- Den svåra konsten att förhålla sig till en klassiker
Buck 110 Folding Hunter som den kompletta beteckningen lyder har varit och är en ikon i knivvärlden sen mer än femtio år. Sedan 1962* har det skrivits spaltkilometer om den och lillebror "112 Ranger" men jag tänkte bidra med lite synpunkter just därför.
Det är i all enkelhet en stadig och rejäl fällkniv med ett tidlöst utseende. En av de där utseendena man ser framför sig när man tänker "fällkniv" även för dem som inte vet något om knivar. Tidlöst kan väl för all del också betyda en aning tråkigt. Men för den som tycker det kan alltid customversioner beställas.
Det är i all enkelhet en stadig och rejäl fällkniv med ett tidlöst utseende. En av de där utseendena man ser framför sig när man tänker "fällkniv" även för dem som inte vet något om knivar. Tidlöst kan väl för all del också betyda en aning tråkigt. Men för den som tycker det kan alltid customversioner beställas.
Bröderna Buck
Det är också en kniv som är lite extra svår att förhålla sig till om man inte är amerikan. Den kan liknas vid en fällbar morakniv vad beträffar status i USA. En kniv alla kan relatera till och många äger och som säljs överallt. Forumen är fulla av historier och minnen relaterade till den här kniven. Det är en kniv som fungerar men inte är något "extra" - en enkel brukskniv. I Sverige betingar den dock ett pris från 600 kr upp till 900 kr eller så beroende på vart den köps vilket gör att den hamnar i en annan kategori. Det gör att det blir en aning konstig prissättning för en kniv med så enkla material som 420HC i bladet och laminerat trä på mässingschassi. Särskilt när kniven ifråga inte har samma ikonstatus här. Om man nu inte gillar fällknivar förstås då betyder den plötsligt lite mer.
Buck 110 Hunter, en knivikon och tillika dagens recensionsobjekt
Men det är en design som har överlevt utan större förändringar i 55 år. Ytterligare ett bevis för att den är nära nog perfekt är den mängd kloner, kopior och efterföljare den fått genom märken som Puma, Kershaw, Schrade, Western, Bear MGC med flera. Sen kan väl sägas att många efterföljare t ex Pumas äldre versioner i mångt och mycket anses vara bättre än originalet med avseende på material och finish. Men då kan tilläggas att de också är betydligt dyrare.
Den moderna stadiga "lockbackens" anfader, Buck 110
Bladet, som förvisso är gjort av ett tämligen enkelt stål: 420HC som återfinns på den lägre delen av skalan över knivstål. Men för att krångla till resonemanget något så spelar det stor roll vad tillverkaren gör med de ursprungliga stålegenskaperna i form av t ex värmebehandling. På det området briljerar Buck då deras version av 420 troligen är ett av de bästa som finns på marknaden. Kniven går att få relativt vass och eftersom 420HC av naturen är tämligen stryktåligt dvs segt och rosttrögt blir det inte hack i eggen så lätt. Det som normalt är problemet med den här typen av stål är att de inte förblir vassa särskilt länge. Det är på det området som 110an är bättre än den borde vara. Den håller skärpan tämligen väl. Sen går det inte att utföra mirakel då det trots allt är ett enkelt stål. Kniven är även motståndskraftig mot rost vilket är en bladstålets styrkor. Men den bör ändå inte glömmas med fukt i eller rester av säg syror från frukt och grönt. Då kommer fläckarna vilket min 110 är ett utmärkt exempel på.
Klassiskt Bowieinspirerat blad här med några fläckar efter rostangrepp
Bladformen är en typisk clippoint eller modifierad Bowieform med en taperad övre del med en falskegg. I princip ser bladet ut som spetsen på en Bowiekniv. Anledningen till det är att bladdesignen från början härrör från "Buck Special" som är en jaktkniv med fast blad. Allt som allt ger detta en knivblad som kanske inte briljerar på något enskilt område men som är tämligen allround och det till ett bra pris.
Ett mycket allsidig bladform med nagelskåra för att underlätta att fälla ut bladet
Handtaget är av bra storlek och har väldigt god ergonomi. Det är inte för brett, inte för smalt och lagom långt. Förvisso en enkel form men har inga skarpa hörn eller annat som kan orsaka irritation ens vid tyngre eller längre arbeten. Formen gör även att det inte behövs extra friktion i greppet eller andra onödiga detaljer. Som sagt, möjligen lite tråkigt men det fungerar utmärkt. Det är uppbyggt kring ett kraftigt chassi i mässing som försetts med nitade skollor i laminerat trä.
Ett handtag med enkla linjer som fungerar
Låset är ett väl beprövat "Lock-back" system där "Hunter" är en av de modeller som gjort det beprövat! Det är enkelt konstruerat, starkt och håller i princip hur länge som helst. Det som kan invändas mot konstruktionen är att det kan behövas rengöras ibland för att det samlas lite ludd/damm o dyl mellan blad och låsarm vilket kan hindra att det låser helt. Och det finns inte sällan ett litet men ändå närvarande spel vertikalt i den här typen av lås även när de är välgjorda. Det är inget som påverkar funktionen men det kan störa för den som söker perfektion. Varianter av låset som t ex Cold-Steels "Tri-Ad Lock" tar hänsyn till slitaget som uppstår och har format låsklacken så att den är självjusterande över tid och eliminerar därmed en del av glappet.
Enkel kraftig låskonstruktion som blivit något av marknadsstandard
Men kniven har också några rejäla nackdelar. Det går dock inte att förhålla sig helt neutral till dem då det är som att jämföra en gammal bil, säg en Cheva -57 med en modern Audi. Så att jämföra den med en modern fällkniv är inte helt lätt. Buck 110 Folding Hunter är stor och tung, saknar clip, går inte att öppna med en hand, har enkla material och framför allt i bladstålet som gör att den inte håller skärpan så länge. Men den har ändå sin charm. Och samlar man på fällknivar i någon form är den nästan lika nödvändig som tex någon klassisk "slipjoint", Opinel och Victorinox. Lite för att förstå fällknivens evolution.
Mitt högst personliga exemplar som bär spår efter en liten olycka involverande en Pontiac Bonneville
En kniv för den som gillar "form follows function" samt ett måste i samlingen för alla som gillar fällknivar. Sen skulle jag inte ha något emot en en customBuck med FG, blad i polerat BG42 eller S30V och handtag i nickelsilver och endera vitt älghorn eller svart buffelhorn.
Specifikation:
Längd utfälld: 216 mm
Vikt: 205 g
Bladlängd: 95 mm varav egg 83mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 420 HC
Handtag: mässing, "rosewood" - färgad laminerad björk
Lås: Lockback
Mer teknisk specifikation här.
Producerad av: Buck Knives, tillverkad i USA
* Det sägs att den utvecklades -62 till -63 och kom ut på marknaden 1964. Succen blev omedelbar särskilt när det gäller camping eftersom den i USA ersatte gamla köks- och militärknivar som skärredskap. Den var den första fällkniven som var stor och stark nog för att i viss mån ersätta knivar med fast blad. Jag har hört siffror på att den sålt i över 15 miljoner exemplar!