fredag 14 augusti 2020

Fredags-EDC LXX "Fånglina"

Idag är det attans nära en "Fredag den trettonde-känsla". Om nu fredag den 14e kan räknas som nära. Datum kanske måhända är lite mer digitala? Endera så är det den trettonde eller inte. Anledningen till att jag kom att tänka på det var dagens EDC. Fånglinan på bilden påminde mig av någon anledning om en hartass och sådana bärs av skrockfulla personer som turbringande amuletter. Nu har jag aldrig sett någon bära en  men det sägs så i vilket fall. 

Och för mig är fånglinor, särskilt om de bärs med tillhörande dekorationer, ungefär lika meningsfullt som en avskuren extremitet från en flyfotad gnagare. Så även på det viset påminner de om varandra.

Jo, jag förstår att de kan vara bra om man vill fiska upp en liten kniv ur en rymlig fickas mörka djup eller för att förlänga greppet på samma miniatyrkniv. Sen fyller de en mer akut funktion om man befinner sig till sjöss och inte vill använda sin klenod som ofrivilligt fiskedrag eller om man jobbar på hög höjd och inte vill att någon därnere skall drabbas av akut huvudvärk. Så visst finns det användningsområden även om de nuförtiden mest används för att hänga dödskallepärlor på. 

EDC
"Fånglina"


Att jag alls släpar omkring på en bit flätad fallskärmslina beror på att jag hittade den i väskan. Den är avlägsnad från min Victorinox Hunter Pro. En kniv som är en rejäl pjäs och näppelingen tarvar förlängning av handtaget. 

Annars är bestyckningen idag något mer verktygsinriktad. Mycket beroende på att jag ämnar vara lite praktisk om några timmar. Det skall donas lite i en trädgård och klippas en hysterisk mängd gräs bland annat. Det mycket lilla multiverktyget kommer från Kutmaster och heter Minimaster. Hela 16 funktioner förpackade på sex centimeter eller så. Det här är originalversionen gjord av Utica i New York. Det finns gott om kopior av modellen. Det större är mer minimalistiskt och kommer från Leatherman. Modellen är Freestyle CX (pensionerad modell) och funktionerna är nedbantade till tång och knivblad. Kniv från Spyderco och det är den ursprungliga Sage-modellen. Ficklampan kommer från Olight och har den fiffiga finessen att den har en magnet i rumpan vilket gör att den exempelvis kan fästas i motorhuvar och dylikt. 


/ J - letar efter tur

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar