måndag 10 december 2018

Dagens bild nr 164 "Elefanten i rummet"


Ja, direktöversättningar faller inte alltid så väl ut men "the elephant in the room" får bli "elefanten i rummet" även om det är svengelska. Men andemeningen kanske kan förstås? Något stort och klumpigt som ingen vill tala om trots att det här påtagligt. Här handlar det om rejäla brister hos en dyr och relativt känd kniv.

"The Elephant in the Room"


Det här är en bild jag även delade på Instagram. Den föreställer en mittsektion av en för att vara masstillverkad tämligen exklusiv kniv, Todd Beggs Glimpse 7.0 från hans Steel Craft series. 

Vad den visar är en av knivens största akilleshälar. Det som föranledde bilden och fick mig att reagera kraftigt var att jag innan jag haft förmånen att hantera föremålet ifråga hört hur den skulle ha "utmärkt ergonomi" och att herr Begg var mästare på området. Jag undra då om den eller de personer som hävdar det använt den till något annat än att skära papper med i någon YouTube-video. 

Det där handtaget är nämligen allt annat än bekvämt även om det skulle kunna vara det. Orsaken står att finna i den väldigt prominenta bågfilen som återfinns där mitt pekfinger förväntas placeras. Det spelar ingen roll om kniven fattas i hammargrepp eller sabelgrepp, obehaget måste ändå undvikas. Det värsta i kråksången är att det inte heller är så att utseende fått gå före funktion vilket ofta är fallet när det kommer till design. Den är ju det fulaste på hela kniven och förstör linjerna på ett annars tilltalande handtag. Det bör i ärlighetens namn tilläggas att den här lösningen inte återfinns på andra knivar som han gjort. Således återstår bara en förklaring, den är...

...en stor jäkla miss helt enkelt!

Sen var det avståndet från det obehaget fram till själva eggen. Ser ni hur långt det är? Hur förväntas man få kontroll på det som skärs då? Kan man smyga fram ett finger framför den där hajfenan? Nja, bara om du har extremt små fingrar eller placerar nämnda kroppsdel lågt ned på fenan. Inte optimalt alls. Sen kan adderas att handtaget utanför bilden har en rasp som "backspacer". Inte heller det är helt genomtänkt. Men där förstår jag åtminstone varför. I det fallet har utseende prioriterats. Men det är i alla fall ärligt.

Nä, ett stort jäkla grått djur är vad det är!


/ J - på safari

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar