Den stora frågan är om succén kommer att fortsätta? De första intrycken ger vid handen att det finns stora chanser till det. Det jag talar om är den "sannsaga" som är CRKT Pilar. De var inte först med att försöka krama ut det mesta ur en specifk modell genom att låta den yngla av sig men de har gjort det mycket bra.
Det började med en båt. Elller snarare en kniv döpt efter Hemingways fiskebåt signerad den danske virtuosen Jesper Voxnaes. I begynnelsen var en tämligen liten kniv helt i stål försedd med frame lock och ett tumhål i bladet. Stålet var som vanligt hos CRKT, 8Cr13MoV. Knivköpare i allmänhet och älskare av Voxnaes i synnerhet uppskattade den lille gynnaren men ville ha mer. Mer som i större! Och ja, gärna med ett annat stål i bladet.
Ur den önskan föddes Pilar II. Den var större, fortfarande helt i stål med samma frame lock och enkla stål. Dock hade öppningshålet i bladet kompletterats med en flipper. Formatet gjorde att den kallades "Pilarge" trots att bladlängden endast ökats med ca 7 mm. Lite senare kompletterandes på allmän begäran med en version med en sida i G10 samt D2-stål. Det som är exklusivt hos CRKT är standard hos de flesta andra märken kan konstateras.
Den följdes upp av Pilar III. G10-sidan hade nu permanentats liksom det större formatet. Eller rättare sagt hade bladet ökat ytterligare i längd från 6,7 till 7,5 cm. På köpet hade bladet även blivit spetsigare.
Något förvirrande finns den både i utförande med blad i 8Cr-stål och D2.
CRKT Pilar IV |
Nu skriver vi 2023 och det var dags för Pilar IV Det är samma koncept med några förbättringar. Bladformen har ändrats till en clip point, vilket möjligen kan diskuteras huruvida det är en förbättring eller ej eftersom det är bereonde av tycke och smak. Jag anser att det är ett kliv upp då jag rent generellt uppskattar en spets på mina EDC-knivar. Kniven har även blivt ytterligare en smula större. Bladet har nu sträckt på sig från strax över 7,5 cm till ståtliga 7,85 cm vilket ger en totallängd av 18,6 cm. Sedan är stålet enbart D2 och för att markera att det är en senare generation har den fått behålla sin back spacer i mässing.
En annan detalj som kom redan på förra versionen var kullagren som gör den här kniven extremt lättöppnad. Överlag ger allt detta en intressant kniv som jag ämnar recensera så snart det är möjligt.
/ J - på jakt efter nyheter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar