lördag 22 augusti 2020

Dagens bild nr 223 Gör inte vågen

Häromsistens lade jag upp en bild från en utflykt till västkusten. En med stora vågor i bakgrunden. Det här är betydligt mer modesta vågor. De återfinns i den största av alla sjöar i min närhet, Helgasjön. Den mäter cirka 55 km i omkrets. Annars bor jag i en stad med ett tiotal sjöar bara inom stadsgränserna eller strax utanför. Staden gör med andra ord skäl för sitt namn, Växjö. Namnet kommer inte helt osökt av orden väg plus sjö. Ett faktum som dock gör att många än idag inte kan stava till stadens namn. Varianter som just Vägsjö eller Växsjö syns inte sällan. 

Men namnet är mycket beskrivande. Det finns gott om både vägar och sjöar i de här trakterna.

Benchmade Bugout i vatten med en liten brytande våg
"Wave Feature"


I sjöarna finns det som sagt små vågor och en annan sorts våg kan ibland hittas på knivar. En öppningsfunktion vars tillkomst tillskrivs Ernest Emerson och hans "Wave Feature". Nu är det inte riktigt sant eftersom dylika uppfinningar funnits tidigare i historien men inte i moderna applikationer och inte i tider när man kan ta patent på dem. Det är lite som det brukar, minnet är kort. På samma vis tror folk (läs knivfolk, främst amerikaner) att Michael Walker uppfann liner lock och att Victorinox har något med multifunktionsknivarnas uppkomst att göra. De kan väl tilläggas att det finns överlevande exemplar av den varianten som är ett par tusen år gamla, från Romarriket. 

Just den här kniven saknar dock "vågmaskin", tack och lov då jag inte gillar den funktionen. Men istället har den tumknoppar för utfällande av bladet och vill man inte att använda dem går det bra att öppna kniven genom att aktivera Axis-låste och snärta ut bladet förstås. Modellen är Benchmades Bugout i utförande pansarvärnsoliv med svärtat blad. Materialen är Grivory i handtaget och S30V i bladet. 


/ J - gillar inte alla vågor

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar