tisdag 28 mars 2023

Ny kniv - MKM Root

Mannen som är ansvarig för formgivningen av den här kniven är ingen mindre än vår danske virtuos Jens Ansø. Jag har tidigare presenterat ett flertal knivar signerade honom och det kan snabbt konstateras att vissa av hans modeller ligger tämligen nära varandra i utseende. Det gäller t ex relationen mellan Fox "Ziggy" som var en "direktöversättning" av hans customkniv med samma namn och den senaste jag recenserat, MKM "Goccia" som i sin tur var en produktionsversion av hans kniv Neo. Det sker en kumulativ utveckling men släktskapet består.

Detsamma kan sägas om den här modellen, även den från MKM eller Maniago Knife Makers som förkortningen lyder utskriven. Kniven är döpt till Root

Den som kan sin Ansø vet att han samarbetade med ZT för några år sedan och resultatet blev deras första slipjoint kallad 0230. Det är en sympatisk kniv men den lider av några brister. Det är här utvecklingen kommer in. Root slår nämligen den kniven på fingrarna rejält på ett par punkter. Men det kan också bero på att man är bättre på den typen av knivar i Italien. Men det låter jag vara osagt. 

Maniago Knife Makers Root, designed by Jens Anso
MKM Root


Modellen är ingalunda ny men just det här utförandet är nytt för 2023. Vad som hänt är att vid sidan om alla utgåvor med handtag i titan eller aluminium med eller utan inlägg i sidorna så har det tillkommit varianter med micartahandtag eller trä i skollorna. Den här specifika kniven har gjorts av santos-trä. Ett mörkt träslag med sympatisk ådring som jag tror tillhör mahogny-familjen. Ett sydamerikanskt ädelträslag är det i alla fall. 

Utmärkande för själva kniven är dels att det är en slip joint och dels att den saknar clip. Den leveraras dock med ett rejält och välsytt fodral som i sin tur har ett magnetclip som kan fästas inuti en ficka. 

Det är ingen våldsamt stor kniv då den mäter 166 mm på längden varav bladet uppgår till 71 mm. Till det skall läggas en vikt på blygsamma 70 g så förstår ni formatet. 

Men första intrycken är mycket goda och det skall bli intressant att se hur den här kniven uppträder över tid. Det kan nämligen sägas att den skär väsentligt mycket bättre än den kniv jag inledningsvis jämförde den med!




/ J - imponerad

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar