fredag 24 februari 2023

Ny kniv - CRKT Jake

Frågan är om Ken Onion gör samma kniv om och om igen? Följdfrågan är om huruvida det är av godo eller ej?

Anledningen till dessa spörsmål är den för 2023 nya CRKT Jake. En kniv som redan på pappret såg mycket intressant ut enligt mig. Inte minst för att den ser ut att bryta med några av CRKTs ovanor. Men det är att gå händelserna i förväg. 

Vad menade jag med "samma kniv"? Anledningen till den kommentaren hittas i att för den som hängt med i fällknivshistorien de sista tjugofem åren eller så känns linjerna troligen bekanta. Om inte kan den som har möjlighet jämföra den här nya modellen med Kershaw Blur som är en klassiker signerade den hawaiianska knivmakaren. När han sedan bytte och började formge knivar åt CRKT istället så var han ju tvungen att ta med sig den succén och den förvandlades till CRKT Shenanigan och senare Prowess. De följdes senare av Hi Jinx och nu sist Jake

Jake är en ny design från Hawaiibaserade Ken Onion
CRKT Jake, ny för 2023


I ärlighetens namn är det inte samma kniv. De övergripande linjerna finns där men det här är ingalunda någon kopia. Men sedan var det aluminumhandtaget med sina infällda paneler, liner locken samt det breda drop point-bladet med sin kurviga framtoning som återkommer. Det är med andra ord en smula "tillbaks till rötterna" Ken Onion. Men skillnader finns förstås. 

Här talar vi om en flipperöppnad kniv utan assistans av en fjäder. Panelerna som hittas i sidorna är i det här fallet av mycket sträv och greppbefrämjande G10. De är för övrigt mycket snyggt infällda i handtaget. Det känns redan inledningsvis mycket bekvämt och det märks att Ken Onion kan det här med ergonomi. 

En annan positiv detalj är att CRKT äntligen börjat, förvisso med små steg men ändå, avlägsna sig från det ständiga användandet av 8Cr13MoV i princip alla modeller. I Jake hittas istället Sandvik 12C27. Förvisso inte det mest exklusiva stålet på marknaden men ändå. På samma vis har man skrotat dåliga plastbussningar i bladet och istället försett det med IKBS-kullager. Det kan behövas kan jag tillägga. Jag ämnar återkomma till varför. Den här kniven har även några små smolk i glädjebägaren som  jag redan sett. 

Men i stort är det en riktigt sympatisk bekantskap och snygg är den också! 







/ J - initialt begeistrad

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar