torsdag 5 september 2024

Ny kniv - Cold Steel Ti Lite 4" Zy-Ex

Att det här är en modern tolkning av en klassisk italiensk stilett råder det ingen tvekan om. Att kniven blivit en stor succé är inte heller mycket att orda om då det här är en kniv från Cold Steel som finns och har funnits i många olika varianter. 

Det börjar märkas på namnet. Med det menar jag att det över tid blivit längre. Modellnamnet är i grunden Ti Lite och i det här fallet kan det kännas lite missvisande. Originalet var nämligen tillverkat i Japan och var gjord i titan. Därefter kom versioner med aluminiumhandtag, som för övrigt finns kvar i sortimentet. Utöver det finns de även med G10 skollor och inte mindre än två varianter på plast, Zytel och den här kallad Zy-Ex. 

Sedan var det storleken. Den finns i flera längder vilket inkluderar en bjässe med 6"/15 cm blad. Den här kniven råkar ha det mindre 4" eller tio centimeters bladet. 

Därmed får vi namnet Ti Lite 4" Zy-Ex.

Cold Steel Ti-Lite 4" Zy-Ex


Fast antalet kombinationer var inte färdigt i och med det. Det vanligaste utförandet är det här med ett bajonettslipat blad vilket innebär en dolkspets där den övre delen är en falskegg som inte sträcker sig längs hela bladryggen. Men Ti Lite finns även att få med Kris-blad, med eller utan sågtänder och numera i en Lynn Thomson Signature Edition med ett Clip point-blad. Men den är emellertid en begränsad upplaga och tillhör jättarna. Förutom det kan kniven fås i med svärtade blad och olika färg på handtagen. 

Det är inte svårt att se varifrån den här modellen hämtat inspiration


Den här kniven från Knivshop håller sig däremot till mer modesta mått vilket ger en totallängd på 219 mm och en vikt på kring 99 g. Bladstålet som använts är japanskt AUS8. 

De något enklare materialen ger en lägre prissatt kniv som fortfarande känns kompetent och välbyggd. Det skall bli riktigt roligt att testa den här kniven!



 



/ J - svalkar sig med kallt stål

#knivesandbikes #knivigtvarre

1 kommentar:

  1. Jag har 6-tums versionen, den är ju lite kul men fullständigt oanvändbar till något vettigt. Dolk, och i viss mån bajonettformade blad har jag svårt att hitta ”nyttan” med så det skall bli kul att läsa framtida test av denna. Utseendemässigt finns det ju inte mycket som slår nämnda bladformer!

    SvaraRadera