på nästan nio centimeter som skär som om det hade betalt för det. Det något bredare bladet ger också bättre kontroll vid skär i mjuka material och fingerfördjupningen ger också möjlighet att smyga fram närmare eggen vid detaljarbete.
Sedan går det inte att sticka under stol med att Borzam har fantastiskt mjuk gång och ett suväränt lås. Även det visar på den kvalitet som erbjuds från Sencut. Till det kan läggas att bladet kom helt centrerat och mycket vasst. Det ligger helt i linje med resten av finishen som håller hög klass.
Sencut Borzam tillhör toppskiktet i sin klass |
Av det skälet går det bara att säga att för den som vill uppgradera från de allra billigaste EDC-knivarna till något mer substantiellt både vad gäller storlek och kvalitet så känns Sencut Borzam som ett givet alternativ. Här får du kvalitet som ger en försmak av vad en bättre kniv kan erbjuda samtidigt som den inte är överdrivet dyr. För närvarande kan det fås från kring 550 kr.
Det enda jag möjligen kan invända mot den är att den känns lite, kanske inte tråkig men en smula generisk. Den har inget som sticker ut. Men med det sagt är den ändå snygg och framförallt jäkligt bra. Mitt råd är, köp den!
Sencut Knives |
Specifikation:
Längd utfälld: 209 mm
Längd hopfälld: mm
Vikt: 122 g (vägd av mig, uppgiven 122,4 g)
Bladlängd: 88 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 9Cr18MoV, 58-60 HRC
Handtag: G10
Lås: Liner lock
Producerad av: Sencut, tillverkad i Kina
/ J - säger, köp!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar