torsdag 4 oktober 2018

Dagens bild nr 160 "Pikal and Pruner"


Ibland är termer och uttryck från engelska en smula svåröversatta. Det märks inte minst i programmet "Forged in Fire" där de sällan får något rätt. 

Men här handlar det om den här något udda bladformen som i stort är en "örnnäsa" med eggen åt fel håll och som kallas "pruner". Direktöversättningen är att det är en beskärnings- eller trädgårdskniv. Syftet med den är att användas för beskärning av buskar och träd. Kroken gör att ämnet inte glider från eggen lika lätt och riktningen uppåt gör att du kan dra skäret mot dig och samtidigt se vad du gör. 

Den övre kniven däremot har en annan mycket mer olycksbådande grundtanke. Formen med eggen uppåt kallas i de här sammanhangen för "Pikal" vilket har med sydostasiatiska kamparter som inkluderar knivar att göra. Den kniven är helt enkelt gjord för att sprätta upp folk med. Det finns inget fint sätt att säga det på! 

Sen kan den förstås användas till trädbeskärning den med.


"Pikal and Pruner"


Kniven med den smått aggressiva framtoningen är en customkniv döpt till "Raptor" jag en gång recenserade för Knivshop och kommer från thailändska Tora Tactical Knives. Den är synnerligen modern med sin enhandsöppning via en massiv tumplatta och sitt ramlås och clip. Det backas upp med material som titan, kolfiber och Elmax-stål. 

Den undre kniven är dess raka motsats och har hängt med i hur många år som helst. Bladet är i kolstål av något slag, handtaget i trä och den har fått sin beskärda del av tunga sysslor under sin existens. Dels kommer den från någon loppis någon gång och var kraftigt begagnad när jag köpte den för tio kronor. Sen använde jag den under de år jag var husägare till att sprätta upp pellets-säckar och kapa de buntband samt plast som säkrade pallarna.  Det blev understundom tungt jobb och säckar räknade i hundratal. 

Trots avsaknaden av lås och moderna finesser var den utmärkt för ändamålet. Något att ha i bakhuvudet när blandade (främst amerikanska) recensenter på nätet hävdar att kroppsdelar börja ramla av så fort "linlerlocken" är för klent byggd!


/ J - J uppsprättaren

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar