måndag 3 november 2014

Knivrecension Turbulence VS Compound

- lika som bär?


Då knäpper vi händerna och tar del av dagens knivtext. Ämnet för profanpredikan är en jämförelse av två knivar som blir en berättelse om hur summan av delarna blir större än helheten. Något som möjligen kan översättas till andra områden i livet för den filosofiskt lagde. För övriga handlar det om knivar. 

Vid en första anblick kan man tro att man ser dubbelt. De här två modellerna från Kershaw har ett tämligen likartat yttre vilket också är orsaken till den här jämförelsen.

Tungviktsmöte signerat Kershaw. Turbulence VS Compound

Vid invägningen konstateras att knivarna har ungefär samma yttermått även om Compound är aningen större. De har båda svarta handtag med urtag för pekfingret och är försedda med blad med snarlik form och grå finish. Knivarna manövreras med en flipper och är utrustade med "Speedsafe" öppningssystem. De har lås av linerlock-typ. Clipen är identiska och handtagen är ungefär lika tjocka.

Lika som bär?

Men det finns ett antal punkter som skiljer dem åt och det intressanta är att de var och en för sig inte utgör någon större skillnad men tillsammans gör det att knivarna känns och upplevs tämligen olika enligt mig.

Den första markanta skillnaden som observeras redan innan knivarna hålls i handen är förstås priset. Ordinarie pris ligger runt ca $20 för Compound mot ca $47* för Turbulence som därmed i runda slängar är mer än dubbelt så dyr. Vad får man då för de extra slantarna man lägger ut på Turbulence?


Blad


Bladtypen på båda knivarna kan väl närmast beskrivas som en modifierad Droppoint även om den kan vara svår att klassificera. Formen är originell och ger ett lätt 'bananformat' intryck. Hela bladet strävar uppåt och överdelen har en markerad falskegg. Den är mest uttalad på Turbulence men det ger i båda fallen en kapabel spets. Stark men ändå vass. Formen gör att bladen har en lätt svängd buk över hela eggens längd. Båda knivarna är flipperöppnade och därför har ingen av dem någon tumknopp som stör knivens förmåga vid genomgående skär. Dött lopp så långt i jämförelsen. 

Tämligen tungt modifierade droppoints ger en lätt bananform

Även om bladen kan förefalla lika är det nästan inget förutom formen som är gemensamt dem emellan. Compound har ett blad strax under 9 cm gjort av den kinesiska stapelvaran 8Cr13MoV vilket i runda slängar motsvarar japanska AUS6 eller möjligen AUS8. Turbulence har ett Sandvikstål - 14C28N i sitt något över 8 cm långa blad. Båda stålen är lätta att underhålla men jag upplever rosttrögheten som bättre hos 14C28N som dessutom blir vassare och håller skärpan längre även om uthållighet inte är dess absoluta styrka. Efter första bladronden, stål blir ställningen 1-0 till Turbulence.

Även rond 2, slipning, går till Turbulence då den är flatslipad jämfört med den skålslipade Compounden. Det är förstås en fråga om tycke och smak men jag vet vad jag föredrar och även om den inte är helt flatslipad så är slipfasen högt uppdragen och tjockleken över nacken på 3 mm inte överdriven och gör att kniven skär väl. Godstjockleken är för övrigt densamma för de två knivarna. 

Överst ett skålslipat blad i 8Cr13MoV och nederst ett flatslipat blad i 14C28N

Rond 3 - ytbehandling går även den lika klart till Turbulence. Ytan är förvisso grå på båda men Compounds blästrade yta har ingen chans mot den finare ytan på Turbulence som är tumlad. Den är snyggare i mitt tycke och det ger ett betydligt bättre skydd mot rost.

Båda knivarna har godkända eggar från fabrik men Sandvikstålet var markant vassare vid ankomst. Stålsorterna är är som sagt jämförbara när det kommer till underhåll.

Resultatet av en jämförelse mellan bladen blir en TKO efter tre klara ronder för Turbulence.

Handtag


Den första skillnaden som noteras är materialvalet som i det här fallet avspeglar priset. Den enklare Compound är försedd med grepp i GFN (Glass Filled Nylon) mot G10 för Turbulence som ger ett bättre fäste. Båda är byggda med en väl tilltagen ram i stål och därmed stabila nog för att hålla för det mesta.

Turbulence har utmärkt byggkvalité med alla hörn och kanter rundade. Konstruktionen är öppen med två skruvar som fästpunkter. Det gör också att den har färre skruvhuvuden synliga på sidorna. Ramen är också tämligen friskt urborrad på insidan för att minska vikt vilket Compounden inte är. Trots det är den sistnämnda faktiskt några gram lättare.

Variation på samma tema. GFN överst och G10 nederst

Även Compound har godkänd byggkvalitet men den inte är helt i paritet med sin konkurrent. Den har en sluten konstruktion med en backspacer av plast i ryggen på handtaget.

Ryggarna skiljer sig åt i uppbyggnad

Båda knivarna är modernt demonterbara och är hopsatta med torxskruvar. Sen har Turbulence ett något kortare handtag som är grövre mot främre delen  samt har en något mer krökt rygg vilket gör att den passar åtminstone min hand bättre. Compounden gör något med greppet som jag inte uppskattar och det är att skjuta handen en aning bakåt på handtaget. Det är med andra ord lättare att greppa Turbulence med ett finger eller tumme på bladet för ökad kontroll. Viktfördelningen är också mycket bättre på Turbulence. Det gör att kniven känns lättare och framförallt snabbare i handen. 

Nackdelar finns och de gäller för båda. De har enligt mig för tjocka handtag,13,4 mm respektive 13,7 mm för Compound vilket förvisso fyller handen väl men även fickan dessvärre. Sen hade jag gärna sett att sidorna varit välvda i någon form då jag inte är någon större anhängare av helt raka "lådlika" handtag. De är avsevärt mycket enklare att tillverka och därmed billigare att producera skulle jag missänka.

Båda handtagen är egentligen aningen för tjocka för min smak när det gäller fickknivar

Längden på dem är tillräcklig för att rymma större händer. Compound är den något längre kniven med det något större handtaget. Båda knivarna är tack och lov inte försedda med onödiga greppförstärkande åtgärder. Handtagen är försedda med hål för fånglina. 

Öppning och lås


Knivarna öppnas med en flipperkonstruktion som dessutom är fjäderassisterad med Kershaws numera väl beprövade "Speedsafe". Båda fungerar väl men jag föredrar funktionen och känslan i Turbulence. Den är aningen snabbare och dessutom är flippern smalare och mer elegant när kniven är utfälld. Annars gillar jag generellt inte flippers eftersom de alltid är mer eller mindre fula och stör linjerna på i princip alla knivar de sitter på. Av det skälet har jag alltid föredragit tumöppnade knivar. Det och det faktum att sällan går att smyga ut den här sortens knivar. De far ut med ett "twack" vare sig man vill eller inte om man inte bromsar bladet på något sätt.

Två varianter på utformning av flippers

Turbulence ser faktiskt ut som om den har tumknoppar men de är egentligen bara utanpåliggande bladstopp och fungerar därför inte att öppna kniven med. 

Låsen är utmärkta i båda knivarna. Stadiga och väl utförda linerlocks utan glapp som sig bör. Båda knivarna är föredömligt lätta att släppa men här vinner faktiskt Compounden då dess låsarm är mer blottad och därför mer lättåtkomlig. Det är viktigt för åtminstone mig då jag ofta tar fram kniven, skär ett snitt eller två och sen stoppar undan den igen. I min bok är det en fördel om det kan ske lätt och smidigt med en hand.


Att bära


Som tidigare nämnts så tycker jag att knivarna har för tjocka handtag vilket gör dem klumpiga i fickan. Vikten är inte alltför avskräckande i relation till måtten även om det finns lättare alternativ på marknaden. 

Båda modellerna delar utförandet på clipet. Samma återkommande fråga infinner sig därför genast: Vad är det med Kershaw och deras clip? I det här fallet fungerar de förvisso men ser aningen skumma ut. Sen gör de att för mycket av kniven syns i fickan vilket jag inte uppskattar alls.

En ny utformning från mästarna av skumma clip

Sen märks det att Turbulence är den mer påkostade kniven för där kan clipet flyttas till tre olika positioner vilket är till glädje för vänsterhänte eller för den som ändå vill bära kniven i vänster ficka. På Compound kan kniven endast bäras med spets upp eller ned på höger sida.

Båda knivarna känns rätt rejält i fickan både på grund av storleken och vikten men framförallt på grund av formen på handtagen som är något kantiga.


Övrigt


Värt att notera är att Turbulence är ett samarbete mellan Kershaw och Tim Galyean. Han är "inhouse-designer" för Kershaw men han gör även customknivar och sagda kniv bygger på hans modell "Galyean Pro Series". Turbulence har funnits på marknaden ca två år då den kom någon gång under 2012.

Originalet. Turbulence baseras på Galyeans "Pro Series"Kershaw är tämligen trogen förlagan bortsett från materialen

Sammanfattningsvis


Turbulence är enligt mig en bättre kniv i alla avseenden just på grund av de små detaljerna som tillsamman ackumuleras till en massiv fördel som kan beskrivas med ett ord - känsla!

Öst möter väst när det gäller tillverkningsland

G10-skollorna ger bättre grepp än nylonvarianten och den urborrade ramen ger kniven en mycket bättre balans även om den faktiskt inte är lättare. Det flatslipade bladet skär bättre och har ett i mitt tycke bättre stål även om skillnaden inte är milsvid. Den tumlade ytan ger betydligt mer korrosionskydd än den blästrade på Compound. Min erfarenhet är att den sortens behandling fungerar som rostmagnet. Flippern känns mindre vass vid användning och både den och främre delen av handtaget ser mer och bättre designade ut än på Compounden. Det märks att Turbulence följer sin förlaga bättre på de här punkterna. 

För amerikaner är försås tillverkningslandet av stor betydelse och här står kampen mellan Kina och USA. För mig är det helt egalt om kvalitén är god vilken den är i båda fallen. "F & F", byggkvalité och utförande är utmärkt på båda knivarna. Inget att anmärka där särskilt inte om prisnivån tas i beaktande.

Min favorit av de två är Turbulence men är den mest prisvärd?

Men frågan är till syvende och sidst ändock om skillnaderna är så stora att de motiverar mer än det dubbla priset. Den frågan låter jag vara obesvarad. 



Specifikationer:

Turbulence 1790

Längd utfälld: 197  mm
Vikt: 125 g
Bladlängd: 83 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: Sandvik 14C28N
Handtag: G10
Lås: Linerlock

Producerad av: Kershaw, tillverkad i USA

Compound 1940

Längd utfälld: 209 mm
Vikt: 119 g
Bladlängd: 89 mm
Godstjocklek: 3 mm
Bladstål: 8Cr13MoV
Handtag: GFN (Glass Filled Nylon)
Lås: Linerlock

Producerad av: Kershaw, tillverkad  i Kina


/ J - ringdomare

* Ungefärliga priser från eBay. 

 #knivigtvarre #aliaspostmortem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar