torsdag 21 september 2023

Ny kniv - Yggdrasil Forge Shard XL

Det var förstås bara en tidsfråga innan även den femte modellen i den här serien skulle ramla in då jag tidigare presenterat de fyra andra. Serien jag talar om är "XL" från Yggdrasil Forge. Det innebär i all enkelhet att mannen bakom det här enmansföretaget från Manchester, Joe Bardsley, gjort knivarna en storlek större. Den här modellen är döpt till Shard

Sedan kan det förstås diskuteras huruvida de är att betrakta som extra stora. Jag tycker nog inte det. Men å andra sidan har jag inte känt på originalen heller. 

Yggdrasil Forge Shard XL


Extra large innebär i det här fallet en kniv som liksom de andra mäter in på en längd av 25 cm och är gjorda av 6 mm tjockt gods. Materialet är för övrigt 1080 kolstål. Höjden på handtaget är som mest strax över 31 mm. Det ger en totalvikt av 251 g. Det gör den till den näst tyngsta i serien då kusinen Muninn XL hamnar på 255 g. Original-Shard är tre centimeter kortare och väger kring 200 g. 

Finishen på den här kniven förtjänar ett omnämnande då den är speciell. Här har originalfärgerna från värmebehandlingen lämnats kvar vilket ger ett skimmer som nästan påminner om hur olja på vatten ser ut. 

Det är roligt med omväxling men annars är jag tämligen skeptisk till mörka kastknivar av främst två skäl. Dels så har de en tendens att vara svårare att hitta utomhus och tro mig, lär man sig kasta kniv får man även leta efter dem. Och dels så har alla mörka ytskikt en tendens till att skavas av. Det särskilt på kastknivar eftersom de måste underhållas med fil ibland för att avlägsna metallflisor och stora jack. Hur det håller i det här fallet återstår att se. 

Vad som återstår att se är även hur Shard XL uppträder när den kastas. Främst är det en kniv tänkt för no spin men eftersom den är tämligen neutralt balanserad fungerar den högst troligen bra även som mindre rotationskniv. 



Yggdrasil Forge





/ J - kastar vidare 

#knivesandbikes #knivigtvarre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar