onsdag 15 maj 2024

Ny kniv - Civivi Starflare

Att jag föll pladask för det här utseendet kanske den som följer mitt Instagramkonto förstår. Där dyker det nämligen med ojämna mellanrum upp en kniv som jag verkligen gillar i form av Spydercos Des Horn. Vad har den med den här skapelsen kallad Starflare från Civivi att göra?

Jämför ni utseendet förstår ni genast varför. Båda har distinkta Wharncliffe-blad och överlag en tydlig estetik som inkluderar linjer från handtaget som går igen i bladet. Någon kommenterade när jag lade upp en bild att de var lika och de måste tillstås. Men i samma andetag måste sägas att Starflare är ännu mer lik en kniv av Wimpff som för övrigt serieproduceras av Schweiziska Klötzli. Uppenbarligen har även Des Horn hämtat inspiration därifrån.

Det må vara hur det vill med den saken. Slutresultatet är i vilket fall som helst mycket slående. Det finns många små detaljer att undersöka på Starflare. 

Civivi Starflare


Men förutom de övergripande formerna och det mycket spetsiga bladet har knivarna inte mycket gemensamt. Jo, en sak till, de är båda mycket välgjorda. Civivi brukar vara duktiga på det här med "action"/handhavande men den här gången har de överträffat sig själva. Låset är ett exemplariskt utfört "button lock" och lager har aldrig varit mjukare tror jag. Förvisso har jag vant mig vid den känslan från det här företaget men den här kniven tar det hela ett steg längre. Det gör att kniven är extremt mjukt att båda öppna och stänga. 

Sedan är många detaljer precis som de skall, det gäller exempelvis hur allt är slipat och rundat. Det och proportionerna gör kniven riktigt bekväm att hålla i. Handtaget är 11,7 cm långt och hela kniven mäter strax över 20 cm totalt. Även clipet fungerar väl och tumknopparna hittas där de förvänats, bara för att nämna något. 

Sedan kommer vi till något ännu viktigare och det är att bladet är riktigt tunt bakom eggen så det skär förbaskat bra också. Sedan är det inte överdrivet tjockt från början heller för den delen, det mäter 3 mm till en längd av 84 mm. Så det är inte en riktigt liten kniv heller men vikten är låga 98 g. 

Den var snygg också, sade jag det?


Civivi Knives




/ J - nyknivsmyser

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar