måndag 10 oktober 2016

Knivrecension Kizer Ursa Minor

- déjà vu



Som många andra hajade jag till när jag såg den här kniven för första gången. Både intressant men ytterst familjär var känslan och därför var jag inte alls svårövertalad när jag fick möjlighet att testa den för Knivshops räkning.

Jag hajade inte till för att den är nyskapande och unik utan tvärtom för att "Ursa Minor" från Kizer är kusligt lik något vi redan sett från deras sida och det flera gånger till och med. Lite av samma känsla som infinner sig när man ser melodifestivalen. Vart har jag hört den förut tänker man. Det verkar vara något som kännetecknar Kizers utbud av knivar den sista tiden. 

De verkar ha förstått det själva och har annonserat att de skall "lugna ned sig" inför nästa år och inte släppa tillnärmelsevis lika många modeller. De har presenterat närmare hundra modeller under 2015-2016. Från början såldes alla knivar bara som "Kizer" men snart blev de uppdelade i olika kategorier som "Bladesmith"-serien och de något enklare "Vanguard"-knivarna. För Bladesmithserien gäller att handtagen är i titan, de flesta blad löper på kullager och att de i många fall försetts med samma ytbehandlling accentuerat av blåanodiserade detaljer vilket bidragit till att de påminner om varandra. 

Fast ännu mer bidrar att linjespelen är tämligen uniforma trots att olika customdesigners/knivmakare ligger bakom modellerna.  

Tvillingar? Nej, det är bara den främre som råkar vara döpt till "Gemini". Ursa Minor på topp



För att exemplifiera: Först ut var Gemini designad av Ray Laconico. Modellen var en produktionsversion av hans customkniv "Jasmin" och för den som önskade en mer substantiell kniv släpptes även den större Intrepid i samma veva. De är besläktade vad gäller formspråk även om de inte är identiska. En sak som dök upp på den sistnämnda var en "harpunspets" på bladet. Den hittades förvirrande nog även på "Kane", en kniv i Kizers modellprogram  som var ännu lite större och även den tämligen likartad utseendemässigt. Det märkliga var emellertid att den hade en helt annan upphovsman, Matt Degnan. 

Förvirringen blev sen total när modeller som Eliminator och framför allt "Velox 2" dök upp. Båda formgivna av Vagnino men kunde lika gärna haft någon av de andra två som upphovsman. Sen toppades moset med den här modellen, Ursa Minor och cirkeln var sluten.

Kizer Ursa Minor


De tre först uppräknade knivarna var åtminstone olika stora. Visst finns det skillnader men de kräver sin (kniv)man/kvinna för att upptäcka. Det går att konstatera att Laconicos, Degnans och Vagninos knivar i Kizertolkning ligger tämligen nära varandra utseendemässigt. Fördelen är att om man uppskattar en av dem gillar man troligen allihop. Frågan är snarare vilken eller vilka man skall välja. 

Den här kniven "Ursa Minor" baseras på Laconicos kniv "Baby Bear" och är förenklat uttryckt en Gemini med ett Intrepidblad. 


Blad


Den liknelsen bekräftas när bladet granskas närmare. Det är helt enkelt en förminskad version av ett Intrepidblad. Det innebär att istället för Geminis droppoint har Ursa Minor en clippoint där den övre delen dragits upp till vad om ibland kallas "harpunspets" då den bildar något som kan liknas vid en hulling. Bladet är också skålslipat istället för flatslipat vilket ger andra skäregenskaper.

Stålet är som vanligt S35VN vilket vi har hunnit vänja oss vid det här laget när det kommer till Kizers Bladesmith-serie. De enklare Vanguardknivarna förses istället med VG10 för att hålla ned kostnaden. Kizer uträttar inga mirakel med stålet men de förvaltar det väl. I det här fallet nästan bättre än hos Gemini i och med att de är mindre gods bakom eggen. Det gör att den skär bättre i vissa material. Sen spelar geometrin in och förtar något av det intrycket. 

Ett intressant blad. Clipoint med "harpunspets" och en skålslipning


Ytbehandlingen är en mästerligt utförd stentumling som är jämn och konsekvent och som sen polerats till halvglans. Fördelen med den finishen är att den döljer repor väl vilket verkligen inte kan sägas om handtaget. Skall jag kritisera något så är det att kombinationen av bladbehandling och nyans på handtaget gör att kniven ser väl musgrå ut. Samma kritik riktar jag mot till exempel Spydercos Nirvana. Man ser knappt vart handtaget slutar och bladet tar vid. Jag efterlyser därför mer konstrast för att locka ögat. Men det är sobert, det får medges. 

Loggan har efterhand blivit föredömligt diskret. Som synes är eggen inte perfekt nära ricasson


Bladet är mycket diskret märkt. Kizer har förstått det här med text och loggor. De lyckas få med den information de önskar med både logotyp, modellnamn, modellnummer, designer och stålsort utan att bladet känns nedklottrat trots mängden text. Imponerande med tanke på att allt tillsammans utgör en halv novell.

Bladformen är enkel och följer sin customförlaga Baby Bear även om de flesta bilder jag sett av dem visar flatslipade blad. På längden mäter bladet ett hår under åtta centimeter och egglängden är densamma vilket är ett förhållande jag uppskattar. Bladgodset är hela fyra millimeter grovt och det kan skönjas i hur kniven uppträder. Slipningen tunnar ut bladet rejält mot eggen till och harpunformen gör det detsamma även ut mot spetsen.

På tal om spetsar så är den mycket bra och precis som jag vill ha den, spetsig. Eftersom bladet i grund och botten följer Laconicos sedvanliga enkelhet så har du en bit rak egg nära handtaget att arbeta med för lite tyngre snitt, en buk för de uppgifter som tarvar mjukare längre skär och en spets för detaljarbeten. Ungefär det du kan vilja få ut av ett knivblad. Eggen är godkänd från fabrik och är jämn och symmetrisk. Möjligen har man likt många andra tillverkare slarvat något närmast ricasson där eggen saknas några millimeter. Men överlag är den bra utförd.

Det är bra om spetsar är...spetsiga


Hur upplevs kniven i hand och att arbeta med? Enkelt uttryckt - som en Gemini fast något lite sämre. Inte så konstigt kanske. Ergonomin är som sagt närmast identisk men bladen skiljer knivarna åt. Förutom slipningen är godstjockleken inte densamma. Ursa Minor är en millimeter grövre och i sammanhanget är det rätt mycket vilket även märks på hur den presterar. Du får helt enkelt använda lite mer kraft i alla typer av skär jämfört med Gemini. Möjligen undantaget kött där de är svåra att skilja åt prestandamässigt men där fördelen väger över något till Ursa Minors fördel istället.  


Handtag


Om Gemini och Ursa Minor är lika på bild så är det är när du håller i kniven som den riktiga déjà vu känslan infinner sig. Handtaget är i princip identiskt med Gemini och därför gäller allt jag sade om det även den här kniven. Konstruktion och material är desamma. Du bjuds på två mjukt formade och välvda titansidor som försetts med en kritliknande yta. De är sammansatta med en kort backspacer som även inhyser fånglinehålet. Den och sidorna är fastsatta med två skruvar som förutom pivotskruven är det som håller ihop kniven. Enkelt, funktionellt och elegant. Precision och toleranser håller högsta nivå.

Enkelt, snyggt och funktionellt. Som alla Kizers Bladesmith-knivar är Ursa Minor ytterst välbyggd


Ergonomi och komfort är utmärkt både i hand och ficka. Den lilla negativa detalj som finns hos Gemini på grund av att spetsen på clipet är vinklat utåt är åtgärdat på Ursa Minor i och med en annan typ av clip.

Det innebär att den här kniven är riktigt bra att hålla i och att alla grepp fungerar. Ett extra plus blir det för den naturliga rampen för tummen som bildas på ovansidan på bladet i och med harpunformen. Det ger ett extra stöd när man vill trycka nedåt på bladet för tyngre kontrollerade skär. Inte bara snyggt utan även praktiskt. 

Det enda minuset jag ger Ursa Minor är något som den emellertid delar med alla knivar som har en öppen konstruktion. Jämfört med backlocks och andra knivar med sluten rygg så blir det ett ökat tryck mot handen om man kramar handtaget hårt av det enkla skälet att det finns mindre anläggningsyta och fler kanter att skava emot. Det är ofrånkomligt med den lösningen. Det får vägas mot att de är lättare att rengöra.

Ett ergonomiskt handtag som fungerar i alla grepp. Varför krångla till det?


Alla kanter och hörn är annars väl fasade, slipade och rundade. Det finns inga negativa anmärkningar att komma med där. Kizers Bladesmith-serier är synnerligen välgjorda. Det är inte många andra  som slår dem på fingrarna när det gäller genomgående kvalitet och jag vill nog jämföra dem med andra produktionsknivar i toppskiktet som till exempel Protech och Spydercos Taichungknivar för att nämna några.


Öppning och lås


Som det mesta som Kizer gör är det här en flipperkniv med titanlås som löper på kullager. Det märks att övning ger färdighet även för tillverkare och de börjar behärska konsten. De har varit bra redan från start men Ursa Minor är exceptionellt smidig. Jag vet inte vad som skiljer den från Gemini rent tekniskt men just det här exemplaret är i vilket fall aningen lite bättre på alla punkter. Då skall tilläggas att redan Gemini var mycket bra. 

En examplariskt utformat flipper som fungerar hur du än bär dig åt


Bladet formligen flyger fram oavsett hur du håller kniven eller vilken vinkel eller rörelse du använder för att få fram det. Att funktionen är så bra kan tillskrivas god geometri och väl avvägd storlek samt placering av flippern. Den saknar varje form av "jimping"/räfflor men det är inget jag saknar här. Till det skall läggas en vältrimmad detent och keramiska kullager. Jag funderar på om det är så att bladet möjligen är lite tyngre på Ursa Minor än på Gemini och att det är det som gömmer den lilla nyansskillnad som finns. I vilket fall är kniven en dröm att flippa för den som uppskattar det.

När bladet väl är ute finns inga negativa invändningar alls. Bladet känns helt solitt. Det inte bara saknar glapp eller spel utan även det lilla flex i sidled som kan finnas i en del fällknivar lyser med sin frånvaro. Det är nära perfektion. Tänk inte bankvalv, tänk ZTs bästa modeller på området. Lägg därtill att låser är lätt att komma åt och släppa. Faktiskt något bättre än på min äldre och mer intrimmade Gemini. Jag tror att den extra millimetern blad spelar roll då utrymmet för tummen blir något större.

Om flippern är bra så är låset ännu bättre. Ramlås i den högre skolan


För att inte översträckning av låset skall ske finns förstås ett översträckningsskydd. Det är nästan obligatoriskt på den här typen av knivar. På Ursa Minor och de flesta Kizerknivarna är det gömt på insidan av låsarmen och är en del av stålinlägget som utgör anläggningsyta mot bladet. En enkel och snygg lösning. 


Att bära


Redan Gemini var en storhet i fickan och eftersom den här kniven har samma yttermått gäller detsamma här. Mjukt rundade former, en inte avskräckande vikt på drygt hektot och en bredd och vidd som är lagom för en god fickkniv gör att den är ett föredöme på den punkten. De rundade hörnen gör även att man inte stöter i handen i något vasst när den dyker ned i fickan för att hitta försvunna skatter. 

Mjukt rundande former, sympatiskt låg vikt och ett utmärkt clip gör kniven lättburen


Men sen trollar Ursa Minor fram trumfkortet och det är clipet! Redan med "Splinter" visade Kizer att de är en av få som lyckas göra skulpterade clip spänstiga nog för att faktiskt fungera även praktiskt och inte bara se snygga ut. Förutom att det skänker en lyxig arbetad känsla åt kniven så har det här en funktionsmässig fördel gentemot Gemini. Det saknar utåtvinklad spets, den enda invändningen jag hade mot det gamla. Det innebär att det känns mindre mot handen när man håller i kniven och att det inte heller skrapar i saker lika lätt. Högsta betyg även på den punkten.

En bit av kniven sticker upp ur fickan. För min del kunde
den fått vara lite mer diskret


Clipets primära funktion att hålla kniven på plats är utmärkt och den glider lätt upp och ned i fickan och stannar där den skall.  Det är inget "deep carry" clip utan en bit av kniven syns. Det underlättar åtkomsten hävdar somliga även om jag inte håller med då jag tycker att det är lika smidigt att fiska upp en kniv som sitter djupare som jag greppar dem. För min del hade kniven gärna fått vara något mer dold. 


Sammanfattningsvis


Vilken kniv skall man då anskaffa om man gillar Laconicos knivar i Kizertolkning? Vill man ha en större kniv är valet tämligen enkelt för då väljer man en Intrepid men jag tycker personligen att Gemini och Ursa Minor är snäppet vassare för EDC-bruk med sitt något nättare format. 

Vilken jag främst rekommenderar av de två däremot är avhängigt två saker. Dels om du redan äger en Gemini. Då är det nog mest samlarintresse som skulle motivera inköp av ännu en kniv med såpass likartat utseende. Det andra är om du tänkt använda kniven mycket och i så fall till vad. Jag anser att Gemini är den bättre skärmaskinen överlag med sitt fullt flatslipade blad och tunnare gods.


Elegant, smakrik som en välgjord kopp kaffe


Men Ursa Minor har sina fördelar. Utseendemässigt händer det mer helt enkelt. Bladet är "intressantare" än en ren flatslipat droppoint med sin skålslipning, falskegg och harpunrygg.

Tumrampen som harpunspetsen utgör ger också en liten praktisk fördel då den känns bra att vila tummen mot. Sen är Ursa Minor faktiskt ännu bättre när det kommer till att fälla in och ut. Den flippar aningen bättre vilket kan bero på tyngre blad eller att motståndet är ännu bättre finjusterat. Låset på Ursa Minor är även något lättare att släppa. Bra har blivit bättre den här gången. 

Men den största fördelen återfinns nog i clipet, vilket förutom bladet är vad som visuellt skiljer knivarna åt. Ursa Minors clip är trots att det är skulpterat bättre, något jag aldrig trodde jag skulle skriva. Framförallt på grund av att det saknar utstickande spets vilket både gör kniven bekvämare i hand och att den skrapar i saker i omgivningen mindre.

Valet är inte helt enkelt. Välj den vars blad tilltalar dig mest!


Men en sak går inte att komma ifrån, Gemini skär bättre i de flesta medier jag prövat. Jag tog en extra sejour med tomater, morötter, papper och kartong bara för att försäkra mig om att jag inte missuppfattat det hela innan jag skrev färdigt den här texten. Men nej, det en millimeter tunnare godset och flatslipningen spelar roll både i köket bland vitlök och paprika och i förvaringsboden för att strimla bonus-sonens gamla piltavla i kartong. Den glider något lättare genom nästan alla material helt enkelt. Så vet du med dig att du skär mycket, välj Gemini. Om du däremot ägnar dig åt mindre volym skärande, välj Ursa Minor. 

Skillnaderna är inte enorma och till syvende och sidst handlar det nog om vilket utseende man föredrar på sitt blad och vilket inställning man har visavi flatslipade eller skålslipade blad. Valet finns som sagt. Båda knivarna tillhör toppskiktet i sin klass och jag har inga problem med att rekommendera båda två.  

En liten invändning mot båda knivarna och därmed även Ursa Minor är att de faller in i det musgrå titanflipperframelockträsket. Gillar man den stilen är det här emellertid en riktigt bra kniv. 

Skynda att fynda om du faller för utseendet. Funktion och genomförande är bland de bästa du kan få!

Den köpes billigast från Knivshop.se som har Ursa Minor för 1999 kr. Det är faktiskt billigare än till och med privatimport från USA.


Specifikation Kizer Ki3472 Ursa Minor:

Längd utfälld: 184 mm
Längd hopfälld: 105 mm
Vikt: 115 g
Bladlängd: 79 mm
Godstjocklek: 4 mm
Bladstål: CPM S35VN
Handtag: 6AL4V titan
Lås: ramlås/framelock i titan, stålinlägg

Producerad av: Kizer, tillverkad i Kina



/ J - något dubbelseende

PS. Ursa Minor är en lånekniv för recensionsändamål och den har jämförts med en Gemini som är min egen.

#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre 

2 kommentarer: