Det börjar bli trångt i knivvärlden. Om man vill vända sig om utan att stöta ned en flipperkniv från den imaginära hyllan i den virtuella knivbutiken vill säga.
Jo, det går att undvika och ja det går att inrikta sig på slipjoints om man vill undvika knivtypen helt.
Men vill man ha en modern fällkniv så förefaller fenomenet jag kallade "Sillen" i förra inlägget svår att undvika. Samtidigt som det faktiskt finns mer att välja på än någonsin på marknaden så är många fällknivar av samma slag och särskilt tydligt blir det när en viss prisklass uppnås, säg 150- 250 dollar. Då är en majoritet plötsligt försedda med handtag i metall, närmare bestämt titan och utrustade med ramlås med stålförstärkning i låsarmsspetsen, löper på kullager och knivarna öppnas med en flippermekanism.
Gott så då många uppenbarligen gillar den kombinationen. Men i mitt tycke kan det bli liiiite tjatigt. Inte minst av estetiska skäl. Därför är det intressant att det börjar dyka upp allt fler "frontflippers" ett sätt att öppna knivar som varit särskilt omhuldat av Sydafrikanska knivmakare tycks det. Den varianten inverkar inte alls eller mycket litet på knivens övergripande linjer. Snyggt helt enkelt.
Ett exempel på en kniv försedd med frontflipper designad av två sydafrikanska gentlemän,
Fred Burger och Mike Skellern. "Exskelibur" från Böker och deras Plus-linje
En öppningsmekanism som är osynlig
Något jag finner intressant är att det ibland framförs kritik mot Spydercos "knöl" som uppstår på bladet för att hålet skall få plats samtidigt som man tycker att en utstickande metallfena är acceptabel. Men det är ett sidospår som mer handlar om olika smak helt enkelt.
Om man bortser från det rent utseendemässiga som trots allt är en fråga om tycke, smak och kanske tillvänjning dras flipperknivar med ett par konkreta nackdelar.
En av de främsta är att de begränsar hur en kniv kan öppnas. Med det avser jag fart. Med andra varianter på knivöppnande som hål i bladet, tumknoppar, tumdiskar och till med gravitation kan man välja om man vill smyga fram sitt blad eller i stor stil få det att explodera från ingenstans. Så icke med flippers, de är alltid snabba och ljudliga. Personligen har jag inte alltid bråttom och det kan finnas andra skäl till att vara mer diskret också.
Exempel på dubbla eller till och med trippla öppningsmekanismer finns. Som flippers med kompletterande tumknoppar till exempel. De är sällan helt lyckade då en flipper kräver en väl inställd "detent" för att uppnå maximal effekt. Vanligen ett rätt stort motstånd som plötsligt släpper och därmed ger den önskade kraften och därmed farten på bladet. Särskilt gäller det lite tyngre blad. Samma motstånd som är optimalt för den effekten är sällan önskvärd för tumöppning.
En annan nackdel är att det begränsar eller åtminstone försvårar nyttjandet av en del låsvarianter t ex "backlocks". Därför är "framelocks" överlägset vanligast på den här knivtypen tätt följt av "linerlocks". Sen dyker andra varianter som "buttonlocks" och än mer exotiska lås upp mer sällan. Ett tidigt, kanske det tidigaste, exemplet på att det går att kringgå problemet är SOGs "Twitch"-serie. Den är dock försedd med SOGs "S.A.T", det vill säga assisterad öppning. Även Buck har släppt en flipper med en variant av backlock med sin "Marksman" så visst går det.
En kniv med flipper och backlock, förvisso assisterad.
Notera hur flippern går igenom låsarmen
Sen kommer vi till avdelningen rent praktiska invändningar. Är de stora och kraftfulla så är flippers ofta i vägen vid vissa typer av skär som kräver att man får bladet nära objektet. Det gäller exempelvis vid nyttjande av skärbrädor eller om man skär emot något annat som en gren, stubbe eller planka.
Vidare tar de stor plats i fickor. De gör ju helt enkelt kniven bredare. Så när en sån kniv skall mätas skall det för rättvisans skulle inte tas mått över "magen" utan på bredaste stället, det vill säga flippern.
Hur mycket plats kniven tar beror självklart på hur flipperfenan är utformad.
Förutom platskravet kan de vara "Pocket Peckers" för att använda ett uttryck lånat från Youtube-recensenten Nick Shabaz. De har en tendens till att vilja skava mot allt annat som eventuellt befinner sig i samma härad som kniven. Det gäller framför allt spetsiga och långa flippers och särskilt om de inte är väl fasade eller har vassa räfflor på toppen.
En mindre uppmärksammad nackdel är även att de alltför ofta skäl utrymme från handtaget. Det är emellertid en nackdel de delar med alla felaktigt utformade "choils" på marknaden. De som händer är att handen tvingas bakåt. Det medför även att man kommer längre ifrån det som skall skäras med sämre kontroll och precision till följd. För att komma runt det infördes gigantiska "forward choils" att stoppa fingrarna i. En mycket populär detalj på många moderna knivar, vilket även gäller även för dem utan flippers. De gör kniven halvt omöjlig att skära i mjuka material med då det mesta vill fastna där. Men det är annan fråga.
Tyvärr händer det även alltför ofta att de förstör ergonomin på annars tämligen bra handtag genom att ha fel form. Typexemplet är varianter av vad jag kallar "hajfenor", flippers som när kniven är stängd vinklas framåt eller är krafigt krökta. Vad händer med dem när knivbladet är framme? Jo, de vinklas bakåt - in i fingret eller handen vilket inte är skönt alls.
Nu kanske man får intrycket av att jag avskyr flipperknivar. Det gör jag inte alls och äger ett antal. Det finns som bekant fördelar med konstruktionen också. Det är ett lätt och smidigt sätt att öppna en kniv, det gör dem snabba, de är inte i vägen när man skär genom saker som tumknoppar kan vara och tumplattor nästan undantagslöst är.
Men jag vill inte se dem på riktigt så många knivmodeller. Det känns som det går slentrian i hur knivar formges. Det blir som tidigare sagts tydligare i vissa prisklasser. Det är som det förväntas av konsumenten eller åtminstone tror tillverkarna det. På samma vis skall knivar i en viss prisklass ha "superstål" vare sig det är påkallat för det tänkta användningsområdet eller ej.
Vad jag efterlyser är lite mindre fiskstim och lite mer variation.
Vad jag efterlyser är lite mindre fiskstim och lite mer variation.
/ J - ute och fiskar
#knivesandbikes #knivigtvarre
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar