onsdag 20 mars 2024

Ny kniv - Al Mar SERE Operator 40

Idag skall jag presentera något så intressant som en nygammal kniv. Vad menar jag med det? Jo, den här modellen har tillverkats förut och dessutom i flera olika upplagor. Bland annat hittas den tillverkad av TOPS* för några år sedan och så naturligtvis av Al Mar själva när det begav sig. Ursprungsmodellen hade inte de tre genomgående tuberna för att fästa handtagssidorna med och var en aning större. I övrigt är den här utgåvan och originalet mycket lika. 

Kniven är som rubriken talar om är SERE Operator 40 som nu tacknämligt är tillbaks i sortimentet. 

Al Mar SERE Operator 40


Det räcker med att titta på måtten så förstår ni att det här är en både allroundbetonad och mycket väl genomtänkt brukskniv. Förvisso ser den en smula aggressiv med sitt spearpoint-blad eller som Al Mar väljer att kalla det "talon", vilket för de flesta andra avser en helt annat bladform. Men studeras eggens utforming, höjd på slipfas samt längd och tjocklek på bladet så börjar ni närma er en kraftigare Morakniv, säg Bushcraft Black till exempel även om den här kniven är äldre. 

SERE Operator mäter nämligen inte mer än 203 mm i sin helhet och bladet är 4" eller drygt en decimeter långt. Det ger en så låg vikt som 275 g med fodral och själva kniven hamnar på 177 g. Inte illa för en heltångekniv. Sedan finns den här kniven i en storlek mindre med ett 3" långt blad istället för den som önskar det. 

En modern klassiker är tillbaks i produktion!


I bladet hittas D2-stål med en uppgiven hårdhet av 59-60HRC och handtaget är gjort av polerad G10. Sidorna är fästa med tre stycken ståltuber. Finishen är god.

Fodralet är gjort av kompositplast och kommer med en variant på Tec-Lok fäste som passar det mesta från skärp och bälten till ryggsäckar och stridsselar. 

Sammantaget ett mycket intressant paket och i mina ögon är det en förbaskat snygg kniv. En modern klassiker. Jag ser fram emot att testa och recensera den här under den vår som förhoppningvis snart är här på riktigt. 



/ J 

*En variant som dock avviker från originalet på ett flertal punkter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar