tisdag 16 juli 2024

Ny kniv - QSP Unicorn

Låt mig presentera en kniv från QSP döpt till Unicorn. Det är en av mina senaste knivar från ett favoritmärke och som namnet antyder är den en smula originell. Förlagan är kända för att vara notoriskt svåra att hitta och detsamma gäller om sökområdet avgränsas till min knivsamling även om jag äger minst en knivmodell till med samma namn.

QSP Unicorn som den anländer. De tillhör de få företagen som faktiskt har den aktuella kniven på den medföljande skissen


Det som är udda är i mitt fall vare sig öppningsmetod, lås eller material. Kniven öppnas nämligen med ett bladhål, tja eller knappt men det kan vi återkomma till, vilket är ett av mina favoritsätt att trolla fram ett knivblad. Därtill finns en flipperfena för den som vill nyttja en sådan istället. Det var första krysset i rutan för trendiga knivar, flera alternativa sätt att fälla ut knivbladet.

Sedan är inte heller "button locks" nya längre även om QSP inte var först ut med dem.* Men trendiga är de! Det var kryss nummer två. 

Sedan var det materialen. Stål hittas i clipet och i handtaget återfinns Micarta som är ett av mina favoritmaterial. För den som föredrar andra material finns kniven även att tillgå med tvåfärgad G10 i ett par olika kombinationer.  Inte heller bladstålet överraskar, 14C28N är ett frekvent använt stål med erkänt goda egenskaper för prisklassen. 

QSP Unicorn


Så många fler matieral finns inte förutom möjligen keramiken i lagren och "detent"-kulan då. Inte heller handtagets urborrade hål är helt originella. QSP har gjort det förut i exempelvis sin Canary-serie. 

Nej, det som är lite udda är bladformen. Förvisso kallad en drop point och det kanske det tekniskt är men den ligger i så fall förbaskat nära vad som brukar kallas ett rakt blad. Det ger i det här fallet ett brett blad med en kraftigt uttalad buk och inte så mycket till spets. En form jag vanligen inte föredrar på mina knivar.**

Oftast är mina EDC-knivar något spetsigare och har inte lika breda blad. Men den här kanske överraskar mig positivt, vem vet? Hur som haver är  handtaget mycket bekvämt att hålla i så det finns åtminstone en bra grund att stå på. 

Jag återkommer med en rapport om hur den här fantasihästen kan mäta sig med andra djur i knivsamlingen.


QSP Knife



/ J - letar fabeldjur


* Min första personliga erfarenhet av den typen av lås kom från en Böker Speedlock från slutet av nittiotalet. 
** Även om jag förstås har ett antal med snarlik form, inte minst Two Sun Dynamo

#knivesandbikes #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar