fredag 24 maj 2024

Ny kniv - SRM 401L

Lätt, välbalanserad, slank och elegant är de ord som bäst beskriver mina första intryck av den här kniven från kinesiska SRM. Modellen som är döpt till 401L GT avviker en del från deras vanliga knivar i det att den närmast påminner om en fällbar puukko. Särskilt som handtaget är till synes enkelt i formen med endast en fasad kant som rundar av det. Därtill hålls hela kniven ihop av endast två skruvar varav pivotskruven är den ena. 

Därtill bidrar förstås den skandinaviska slipningen till intrycket. 

SRM 401L


401L är förvisso ingen bjässe men heller inte helt liten då den är 191 mm lång i utfällt läge. Av det utgör bladet 83 mm. Sedan bör det påpekas att bladgodset endast är 2,5 mm tjockt vilket gör att den här kniven skär förbaskat bra kan jag avslöja redan nu. Jag har nämligen  hunnit använda den lite innan jag skrev de här raderna. Stålet är för övrigt det 10Cr15 som SRM börjat använda på ett flertal av sina modeller. Ibland har det kallats ett kinesiskt "VG10". 

Kniven är generellt mycket tunn och det gör att vikten är så låg som 68 g. Det och det faktum att bladet är närmast helt dolt i handtaget när kniven är stängd gör den mycket lättburen. Särskilt som kniven öppnas med en front flipper som troligen är världens minsta. 

Själva öppningen är förvånansvärt kvick med tanke på det. En del av förklaringen hittas i det tämligen svaga motstånd som detent-kulan bjuder på. Det är med andra ord ingen kniv för den som är allergisk mot den företeelsen. Faktum är att kniven enkelt kan gravitationsöppnas om du känner för det. Det behövs inte ens en särskilt stark handledssnärt. 

Men det övergripande intrycket är mycket positivt. Kniven är snygg och elegant och därtill mycket välbalanserad. Sedan får man SRMs utmärkta "Ambi clip" på köpet. Det där clipet som kan avlägsnas utan verktyg. 

Jag ser fram emot att bära och testa den här kniven inför kommande recension!


SRM Knives




/ J - positivt överraskad

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar