måndag 9 september 2024

Ny kniv - Shieldon Empoleon

Jag förutspådde att den första kniven från Shieldon skulle få sällskap inom en inte alltför avlägsen framtid och jag fick rätt. Nu är det dags för nummer två. Den första modellen jag presenterade var den stora, tämligen djärva Bulbasaur. Den var dessutom från Shieldons mellansegment som i deras fall döpts till "high-end" och kallat "Crusader". Utöver det har de ett premiumsegment de kallar "Alchemist". Det känns aningen förvirrande men så förhåller det sig. 

Den här kniven är däremot från deras budget-serie med namnet "Bard". Det avspeglar sig i bland annat något enklare material. Men i övrigt känns Empoleon som den heter synnerligen välkonstruerad. 

En kniv från Shieldon


Enklare material i det här fallet betyder D2-stål i bladet och G10 i handtaget. Rätt använt och behandlat är det dock absolut ingen dålig utgångspunkt. Stålet är angivet till 58-60 HRC i hårdhet och G10 sidorna är till synes av god kvalitet och därtill rätt ordentligt arbetade. Sidorna är båda tredimensionellt slipade och försedda med två mönster. 

På samma vis är ramen både lättad och väl slipad utan vassa kanter. Bladet är centrerat och inte minst har kniven en riktigt effektiv och snabb flipperöppning. Det beror delvis på fina keramiska kullager. 

Med andra ord är det inte så  mycket som ger sken av en "budgetkniv".  Möjligen skulle det vara designern "Django" som inte är bekant för de flesta samt små detaljer som att clipet inte går att flytta som avslöjar ett något enklare ursprung. 

Shieldon Empoleon


Empoleon tillhör den där typiska gruppen slanka mellanklassknivar när det kommer till storlek. Den mäter strax över tjugo centimeter utfälld, 204 mm och av det står bladet för 83 mm. Vikten hamnar under hundra gram vilket gör det till lättviktare. Det helt flatslipade bladet är 3 mm tjockt.

Överlag känns kniven synnerligen gedigen och därför ser jag fram emot att testa den ordentligt. 






/ J 

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar