torsdag 27 december 2018

Liten låsencyklopedi, del II - "Back lock"


Efter publicering av "Liten låsencyklopedi" framfördes bland annat i Facebook-gruppen "Echo Delta Charlie Network" önskemål om en fortsättning på diskussioner kring lås och då främst hur de fungerar. Det känns som ett logiskt steg och ligger för övrigt i linje med vad som tidigare utlovats. Därmed tänkte jag presentera en serie inlägg som centreras kring olika låstyper. Först ut är en av de vanligaste systemen och det som kanske främst i gemene mans ögon är det som förknippas med lås på fällknivar nämligen "back locks". Även om jag är övertygad om att de flesta inte vet att de heter så.


Back locks


Tidigare har jag hävdat att anfadern till den här typen av låskonstruktioner hittas i de olika varianterna av "clasp locks". Det var något förenklat och jag skulle vilja förtydliga påståendet genom att säga att det beror lite på vilka definitioner som används. Samtidigt kan det nämligen sägas att låstypen skulle kunna ses som en utveckling av en klassisk "slip joint" där man försett den på den typen av kniv redan existerande ryggfjädern med en hake som kan falla ned i en fördjupning i bladet. Det som komplicerar det hela är att utvecklingen av lås på fällknivar likt många andra tekniska landvinningar skett parallellt på flera platser. 


Andra varianter av lås med fjäder på ryggen,  "swivel bolster" på en stilett från SKM"ring Lock" på Colds Steels 
Okapi-kopia Kudu och en Navaja från Joker med ett "clasp Lock"


På de äldre typerna utgör fjädern själva handtagsryggen eller återfinns ovanpå den. Det senare exemplifierat på bilden av Kudu. På stiletter och traditionella Navajas hittas sedan en pigg på bladbasen som faller in i korresponderande hål i låsarmen. Sen finns det ett otal varianter på den exakta utformningen av området där blad och låsarm möts samt hur det skall släppas. Det kan ske med fingrarna som på en "picklock-stilett", med hävstång som på många spanska "navajas" eller med en ring som på en modern Okapi till exempel. Den här typen av lås är mycket gamla och de utvecklades så snart det fanns tillgång till fjäderstål av tillräckligt god kvalitet. I tid talar vi om slutet av 1600- och i början av 1700-talet. 

I syfte att särskilja de olika låstyperna får man studera detaljerna närmare. Lock backs skiljer sig från clasp locks på främst två områden. Dels har låsarmen fått en separat fjäder istället för att utgöra den fjädrande kraften i sig själv och dels har den försetts med en klack som fäster i bladbasen när den aktiveras. 

Några mycket kända knivmodeller med den här typen av lås: överst Mercator K55K  idag tillverkade 
av Otter-Messer, Bucks modell 110 Hunter och Spyderco Delica


Själva konstruktionen är annars genomgående enkel. Den bygger på en fjäderbelastad låsarm som roterar kring en pivotpunkt. När bladet öppnats faller låsarmens klack ned i fördjupningen i bladbasen och hindrar därmed bladet från att rotera vidare. För att deaktivera låset pressas sedan den bakre änden på armen nedåt mot fjäderkraften vilket höjer klacken och frigör bladet. 


I stängt läge hindrar den fjäderbelastade låsarmen även bladet 
från att öppnas av egen vikt då det krävs viss kraft för att övervinna motståndet


Hur kontaktytan mellan blad och låsarm är utformad och 
bearbetad påverkar hur knivens gång upplevs


Aktiverat är låset mycket enkelt, 
en klack som passar i ett hack och därmed förhindrar rörelse


Längden på låsarmen kan varieras och ytterligheterna kan exemplifieras med två knivar från svenska EKA. Modellen Swede 92 har en extremt lång låsarm som sträcker sig hela vägen till den bakre änden på handtaget. Det är där man trycker när låset skall släppas. Motsatsen är det som även kalls "mid- eller front locks" där armen är betydligt kortare och som återfinns på Swede 60. 


Två back Locks från EKA där Swede 92 har extremt lång låsarm och Swede 60 en mycket kort


Fördelarna med en kortare arm är helt enkelt att låset i teorin blir starkare eftersom det är lättare att eliminera flex* i en kortare bit stål än i en längre. Den kanske viktigare fördelen är emellertid att låset blir lättare att hantera då kniven skall fällas ihop eftersom det kan hanteras med en hand. Den här varianten även kallad "mid-lock" tillskrivs ofta den amerikanske knivmakaren Al Mar men även här slog K55K hans knivar med mer än hundra år. Jag tror att de amerikaner som skriver knivhistoria kan var något etnocentriska från stund till annan.

Trots att låstypen vid det här laget tillhör seniorerna så är den "still going strong", med betoning på "strong". När tillverkare vill ha robusta och starka knivar utan att krångla till det är back locks fortfarande stapelvara när det gäller lås. Det finns många exempel på återväxten. Inte minst har Buck som är ett av de märken är mest kända inom området lanserat en rad nya varianter på sin klassiska 110, dels automat-versioner men även lättviktsversioner i både budget- och mer påkostade utföranden. Andra klassiska märken som nyligen släppt nya knivar med back Locks är Spyderco med Lil Native, Böker med Patriot, Benchmade med Summit Lake, CRKT med Noma och OKC med Dozier Strike.

Hos svenska knivmärken återfinns de t ex i modeller som EKA Swede 10, 88, 92 och Fällkniven U2, TK4 och FH9. Italienarna är inte sämre med representanter som Viper Start, Lionsteel TM1 och Maserin Nimrod  samt alla de kraftigaste Extrema Ratio modellerna som alla är är back locks.

Men även nyare märken använder sig av det här låset och typen återfinns i knivar som Steel Will Gekko, Real Steel Snow Leopard, QSP Copperhead och Manly Peak bara för att nämna några.


Några kända knivmodeller utrustade med Back Locks:

  • Mercator K55K
  • Buck 110 och 112
  • Många 110-derivat där några mycket välkända modeller är: Case Mako, Schrade Uncle Henry LB8, Bear & Son Hunter, Puma Prince, Böker Hunter samt Kershaw Wildcat Ridge
  • Puma 4-star
  • Al Mar Eagle
  • Spyderco Police, Endura och Delica
  • SOG Tomcat
  • Gerber Gator
  • EKA Swede 60
  • Böker Davis Classic

/ J - i låstagen


* Det var bland annat det som föranledde Spyderco att utveckla ett alternativ för sin gigantiska kniv "Tatanka". Lösningen blev vad de kallar "powerlock" vilket via en länk förkortar låsarmens längd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar