torsdag 7 september 2023

Ny kniv - SRM 255

"Stay Ready for More" är faktisk vad förkortningen står för. Det kan väl vara ett mer eller mindre välfunnet namn men i det här fallet säger det faktiskt något. Jag har tidigare skrivit om ett flertal knivar från SRM och då tänker jag inte minst på modell 7228L Rubik samt Asika som är två riktigt bra knivar i mitt tycke. Men här bjudet de faktiskt på något mer som de säger. 

Det här släppet känns som ytterligare ett steg på evolutionsstegen för dem. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför än. Men så känns det. 

Kniven jag talar om kallas kort och gott för SRM 255

SRM 255


När jag lade upp bilder på den på Instagram kommenterade någon direkt "looks similar to a Bugout" och med det avsågs förstås Benchmades numera kända lättviktsmodell. Men jag tycker i så fall att man skall skriva "Bugout Killer". Personligen tycker jag nämligen att det här är en bättre kniv på ett flertal parametrar. Men det är att gå händelserna i förväg. Jag ämnar återkomma till varför de första intrycken säger det och se om de kvarstår även efter en tids användning. 

Men vad man får är en mycket snygg fickkniv som därtill är lätt och användarvänlig. Bladet är 82 mm långt och hela kniven mäter in på strax över nitton centimeter utfälld. 

En lätt och smidig EDC-kniv med många finesser


Materialen som används är G10 i handtaget och 10Cr15CoMoV i bladet. Det senare är ett av de finaste kinesiska stålen. Sedan kan tilläggas att sidorna är elegant välvda. 

Utöver detta innehåller kniven ett par tekniskt intressanta detaljer. Bladet löper på kullager vilket tillsammans med låset gör kniven till en av de mest lätthanterade knivarna jag äger. Låset kallas för Ambi Lock och är SRMs tolkning av ett "cross bar lock". I det här fallet extremt väl utfört. Därtill används SRMs eget bidrag till knivvärlden i form av ett Ambi clip. Det fiffiga med det clipet, förutom att det fungerar förbaskat väl, är att det kan tas bort eller bytas sida på utan verktyg. 

Sedan bjuds i den här knivmodellen på en nyhet som SRM valt att kalla "mono chassi". Vilket är en konstruktion där man valt att sätta låsbulteni en metallbur. Fördelen med det är att det styvar upp kniven samtidigt som det gör den lätt. Ett klart steg framåt jämfört med tidigare nämnd konkurrent. 

Sammantaget en mycket sympatisk och spännande kniv. 



/ J - intresserad

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar