- den rakryggade kniven
Det märks att undertecknad har varit inne i en "Micarta-period" då ett flertal knivar med det handtagsmaterialet införskaffats på senare tid. Den här versionen av Unicorn är inget undantag. Här i en lugn brun ton.
QSP har i det här fallet släppt en kniv som följer ett par rådande trender tämligen väl. Jag talar då om öppningsmetod och lås. Låt oss se vad det innebär!
QSP Unicorn |
Några av QSPs modeller finns i en uppsjö varianter men inte Unicorn. Här kan man välja på nämnda Micarta eller så kan kniven fås med handtag i tvåfärgad G10. Då står valet mellan en mycket skrikig limegrön som accentfärg eller en mer diskret lila. De tre handtagsvarianterna kan sedan fås med svart blad som alternativ.
Unicorn är en kniv vars design domineras av hål. De hittas i både handtag och blad |
Kortversion: QSP Unicorn, en kniv vars utseende domineras av hål och i övrigt följer flera moderna trender för fällknivar
Blad
En kniv döpt till enhörning skall väl till viss del vara unik. Särskilt gäller det hornet får man förmoda. Här har QSP valt att ha ett knivblad med rak rygg. Ett val som inte är helt vanligt på fickknivar idag. Bladtypen för med sig både för- och nackdelar och är inte lika allroundbetonade som en del andra varianter. Mycket av det härrör från den svepande stora buk som uppstår.
Förutom formen så är det ytterligare ett par detaljer som sticker ut. En är förstås bladhålet och den andra den partiella falskeggen. Den börjar framför hålet men avslutas innan spetsen. Således är det ett estetiskt tillägg. Att den slutar som den gör förstärker spetsen.
Den raka bladformen är inte helt vanlig på EDC-knivar idag |
Bladet är 83 mm långt säger de men jag får det bara till 80 mm hur jag än mäter. Höjden är 26,5 mm och tjockleken på godset tre millimeter. Tillsammans med den branta buken gör det att bladet nästan är rektangulärt. Slipningen är flat och hög. I princip är bladet fullt flatslipat. Bakom eggen är Unicorn 0,6 mm tjock vilket är tilltaget.
Stålet som använts är det ofta förekommande Sandvik 14C28N. Ett stål som jag ofta påpekar är ett av mina favoritstål bland dem som inte kan räknas till kategorin "superstål". Med det menar jag att det här stålet till stor del uppträder som t ex ett S30V fast med lite lägre egguthållighet.
Det här stålet klarar annars en del misshandel utan att det går flisor ur eggen, snarare rullar eggen i så fall så skört är det inte. Det är även lättslipat, både med strigel och skärpstål.
Kniven är föredömligt diskret märkt men den med god syn kan läsa att bladet är gjort i 14C28N |
När Unicorn används är det en "meh"-kniv för mig tyvärr. En del av det har med personliga preferenser att göra. Då är det främst spetsens placering som spökar. Skall kartonger öppnas till exempel måste man antingen vinkla handleden rejält för att kunna använda spetsen. Alternativet är att vända kniven upp och ned förstås.
Fördelen med den här formen är att bladet är enklare att använda mot exempelvis skärbrädor om så önskas. Men det jag har mest emot det här specifika bladet är att det är så tjockt bakom eggen. Det ger en brant primäregg som trots godkänd skärpa från fabrik inte skär så väl som den borde göra med det rätt höga bladet kombinerat med en nästan full flatslipning.
Det är inte så att Unicorn inte skär alls men bara inte så bra som jag förväntat mig. Det gäller såväl pappersmaterial som kartong, födoämnen och plaster av olika slag. Men visst, lite starkare blir eggen jämfört med om den tunnats ut. Men det är en försvagning jag gärna tar.
Handtag
Unicorn bjuder inte på några överraskningar rent konstruktionsmässigt men väl ett flertal detaljer. Just det här utförandet har sidor i Micarta som nämnts redan i inledningen. De har dessutom arbetats rejält. Förvisso är sidorna flata och inte välvda men kanterna har fasats runt om och slipats på ett sympatiskt vis.
Sedan finns ett mönster som omringar det främsta designelementet på det här handtaget.
Handtaget kännetecknas av en viss blockighet, Micartasidorna och de tre stora hålen |
Jag talar förstås om de tre rejäla hål som hittas i mitten av handtagssidorna. De är genomgående vilket betyder att de förutom att ge utseendet en knuff även lättar såväl sidorna som ramen.
Den är av polerat stål och fäst i två punkter utöver pivotpunkten och i det här fallet låsmekanismen. I övrigt är kniven öppen i ryggen vilket också håller ned vikten. Storlekarna är som ofta T6 för skruvarna i handtaget och clipet och en lite mer rejäl T8 hittas i pivotskruven som förstås kan justeras.
QSP väljer att placera sin logotyp på huvudet på presentationssidan vilket är en god lösning, särskilt som skruven är D-formad vilket gör att den inte spinner om man vill spänna den eller demontera kniven.
Ryggen är öppen och här hittas två timglasformade distanser |
Handtaget är 108 mm långt och av det kan strax över nio centimeter användas för handen. Det vill säga det som återfinns bakom det fingerskydd som utgörs av främre delen av handtaget förstärkt av flipperfenan.
Tjockleken är 12,6 mm vilket tillsammans med övriga mått och ett rätt lådliknande yttre ger ett fylligt handtag. Särskilt som höjden går från ca 22 mm som minst till 28 mm vid aktern.
Det skulle kunna vara frid och fröjd om det inte vore för ett par saker som inte uppskattas. En av dem är att handtaget i min hand känns lite för fyrkantigt på något vis. Det skall påpekas att det inte har med den faktiska formen att göra. De finns knivar som drar ännu mer åt det hållet utan att kännas så, även bland QSPs modeller. Det är något med proportionerna som spökar.
Unicorn är välbalanserad tack vare hålen men handtaget blev aldrig någon personlig favorit |
Men främst är det clipet som bråkar med i alla fall mitt grepp. Det börjar redan i ett standard hammargrepp då clipet skär in i handen direkt. Något som faktiskt minskar om man trycker lite hårdare när man arbetar med kniven. När kniven då roterar i handen hamnar clipet närmare fingrarna istället vilket är att föredra.
Tyvärr blir det ännu sämre vid sabelgrepp. Då hamnar hörnet på clipet direkt mot handen och spetsen dessutom mot handflatan. Det går att justera fattningen något för att minska obehaget men det går inte att få bort helt.
Öppning och lås
Det är inom det här området som de trendriktiga detaljerna hittas. Först ut är öppningen som då i konsekvensens namn är dubbel. Eller trippel beroende på hur man ser på saken. Flipperfenan är förstås där. Sedan har jag som hastigast varit inne på hålet i bladet som är metod nummer två. Den tredje följer med låstypen och innebär i all enkelhet att man håller inne låsknappen varpå bladet svingar fritt. Men säg inget till någon lagstiftare då det gör alla knivar av den här typen till "gravityknives".
Kniven kan öppnas på ett flertal vis men flipperfenan är den som dominerar |
Sedan kan man alltid öppna kniven med två händer förstås. Vad gäller hur väl de olika sätten fungerar blir det blandade betyg. Om vi börjar med den mest uppenbara, flipperfenan så är funktionen medelgod. Liksom många andra märken har QSP gått mot att minska storleken på sina fenor. Det är en bra trend men kräver god geometri eftersom hävstången förstås blir mindre. Det är inga problem i det här fallet. Särskilt inte som bladet löper på kullager och är rätt lätt. Farten blir därmed duglig. Mindre bra är att kanterna på flipperfenan är rundade och de räfflor som finns är lite för polerade vilket gör att jag från stund till annan missar när jag skall öppna kniven.
Att öppna kniven med två händer är inte mycket att orda om. Det finns en bit blad och ett bladhål att nypa kring så det är inga problem.
Apropå bladhål så är det en av knivens mindre lyckade detaljer. Det fungerar knappt alls som öppningsmetod samtidigt som det är för stort för att enbart existera av dekorativa skäl. Möjligen kan det användas om du har mycket smala tummar och långa naglar.
Det finns flera fel med det här bladhålet. Till att börja med är det smalt och sitter för nära handtaget vilket gör att det inte är mycket att träffa till att börja med. Den egenskapen förstärks markant av de tjocka handtagssidorna som inte heller är fasade för att underlätta åtkomst. Faktum är att det är så illa att kanterna istället döljer en del av det redan smala hålet.För att lägga sten på börda är kanterna dessutom snyggt fasade. Elegant ja men det för med sig att de blir hala.
Så skall du kunna använda hålet alls måste du lägga kniven helt platt på sidan i handen och pressa tummen rak ned mot hålet och lirka in mjukdelarna av tumspetsen för att sedan försöka göra en halvmånerörelse med fingret. Något enklare blir det om man lär sig att sikta mot bakre delen av hålet. Intuitivt är det emellertid inte. Det går att använda med en pefingersnärt från baksidan av handtaget men för det är motståndet i låset en smula för stort. Så även där missar man ibland.
Bladhålet är lite för rundat, smalt och delvis skymt för att vara bra |
Om sätten att öppna kniven var sisådär så är låset och att stänga kniven desto bättre. Det här är ett button lock som sagt och som sådant fungerar det utmärkt. Bladet sitter som det skall utan rörelse i utfällt läge. Knappen är därtill hyfsat lättåtkomlig samtidigt som den sitter så djupt att det inte finns någon risk att låset skall släppa av misstag.
Kullagren gör att bladet rör sig fritt när låset släppts vilket gör det enkelt att fälla ihop Unicorn. Därmed är det här ett utmärkt lås. Jag gillar låstypen generellt och det här är en god representant.
Att bära
Även i en ficka är Unicorn en typisk mediumkniv. Den är vare sig exceptionellt bra eller dålig på något vis. Det som diskvalificerar den från att vara i topp är volymen. Kniven är en aning rektangulär i hopfällt läge och mäter då tre centimeter på höjden. Utom där fenan återfinns, där hamnar vi på 36 mm. Det närmar sig Spyderconivåer, det vill säga inte bra. Om du adderar tjockleken på 12,5 mm och längden på över en decimeter så förstår du varför jag talar om volym.
Unicorn har ett mycket blankt clip av deep ride-typ |
På den positiva sidan hamnar emellertid en relativt låg vikt på 115 gram. Inte heller det ett extremt tal men vi har ett blad som mäter åtta centimeter och därtill är rätt brett.
Utöver det så är sidorna snälla mot tyg och inte så sträva att de försvårar att vare sig dra eller stoppa undan kniven.
Clipet är snyggt fäst i en försänkning i handtagssidan. |
Här syns två saker. Dels den snygga lösningen med en platta för att täcka den skåra som inte använts av och dels det elaka hörnet på clipet som gör ont i handen |
Clipet är ett av QSPs enklare standardclip. Ett fjäderstålsclip med god spänst, ok ramp och med gott om utrymme under. Det är fäst med två skruvar varav den ena även hjälper till att hålla ihop handtaget. Clipet är även försänkt i handtagssidan vilket gör att det inte rör sig alls i sidled samtidigt som det blir mer utrymme under för tyg. Ett mycket bra sätt att lösa det problemet på.
Tyvärr finns det också negativa aspekter. Det som gör att inget av kniven syns när den bärs i fickan gör även att clipet är mycket irriterande mot handen. Placeringen i kombination med formen på handtaget är boven i dramat. Det uppstår helt enkelt ett hörn som sticker ut från handtaget och det är inte skönt att hålla kring som nämnts tidigare.
Sammanfattningsvis
Unicorn tillhör en av de där få modellerna från QSP som inte riktigt vann mitt hjärta. Det är märkligt då grundförutsättningarna finns där. Som vanligt när det handlar om det här företaget är kniven mycket välbyggd. På den punkten har jag inga negativa invändningar alls.
Den egenskapen yttrar sig på flera olika vis. Micartan, vilket för övrigt är ett favoritmaterial, är av utmärkt kvalitet och den är väl behandlad. Både formad och slipad efter alla konstens regler. "Speed holes" som de där dekorativa hålen i handtaget ibland kallas på engelska kan man tycka olika om. Men här är de snyggt utförda och de minskar förstås totalvikten. Även stålet tillhör en av mina favoriter i den här prisklassen.
Låset håller hög standard och fungerar utmärkt. Även flipperfenan gör sitt på ett kanske inte perfekt men ändå dugligt vis. Utseendemässigt gör inte Unicorn bort sig heller i mitt tycke. Med andra ord bara goda vitsord så långt. Så varför gillar jag inte kniven?
Unicorn är en EDC-kniv som faktiskt är något större än man först kan tro |
Orsaken står att finna i dels en personlig preferens och dels i två designmässiga tillkortakommanden.
Jag har nämligen kommit på att jag inte är särskilt förtjust i raka blad, i alla fall inte på mina EDC-knivar och det av flera skäl. För det första hamnar spetsen väldigt långt upp i relation till knivens tänkta mittlinje. Det gör att skall den användas får man antingen vända kniven upp och ned eller vinkla handleden väldigt mycket. Sedan ger bladformen en mycket kraftig buk. En form jag till vardags inte har så stor nytta av. Den gör sig bäst på en jakt- eller flåkniv eller andra applikationer där man har stor nytta av svepande långa snitt.
Men sedan kommer vi till två punkter som normalt aldrig missas från QSPs sida. Den första har jag nämnt ovan och det är att bladhålet inte alls fungerar särskilt väl. Det är svårt att nå, smalt och delvis skymt. Det råkar också vara mitt favoritsätt tillsammans med tumknoppar för att öppna en kniv.
Den andra punkten är förstås clipet och dess placering. Det är möjligt att någon med väsentligt mycket mindre händer än jag slipper obehaget som det orsakar. Om hela handen får plats på handtaget tror jag att problemet försvinner. Men som det är nu är det inte alls bekvämt i min hand.
Med ett rakt blad som är lite tjockare bakom eggen och ett något bredare handtag lämpar sig Unicorn även för friluftsbruk |
Med Unicorn har QSP trots det åstadkommit ett gediget bygge. Har du mindre händer och föredrar en kniv med multipla öppningsmetoder men premierar flipperöppning och ett bra button lock är det här kanske en kniv för dig. Materialval och byggkvalitet är nämligen god och den något mer robusta framtoningen och bladformen gör att den även fungerar till friluftsliv.
Specifikation:
Längd utfälld: 191 mm
Längd hopfälld: 108 mm
Vikt: 115 g
Bladlängd: 83 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 14C28N
Handtag: Micarta
Lås: Button lock
Producerad av: QSP, tillverkad i Kina
/ J - letar efter en ny kopp te
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar