tisdag 24 september 2019

Dagens bild nr 182 "Dyrast?"

Pris på saker och ting kan som bekant mätas på olika vis. Vanligen tillskrivs föremål ett värde som sedan är angivet i absoluta tal. Det gäller det mesta från kalsonger till knivar. 

Men inte sällan kan det vara av visst intresse att jämföra priser. Även mellan produkter som inte är exakt lika stora eller tunga. Då brukar vi till exempel ange löpmeter eller kilopris. Ett rolig tankelek är att överföra den tanken till knivar. 

Låt oss applicera det på den här lilla gynnaren designad av Tim Galyean. På sant Zero Tolerance manér vill man inte namnge något så den har fått det sexiga "namnet" 0022


Zero Tolerance 0022, liten och dyr

Sett till absoluta tal kostar den här kniven kring 2400 kr att köpa här på hemmaplan (MSRP i USA är 250$, "street price" där ca 200$). ZT 0022 väger in på 50 gram (vägd av mig). Lite snabb räkning ger vid handen att kilopriset därmed landar på: 48 000 kr.* Räknat i löpmeter kostar den här kniven istället cirka: 19 670 kr.

Betraktat ur det perspektivet är den här bland de dyraste produktionsknivar jag hanterat!

Kniven innehåller annars allt en större kniv gör förstås. Ett "superstål" i CPM 20CV, kullager i keramik, ramlås i titan med översträckningsskydd och låsarmsförstärkning samt presentationssida i fin kolfiber. Den har till och med fått sig en anodiserad krage i titan kring pivotskruven som dekorationselement. 

Allt det driver förstås upp priset. Alla moment i tillverkningen finns där och tid är pengar när det handlar om produktion. Det är bara formatet som luras en aning och gör att den känns, ja tämligen dyr helt enkelt.

Presentation/recension utlovas inom kort!


/ J - ingen räknenisse

* Som en rolig jämförelse kan påpekas att en CRK Sebenza 21 large kostar ca 43 600 kr/ kg baserat på dagspris från Lamnia vid textens skrivande. 

#knivesandbikes  #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar