måndag 11 september 2023

Ny(a) -kniv(ar) - Zitoon The Devil's Claw

Dags för en ny uppsättning tävlingsknivar tänkte jag. Förvisso gillar jag mina nuvarande uppsättningar no spin-knivar också men jag är sugen på att testa mer neutralt balanserade knivar. De jag nu kastar mest med är markant baktunga. 

Utifrån den tanken är steget inte så långt till de här knivarna från Zitoon Knives kallade The Devil's Claw

De inte bara uppfyller det kravet, de är dessutom spetsigare än  mina gamla. En egenskap jag sökte efter det att jag missat ett antal kast på tävling på grund att mina knivar inte satt sig i de plank som utgör tavlorna i såväl siluett-kastning som långdistans trots goda träffar. Sådant kan göra vilken kastare som helst frustrerad. 

Zitoon Knives The Devil's Claw



Zitoon Knives är ett litet franskt företag som producerar knivar av högsta kvalitet. Jag har sedan tidigare ett antal modeller från dem som t ex Spinning Dagger, Spinner och The Iron Mistress. De är emellertid alla avsedda för rotationskastning.

Men nu var det alltså dags för en uppsättning no spin-knivar. Ett första val står som sagt mellan mer neutrala knivar och baktunga dito och ett andra handlar om vikt. Generellt kan sägas att gränsen går vid ca 250 gram. Allt under det och ned mot tävlingsgränsen på 195 g kan betraktas som lätt och allt över som tungt. De här tillhör den tyngre skolan. 

Strax under 25cm lång och hela 8mm tjock är The Devil's Claw


Konkret innebär det att The Devil's Claw väger 270 g. Längden är 245 mm och tjockleken 8 mm. Höjden på handtaget varierar mellan 18,9 mm och 24 mm. Stålet som används är Hardox. Det ger en extremt stabil kniv. Men det får medges att modellen kanske är aningen för tung för mig. Men det återstår att se när jag vant mig vid att kasta dem. Skulle det vara på det viset finns faktiskt ett lättare utförande av den här kniven. Med hjälp av ett hål i bladet sänks då vikten till ca 210 gram. 

Men vad som passar bäst lär jag återkomma till. Vad jag kan konstatera omedelbart är emellertid att de som vanligt med produkter från Zitoon är mycket välgjorda. Nu skall jag ta reda på hur de flyger ur just mina händer. 





/ J - kastar vidare

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar