söndag 8 september 2024

Recension Viper Twin

 

-  när lillebror trumfar storebror

Namnet på den här kniven från italienska Viper Knives  kallad Twin är inte taget ur tomma luften. Den kompletterar nämligen en annan kniv med snarlikt utseende som jag recenserat tidigare kallad Turn. De påminner starkt om varandra i utseende men det föreligger också rejäla skillnader. Där en kniv har enhandsöppning och lås är den andra tvåhandsöppnad och är en slip joint. 

Det är också där det intressanta ligger. Det gör den till en "modern traditional" då allt annat är synnerligen tidsenligt. 

Viper Twin


Bakom båda modellerna ligger en av Viper Knives mest anlitade knivmakare/designer Fabricio "Silver" Silvestrelli

Det han gjort är att han har tagit en tämligen traditionell typ av kniv men försett den med moderna material. Utseendet förstärks av att kniven har dubbla bolster. Men där äldre knivar ofta har enklare stål och naturmaterial som trä i handtagssidorna så hittas här superstål och andra moderna material. 

I skrivande stund finns kniven i fem olika utföranden. Alla har dubbla bolster men sedan varierar materialen i  handtagssidorna från G10 via Micarta till kolfiber. Stålet är detsamma och kommer från Böhler/Uddeholm.

Twin är en mycket elegant slip joint designad av Silvestrelli


Kortversion: Om du vill undersöka vad en kniv med beteckningen "modern traditional" innebär så är Viper Twin en av de bättre!


Blad


Då vi talar om en modern tolkning av en klassisk kniv så är bladet förstås lätt igenkännbart. Det är en typisk clip point. Fast helt traditionell är den trots allt inte. Förvisso är själva falskeggen på den klippta delen av bladet inte orgiinell men bladet har även fått en smula "harpun"-utseende vilket ger en aning tumramp precis som sin storebror Turn. 

Sedan har Twin en detalj som är rätt typisk för Viper Knives och det är att bladryggen är elegant rundad. Kanske inte nödvändigt men det gör att kniven känns mer arbetad och det är snyggt. 

Ett lika snyggt som effektivt clip point-blad


Bladlängen är 77 mm och höjden stannar som mest på 22,5 mm. Tjockleken på bladet hålls till dugliga 3 mm. Finishen är en excellent utförd satin. På bladets presentationssida kan namnet läsas jämte Vipers logotyp och på ricasson hittas ståltyp.

Materialet är det mycket gångbara M390. Ett av de mest frekvent använda stålen på finare fällknivar de senare åren. Det är måhända inte det bästa stålet i alla kategorier men välbalanserat och både tar en god skärpa och håller den länge. Därtill är det rejält rosttrögt trots övriga goda egenskaper.

Stålet är M390 och det har givits en hög flatslipning från 3 mm tjocklek


Stålet har fått en hög flatslipning och tjockleken bakom eggen är ca 0,3-0,4 mm. Det och det relativt höga bladet ger en kniv som skär bra. Särskilt som fabrikseggen var mycket skarp. Ni vet, som i rakar armhår utan tryck. 

Det ger en mycket bra liten fickkniv som klarar de flesta dagliga uppgifter med glans. Och en hel del andra också för den delen. Den här lilla gynnare är faktiskt inte oäven att tälja med. Så länge det är sker inom rimliga gränser förstås. Begränsningen kommer naturligt av formatet. Det vill säga det är en rätt liten kniv och framförallt saknar den lås och enhandsöppning. 

Avsaknaden av lås gör förstås att man får tänka till när man arbetar med spetsen. Till exempel som jag gör när jag skall punktera plastdunkar för att de inte skall klucka när jag häller ur dem. Det är en förekommande uppgift på mitt arbete. Men där kommer den andra egenheten in. Twin kräver två händer för att öppnas vilket ligger i sakens natur. Det gör den emellertid mindre lämpad för i alla fall mitt arbete då jag ofta håller i det jag vill öpnna med en hand och fäller fram en kniv med den andra. 


Handtag


Likt bladformen är handtagsformen klassisk. Materialen är det emellertid inte. Själva ramen inklusive de massiva bolstren är gjorda i titan. Det gör kniven väsentligt mycket lättare än en gammal Buck 112 till exempel även om själva konstruktionen är snarlik. Den här kniven är dock skruvad och inte nitad.

Den här versionen av kniven har handtagssidor i elfenbens-G10


Det innebär två ramhalvor med massiva bolster i metall. De är sedan ihopskruvade med två stycken skruvar som hittas under handtagssidorna. De i sin tur är fästa med ytterligare två skruvar vardera. Storleken på samtliga är T6. En större T8 hittas i den justerbara pivotskruven.

Skollorna är i det här fallet av G10 och en speciell sådan. Den kallas för "Ivory"/elfenbens-G10. Jag valde dem för att jag är svag för vita ben- och hornhandtag och de här påminner om dylika. Dock med mycket bättre hållbarhet kan väl tilläggas. 

Passformen mellan delarna är synnerligen god. Inga skarvar eller kanter kan kännas, endast övergången från ett material till ett annat. 

I ryggen hittas fjädern som hålla bladet på plats. Som allt annat på knivar från Viper är den mjukt rundad och polerad

Passformen på den här kniven är generellt mycket god


Handtaget är strax under decimetern långt men lite av den längden försvinner vid främre bolstret vad gäller grepp. Det som blir kvar räcker emellertid för att alla fingrar skall få plats. Därtill finns fördjupningar för både pek- och lillfinger. 

Tjockleken på handtaget är 11 mm där det är som bredast. Skollorna är nämligen fint arbetade och välvda. Det gäller både dem och själva titanramen som även den är formad och välslipad på alla håll och kanter. Inga skarpa hörn återfinns på den här kniven hur du än letar. 

Det är precis men ett fyrfingergrepp är möjligt och till och med bekvämt på Twin


Twin fungerar att arbeta med oavsett om du håller den i ett hammargrepp eller med en tumme på bladryggen. Då bolstren inte är särskilt tjocka och därtill rundade går det även utmärkt att smyga fram med en tumme där för detaljarbeten med bladet i nypan. Som sagt, ett litet men effektivt handtag. 


Öppning och lås


När det handlar om Slip joints så talar man om begrepp som "pull" och "walk and talk". Det som avses då är för det första hur väl ryggfjädern håller bladet på plats i stängt läge. Här skulle jag säga 4-5 på en tiogradig skala. Inte så hård att du bryter naglarna men heller inte så lös att bladet riskerar att öppna på något vis. Apropå naglar finns en enkelsidig nagelskåra för att underlätta öppning av kniven. 

Tack och lov behövs inte den utan det går bra att nyp kring det del av bladet som sticker ut och på så sätt få fram bladet. 

Twin är en mycket god representant för sin klass även vad gäller "walk and talk" och har även fått ett halvvägsstopp


Gången i Twin är riktigt sympatisk. Den är mjuk och konsekvent och avbryts bara av det distinkta halvvälgsstopp som agerar säkerhetsfunktion. Den hindrar att bladet under fjäderns kraft slår igen över användarens fingertoppar när kniven fälls ihop.

Slip joint-mekanismen är mycket välgjord och håller bladet i ett relativt gott grepp


I ytterläge stannar kniven med ett förtroendeingivande dovt "smack". Sedan sitter det där så säkert som det gör på en god slip joint-kniv. I sidled finns inget glapp alls. Skulle ett sådant uppstå so mkan  man på en "modern traditional" spänna pivotskruven till skillnad från äldre tiders nitade konstruktioner.

 Övergången mellan ryggfjäder och blad är snyggt utfört med en knapps synbar skarv. Särskilt som den återfinns mitt i en av de fem räfflor som hittas där. 



Att bära


Viper Twin är en liten och smidig kniv. Det avspeglas förstås i hur den känns i en ficka. Vikten är låga 88 gram och längden som tidigare nämnts under en decimeter. Även med läderfodralet på är kniven under 14 mm tjock så inte heller på den ledden uppstår några problem. 

Viper skickar ofta med ett läderfodral till sina slip joints. Så även i detta fall


Själv använder jag faktiskt läderfodralet. Det skyddar såväl skollor som bolster från skav. Det gäller särskilt om man även har något annat än kniven i samma ficka. 

Jag tog bilden för skojs skull - naturligtvis syns inte kniven i fickan


Twin saknar som sagt clip och det för med sig både för- och nackdelar. Att kniven inte är lika lättåtkomlig hamnar förstås på den negativa sidan. I den andra vågskålen kan två saker läggas. En är att en kniv utan clip i nittionio fall av hundra är bekvämare att hålla i och arbeta med. 

Därtill kan adderas att nästan alla knivar blir snyggare utan clip. Någon kanske argumenterar emot men då säger jag bara ord som "symmetri" och att man slipper en typisk "presentations"- respektive baksida på kniven. 


Sammanfattningsvis


Med Twin har Viper tillsammans med Silverstrelli åstadkommit ett riktigt mästerverk. Det är en kniv som är riktigt trevlig att titta på och nästan lika bra att använda. Det enda som håller den tillbaks från ett ännu högre betyg är storleken men å andra sidan så hade den i så fall tillhört en annan klass knivar. 

Här ses Twin sida vid sida med sin storebror Turn som nämndes inledningsvis. Det är en kniv för den som vill ha en större kniv med enhandsöppning och lås


Nu är det en liten fickkniv med allt vad som därtill hör. Och som sådan är den briljant. Handtaget är sympatiskt att hålla i och därtill riktigt bra utfört vad gäller tillverkningskvalitet. Passformen är utmärkt och alla typiska kvalitetsmarkörer finns där. Frånvaron av glapp i bladet, en mjuk gång, ett distinkt halvvägsstopp, centrerat bladspets, mjukt rundade hörn och kanter och inte minst fina övergångar mellan materialen. 

Söker du en liten, snygg och effektiv fickkniv ta en titt på Viper Twin


De går för övrigt inte av för hackor med en ram och bolster i fint bearbetad och formad titan matchat av skollor i elfenbens-G10. Till det ett blad i M390 vilket även det är utmärkt. 

Men bäst är ändå bladets utformning. Superstål i alla ära men det är ändå bladform och framförallat bladprofil som gör en kniv mer eller mindre bra. När det därtill paras med en vass egg blir resultatet så här bra!

Viper Twin, en personlig favorit


Egentligen har jag inga större invändningar mot Viper Twin alls. Skall det sägas något negativt har det mer med knivtypen att göra. Endera gillar du slip joints eller gör du det inte. En del användare av knivar kan heller inte vara utan vissa finesser som de vant sig med som clip och enhandsöppning. Om du tillhör en av dem är det här uppenbarligen inget för dig. Men då kan du alltid välja den större släktingen Turn. 

Men för alla andra är det är en förbaskat bra kniv. Särskilt som jag personligen anser att den är extremt sympatisk att se på. 


Viper Knives


Specifikation:


Längd utfälld: 176 mm
Längd hopfälld: 99 mm
Vikt: 88 g (vägd av mig, uppgiven vikt 88g)
Bladlängd: 77 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: Böhler/Uddehom M390
Handtag: Titanbolster/elfenbens G10
Lås: inget, slip joint

Producerad av: Viper Knives, tillverkad i Italien


/ J - letar dubletter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar