torsdag 12 april 2018

Knivrecension Two Sun TS50 Tusk

- variationer på ett tema


Vissa saker är sig lika på de senaste modellerna från Two Sun. Materialen känns igen med D2-stål i bladen och TC4-titan i handtagen. Knivarna har kullager och detent-kula i keramiskt material och för enkelhets skull använder man sig av samma typ av skruvar i de olika modellerna. I den här och föregående modell som presenterades är dessutom godstjockleken densamma. Allt för att förenkla produktionen och möjliggöra den snabbt expanderande katalogen misstänker jag. Är det i grund och botten samma kniv vi talar om egentligen? Njae, inte riktigt  och några av skillnaderna tänkte jag tydliggöra här. 


Two Sun TS50 Tusk


Att utseendet på just de här två modellerna och för den delen några fler från Two Sun har klara släktdrag kanske inte är så konstigt eftersom det är samma designer som står för formgivningen. Han kallar sig för "Night Morning Design" och kan företrädesvis återfinnas på Instagram om man vill se fler modeller från hans penna eller snarare ritprogram.   

Lätt igenkännlig formgivning men med unika detaljer


Det som fick mig att kika två gånger på den här kniven var egentligen tre faktorer. Den påminner löst om en kniv från Spyderco som jag gillar mycket, Yojimbo II. Vidare var erfarenheterna av tidigare knivar från samma tillverkare synnerligen positiva och sist men inte minst var den återigen billig eftersom även den här kniven vanns på auktion. Dock misstänker jag att de inom kort kommer att börja stiga i pris. Men den som lever får se. 

Twitterversion: En TFF för den som uppskattar sin Yojimbo II



Blad


Den vassa änden på "Tusk" är tämligen iögonfallande med sitt distinkta utseende. Typen är en lätt modifierad wharncliffe. I det här fallet innebär modifieringen att bladet fått en svagt svängd egg vilket är det enda avsteget från en renlärig bladform. Materialet är D2 och av det har man åstadkommit ett blad som är ungefär åtta och en halv centimeter långt, tre centimeter brett och 3,8 millimeter tjockt. 

Ett bra wharncliffe-blad är icke att förakta även om det i det här fallet modifierats med en svag kurvatur


Med sin bredd och sina dimensioner påminner bladet något om Spydercos Yojimbo II även om skillnaderna är rätt många. Bladet på Tusk är aningen längre och har en svagt svängd egg till exempel. Lägg därtill att det är flatslipat. Sen är den här kniven faktiskt betydligt lättare att skära med av två anledningar. Kurvaturen på eggen är en förklaring men än mer bidragande är att bladet är lätt vinklat uppåt i relation till handtaget. De två egenskaperna gör att man till skillnad från en traditionell wharncliffe med helt rak egg skär med mer än bara den yttersta spetsen när man använder sig av skärbrädor eller träbitar som underlag för olika snitt. 

Materialet i bladet är D2 vilket märks då det under testperioden fått några rostfläckar, 
särskilt den blästrade fasade delen är känslig


Utseendet på kniven understryks genom att linjerna i handtaget går igen i bladet. Därför har det försetts med dekorationselement i form av att bladryggen är fasad och den delen försetts med en avvikande ytbehandling. Resten av bladet har fått en blank satinfinish. 

När vi ändå talar om utseende kan den tämligen diskreta märkningen lyftas fram. Som brukligt är vid det här laget återfinns Two Suns logotyp, designerns namn eller snarare artistnamn samt ståltyp. Men det är gjort i lagom storlek och inte i anslagstavleformat vilket några tillverkare dessvärre ägnar sig åt. 

Fabrikseggerna från den här tillverkaren börjar imponera på mig nu. Det här är den fjärde kniven som anländer vass klart över genomsnittet. Eggen är jämn och symmetrisk och som synes på den rätt låga sekundäreggen så är bladet inte alltför tjockt bakom eggen heller.

Stålet ett verktygsstål som inte är rostfritt men i övrigt presterar väl på de flesta parametrar. I det här fallet har man heller inte valt att göra det fullt så hårt som är möjligt vilket gör eggen enklare att underhålla. Nu har jag inte haft kniven så länge att någon omslipning varit aktuell. Jag använder företrädesvis riktstål och skärpstål för att underhålla mina eggar tillsammans med en strigel. De biter väl och att bryna eggen är därför enkelt.

Att stålet inte är rostfritt blev tydligt under testperioden då bladet fick diverse muntra fläckar efter att ha fått leka av sig köket. Särskilt tydligt blev det på den övre delen av bladet med sin blästrade finish. Den behandlingen tycks ha en tendens att öppna porerna för korrosionsangrepp.

Fläckarna är anledningen till att jag avviker från många, särskilt amerikaner som anser att D2 är att föredra framför exempelvis 14C28N från Sandvik. De menar att det känns mer "exklusivt". Rostfritt är att föredra i fickknivar på grund av fukt särskilt i form av svett. 



Handtag


Som så ofta på knivar från Two Sun är det metallhandtag som är aktuellt även om de även har modeller med G10-skollor på programmet. Här är det dock TC4-titan som formats till ett par utmärkta sidor. Likt andra modeller är de tämligen arbetade även om utsidan är renare än flera andra modeller. Men ett flertal detaljer är värda att notera. En är att utsidan försetts med inte mindre än tre olika strukturer. Mittsektionen är till största delen slät med ett par djupare räfflor kring pivotskruven och de fasade kanterna har en tätare linjering. 

Tusk bjuder på ovanligt arbetade sidor både vad gäller formen och ytbehandling. 
Tacknämligt nog fungerar det även i hand


Mittsektionen av handtaget är inte är välvd som är mer brukligt utan tvärtom konkav. Det ger en intressant yta att titta på men är även praktisk visar det sig. Det märks till exempel om man skall vända kniven i handen då tummen lätt smiter ned i fördjupningen och underlättar manövern. Detsamma gäller när kniven skall fällas ut då det ger ett fast grepp om handtaget. Sen har fingertopparna någonstans att vila när kniven hålls i hammar- eller sabelgrepp. 

Vad gäller grepp kan för övrigt sägas att handtaget överlag är riktigt bekvämt. Det är längre än på modeller som TS48 Reaper (som kommer recenseras senare) men är kortare än den tidigare presenterade TS45 Phalanx. Men den senare är också en större kniv så det är inte så konstigt. Har du inte ruskigt stora händer erbjuder den här kniven plats för ett rejält fyrafingersgrepp. 

Konstruktionen är halvt öppen som synes med en backspacer som även den försetts med dekorativa element. 
Då insidan är helt slät är det lätt att få bort fickludd och annat från kniven


Konstruktionen är skruvad och kniven är monterad med två fästpunkter utöver pivotskruven. Bladstoppet är bladmonterat så för det behövs inga extra hål i handtagssidorna. Liksom på ett par andra modeller är insidan till skillnad från utsidan helt slät vilket underlättar rengöring. I ryggen återfinns en "backspacer" som fått sig en släng av mönster, "gear pattern" även den.

Just den här kniven har inget fånglinehål och det är inget som jag saknar men noterar för dem som är begivna på den detaljen. 



Öppning och lås


Efter att ha jämfört den här modellen med den tidigare nämnda Phalanx kan konstateras att den här är betydligt snabbare att fälla ut. Flipperfenan är inte så mycket större men lätt att komma åt tack vare den finurligt vinklade främre delen på handtaget. Lika smart är ytan där fingret hamnar efter att bladet fällts ut. Även den delen har mjukats upp med en fasad kant. Två exempel på väl genomtänkta detaljer som höjer totalintrycket. 

Flippern är föredömligt lätt att nå tack vare fasningen i framkant


Annars är det som påpekades i inledningen samma grundkoncept som gäller. Bladet löper på keramiska lager och detentkulan är i samma material. Det som gör den här kniven snabbare är ett  mindre blad vilket ger mindre massa. Sen är det möjligen något hårdare motstånd i låsarmen som även det bidrar till en kvickare kniv. 

På samma standardiserade vis är låset ett ramlås med översträckningsskydd och stålförstärkt låsarm. Det här är ett utmärkt lås för övrigt. Förutom själva funktionen som även den här gången är helt utan anmärkning under testperioden är den ännu lättare att komma åt och släppa. Det är märkligt att vissa betydligt mer renommerade tillverkare ibland inte får till den detaljen. Så här lätt kan det vara!


Two Sun skulle kunna bedriva låsskola för intresserade. 
så här gör man fungerande ramlås i titan


En detalj som visar på omsorg vid formgivning och tillverkning är hur relativt mjuk kanten är vid övergången mellan handtag och låsarm. Det ger minimal kant för pekfingret att skava emot vid användning. 


Att bära


Det här kan vara ett av de snyggare clipen jag stött på. Förutom att det matchar knivens helhet och tema är det nästan osynligt i vissa vinklar. Ännu bättre är att den blygsamma dimensionen gör att dent är nästan lika omärkbart i handen när man arbetar med kniven. Sen är det ytterligare ett plus att den här versionen av clip visar så lite kniv som möjligt när den sitter i fickan. 

Skall man ha "skulpterade" clip så är det så här de skall göras! Relativt god spänst, 
ett utseende som passar med knivens tema och dold infästning


Materialet är liksom resten av handtaget titan och clipet är av den typ som på engelska brukar kallas "skulpterat", det vill säga det är inte ett fjäderclip. Dock är det så god spänst i det här att det lätt skulle kunna förväxlas med ett sådant. Det ger god funktion såtillvida att kniven är enkel att dra och stoppa undan. Sen sitter inte kniven extremt djupt i fickan på grund av clipets blygsamma proportioner. Något som man bör ha i åtanke så man inte tappar sin dyrgrip. 

Som en extra finess har clipet fästs med en skruv från insidan vilket ger ett renare utseende och är en lösning som annars brukar hittas på knivar med betydligt mer tilltagen prislapp. 



Sammanfattningsvis


De börjar bli några stycken nu de bra knivarna från Two Sun. Intressant är att ett märke som jag från början avskrev som kinesiskt skräp nu seglat upp som en favoriterna bland moderna "TFFs" eller "Titanium Frame lock Flippers". Men de har fått till det på en en rad viktiga punkter vilket gör att de känns solida.

TS50 Tusk är en riktigt god vardagskompanjon med sin rättframma bladform och modesta storlek


Dels handlar det om grundläggande aspekter som:
  • Genomgående hög kvalitetskontroll
  • Godkända material
  • Egna modeller
Men även områden som:
  • Godkänd behandling av bladstål med avseende på härdning och värmebehandling
  • Bra geometri och slipning av blad
  • Flipperfenor som fungerar men är diskreta
  • Utmärkta lås

Sen kan tilläggas att de formligen pumpar ur sig modeller för tillfället. Något som kan vara både på gott och ont enligt mig. Det gör knivarna något mindre unika än de kunnat vara men gör även att de flesta smaker blir tillgodosedda. Ja, förutsatt att du gillar titangrå TFF-knivar då förstås. Därav min underrubrik. Jag uppfattar dem som variationer på ett tema och stilen är inte för alla. 

Det gäller även den här kniven, TS50 Tusk. Den kan vara lite grå men är synnerligen välgjord och alla de ovan nämnda områdena kan bockas av på checklistan. Några brister kan inte direkt uppdagas. Därför handlar valet om kniv mer om tycke och smak. Det kokar ned till vad du föredrar för bladform eller kanske hur stora händer du har. Vill du ha mer av en wharncliffe väljer du den här kniven. Söker du mer buk väljer du kanske en Phalanx exempelvis. Därtill är den är kniven något lite mindre i fickan och sitter djupare vilket gör den mer diskret. 

En kniv för den som tilltalas av modern design till ett synnerligen resonabelt pris


Till sist kan sägas att den är kniven ett utmärkt alternativ för den som vill ha en modern flipperkniv i titanförpackning med alla attribut som därtill hör. På köpet får du en tämligen stilren design med rätt många detaljer att studera. I andra änden hittar du ett kompetent och vasst blad som är riktigt dugligt till det mesta utom möjligen att ta ur vilt med. Och än så länge kan du med lite tur fynda de här knivarna. 



Specifikation:

Längd utfälld: 199 mm
Längd hopfälld: 110 mm
Vikt: 130 g
Bladlängd: 84 mm
Godstjocklek: 3,8 mm
Bladstål: D2
Handtag: TC4 titan
Lås: ramlås med översträckningsskydd

Producerad av: Two Sun, tillverkad i Kina


/ J - återvänder till dubbelsolen

#knivesandbikes #aliaspostmortem #knivigtvarre 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar