tisdag 2 oktober 2018

Dagens bild nr 159 "Insidan"


Det lär vara insidan som räknas. I alla fall om man får tro uttrycket och några recensenter på YouTube i vars filmer det alltid ingår att montera isär knivar vare sig det behövs eller ej. De kan till och med rikta hård kritik mot en konstruktion för att den inte är "isärplockarvänlig" nog. De hävdar att det behövs för "maintenance" d v s underhåll. 

Sällan har jag hört så mycket skitsnack. Enda anledningen är att några gillar att plocka isär saker och ting men det kan vara argument nog kanske. Det vimlar nämligen av knivar som är nitade och är hur bra som helst och har fungerat i evigheter utan att behöva demonteras. Alla slipjoints till exempel med SAKs i spetsen och sade någon Opinel,  Buck 110 eller Al Mar? Själv tänker jag specifikt på en Puma 4-Star ägd av min mors man som använt den för jakt i tiotals år. Ni vet, använt kniven, inte suttit vid ett skrivbord och filmat den. 

Men visst även jag anser att det är lämpligt att kunna ta isär knivar för rengöring om man envisas med att stoppa dem fulla med finesser som fjädrar, extralås, kullager med mera. Och det ÄR lättare att justera en pivotskruv som just skruvad. Nitade konstruktioner kan förvisso oftast också trimmas genom att knackas på men man riskerar alltid utseende och funktion. "The Inside"


Just den här kniven var tämligen välfylld med fett från fabriken. Inte helt ovanligt med knivar från Kina. Misstänker att de tar i för att de vill förhindra korrosion innan kniven når kund. Men den mängden smet gifte sig inte väl med damm. Det blev segt. Därför åkte den isär, rengjordes och förseddes med en liten droppe olja. Nu är den blixtrande snabb. 

Modellen är en många TS-någonting från Two Sun och var en present till min dam som önskade något litet. 

Insidan är synnerligen modern med alla de detaljer som hör till en flipperkniv. Kullager i keramik, detentkula i samma material, stålförstärkning för låsarmen som även agerar översträckningsskydd. Vidare har den stoppinne monterad i bladet och stålbrickor mellan lager och titansidor för att förhindra onödigt slitage. Kniven är endast fäst i två punkter totalt men backspacerns konstruktion med styrtapp och en liten tub för fånglina stabiliserar konstruktionen i sidled. 

Så insidan kanske säger något ändå. I det här fallet att kniven är sunt konstruerat utifrån sina förutsättningar och att det gjorts med gott handlag. 


/ J - demonteraren


PS. Även jag plockar isär många om än inte alla knivar jag recenserar. Dock av ren nyfikenhet för att se vilka lösningar tillverkaren valt inte för att det behövs.  

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar